Het weekend van Wim van Scharenburg: “Ik zou een verrader zijn als ik Zuilen verlaat” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Wim van Scharenburg: “Ik zou een verrader zijn als ik Zuilen verlaat” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Wim van Scharenburg: “Ik zou een verrader zijn als ik Zuilen verlaat”

Het weekend van Wim van Scharenburg: “Ik zou een verrader zijn als ik Zuilen verlaat”
Wim van Scharenburg vertelt over de historie van de oude fabriekshal
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

“Heel bizar, in Zuilen werd plat Amsterdams gesproken”, vertelt Wim van Scharenburg, directeur van Museum van Zuilen. De Zuilenaar geeft zondag in de Centrale Bibliotheek een lezing over het gastarbeidersverleden van de stad, in het kader van de Culturele Zondagen. Hij vertelt bij DUIC over zijn passie voor Zuilen en zijn ideale weekend.

U vertelt met veel passie over Zuilen.

“Wat mij inspireert is de ongelofelijk rijke geschiedenis die de voormalig gemeente Zuilen kent. Wat ik me pas sinds een half jaar realiseer is dat iedere Nederlander op de een of andere manier te maken heeft gehad met een van die twee fabrieken die hier in Zuilen stonden, die nu al dertig en veertig jaar gesloten zijn: Werkspoor en DEMKA.”

“Je rijdt over een brug, gebouwd door DEMKA. De Euromast en bestek in je huis is gemaakt door Werkspoor. Je ontkomt er niet aan! Iedere Nederlander heeft met een van die twee fabrieken te maken gehad en het is heel lekker om daar trots op te zijn. Het is hartstikke leuk om daar een heel museum over te vullen.”

Hoe komt u aan al dat materiaal voor het museum?

“We krijgen iedere dag weer nieuw materiaal van mensen die trots zijn op Zuilen. Zo’n compleet beeld krijgen van de gemeente Zuilen vind ik hartstikke leuk. Iedere keer verbaast het me weer om te zien waar mensen mee komen. Er is nog zo veel te ontdekken in Zuilen, ik leer iedere dag.”

Het thema Gastarbeiders in de jaren 50-70 in Utrecht is breed. Waar selecteert u op?

“Er valt zoveel te vertellen, dat past nooit in die vijftien minuten die ik heb om te spreken zondag. Ik ga de highlights vertellen over het verleden van de gastarbeiders. De fabrieken kwamen om in het werk waardoor ze iedere gastarbeider met open armen ontvingen. Ze hadden heel veel mensen nodig. Eerst haalden ze die van dichtbij, maar daarna ook uit landen als Spanje. Het meest markante was natuurlijk dat er in Zuilen plat Amsterdams gesproken werd. Heel bizar en opmerkelijk.”

Is Zuilen uw favoriete plek in de stad?

“Ik ben geboren en getogen in Zuilen en ik wil hier niet meer weg. Ik zou een verrader zijn als ik Zuilen zou verlaten. Hier heb ik het vreselijk naar mijn zin, dus waarom zou ik willen verkassen? Vorige week ben ik naar Rome geweest met mijn oudste dochter en dat is wel écht een favoriete plek. Als ik dan over favoriete plekken in Utrecht praat, kom ik graag in het Julianapark in Zuilen. Ik struin ook heel graag samen met mijn vrouw door de binnenstad. Als het dan een beetje lekker weer is, zit ik op het terras bij Il Pozzo. Dat is absoluut geen straf.”

Wat doet u het liefst in het weekend?

“Met vier kinderen en dertien kleinkinderen zijn de weekenden voor mij al aardig druk. Meestal hebben we de eerste zondag van de maand een straatreünie, maar de andere zondagen ben ik vaak op pad met de kleinkinderen of zit ik in de zon. In het weekend ben ik ook vaak nog met de zaak bezig. Het is niet zo dat deur van het museum zondagavond op slot en woensdagochtend weer open gaat. Ik werk er als enige en dat kost veel tijd. Maar ik prijs me gelukkig met de pakweg vijfentwintig vrijwilligers!”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).