Wethouder doet geen toezeggingen over permanente uitgebreide terrassen in Utrecht Wethouder doet geen toezeggingen over permanente uitgebreide terrassen in Utrecht

Wethouder doet geen toezeggingen over permanente uitgebreide terrassen in Utrecht

Wethouder doet geen toezeggingen over permanente uitgebreide terrassen in Utrecht
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure heeft donderdagavond geen toezeggingen gedaan over permanente terrasuitbreidingen in de stad. De wethouder reageerde op D66-raadslid Maarten Koning, hij opperde het idee om op sommige plekken in de stad de uitgebreide terrassen te blijven toestaan.

De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure heeft donderdagavond geen toezeggingen gedaan over permanente terrasuitbreidingen in de stad. De wethouder reageerde op D66-raadslid Maarten Koning, hij opperde het idee om op sommige plekken in de stad de uitgebreide terrassen te blijven toestaan.

Utrechtse horecaondernemers kunnen tijdelijk een vergunning aanvragen voor uitbreiding van hun terras. Met de maatregel wilde de gemeente de zaken meer ruimte geven, die vanwege de coronamaatregelen lange tijd de deuren gesloten moesten houden. De tijdelijke terrasuitbreiding werd vorig jaar in juni ingevoerd en vervolgens een aantal keer verlengd.

De uitbreiding geldt nu tot uiterlijk 1 november van dit jaar of eerder als de anderhalvemetermaatregel wordt losgelaten. Rutte heeft eerder tijdens een coronapersconferentie gezegd dat deze maatregel op 20 september vervalt. Twee weken later moeten de terrassen in Utrecht dan weer het normale formaat hebben.

Vragen D66-raadslid Koning

Maarten Koning vroeg donderdagavond aan de wethouder of het niet een idee is om te kijken of de uitgebreide terrassen op sommige plekken in de stad behouden kunnen blijven. Wethouder Klaas Verschuure wilde daar geen toezeggingen over doen. Hij benadrukte dat de tijdelijke maatregelen in Utrecht – zoals de terrasuitbreidingen – vanwege de hoge urgentie ingevoerd zijn met ‘beperkte participatie’.

Voor een definitieve uitbreiding moeten volgens de wethouder ‘conflicterende belangen’ goed afgewogen worden, en dat vraagt om een uitgebreider traject.

De wethouder zei ook dat het de komende tijd afwachten is wat het kabinet besluit en hoe corona zich verder blijft ontwikkelen. Het verlengen of stoppen van tijdelijke maatregelen, of het wederom invoeren, is daar sterk afhankelijk van.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Zo werkt het dus. D66 lijsttrekker Maarten Koning roept lekker kort door de bocht iets over zijn terrassen en dan gaat D66 wethouder Klaas Verschuure eerst even heel erg formeel moeilijk lopen doen. Maar ik durf er wel een kratje utrechts bier om te verwedden dat die uitbreidingen en verlengingen er uiteindelijk gewoon wel gaan komen, want D66 moet natuurlijk wel aan zijn imago blijven werken!

 2. W

  Eindelijk een keer wijze woorden van wethouder Verschuure, en nog wel op ballonnetje van terrassenpartij D66!

 3. Binnenstadsbewoners

  80 procent van alle horeca in Utrecht zit al in de kleine binnenstad gepropt
  Je kan in de binnenstad kruipend van het ene café naar het andere café
  Coronaterrassen op Ganzenmarkt Stadhuisplein mariaplaats geven nu al enorme overlast
  Er wonen 20.000 mensen in de binnenstad
  Die hebben ook rechten op normaal wonen
  Waar komt die D66 terrassen obsessie toch vandaan?
  Is het de utregse horecalobby die D66 in de tang heeft ?

 4. Ooginaller

  Dit lijkt me een mooi onderwerp voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 5. Moniek

  Of ik nu nog eens D66 ga stemmen, valt te bezien.

 6. George Knight

  Oude tijden van Hans van Mierlo en kroegtijger en horeca-ondernemer Hans Gruijters herleven. D66 profileert zich met horeca. Dat is weer eens wat anders dan kunst, onderwijs of zorg. Het accent dat D66 op de horeca legt is geen toeval. De partij is ontstaan in het café en heeft meer dan 50 jaar later blijkbaar die band niet verloochend. Horeca is in het DNA van D66 ingebakken. D66 is weer terug waar het in 1966 begon.

  Maarten Koning wilde om economische redenen van de binnenstad van Utrecht tijdelijk ‘één groot terras’ maken. Nu dat gelukt is gaat hij een stapje verder en wil die maatregelen permanent maken. Bestuurlijk is dat niet netjes, maar dat kan deze Utrechtse D66-er niet deren. Hij gaat populistisch voor meer terrassen.

  Een vluchtige zoektocht op internet laat zien dat D66’ers in diverse steden (Gennep, Amstelveen, Voorburg, Lingewaard, Leiden) zich profileren met hun pleidooi voor meer ruimte voor de horeca. Dit is geen toeval. Ook voormalig D66-kamerlid Kees Verhoeven pleitte eerder dit jaar in de publiciteit voor meer ruimte voor de horeca.

  D66 mag natuurlijk zelf kiezen waar het zich sterk voor wil maken. Maar het is veelzeggend dat het het zich wil profileren met een pleidooi voor een sterke horeca. Blijkbaar meent D66 hiermee electoraal en publicitair te kunnen scoren. Horeca is een speerpunt voor het huidige D66. Het tekent de ambitie, de intellectuele diepte en de dorst naar meer van het huidige D66.

  Als waar Koning voor pleit past binnen het nieuwe leiderschap waar D66-leider Sigrid Kaag naar verwijst en dat ze door haar gedrag en opstelling in de formatie al binnen een maand eigenhandig om zeep hielp, dan weten we weer wat D66 is. Een partij die goed is in communicatie, marketing en populisme, maar slecht in inhoud.

  Tekenend voor de richting van D66 is dat D66-raadslid Ellen Bijsterbosch die wel voor de inhoud ging in juni 2021 de race om het Utrechtse lijsttrekkerschap verloor van Maarten Koning die zich welbewust in de kijker speelt met zijn populisme en zijn permanente campagne om in de aandacht te blijven met populaire voorstellen. Waarvan zijn pleidooi voor het permanent maken van terrasvergunningen het dramatische dieptepunt is. Bijsterbosch kondigde later aan het voor gezien te houden als vertegenwoordiger van D66 in de Utrechtse raad. In de partij van de blinden is éénoog Koning.

 7. Binnenstadsbewoners

  Maak coronterrassen niet permanent

  Gun ons de wijsheid van Binnenstadsbewoners
  Laat deze raadsleden hun vragen horen
  En hun ware spreekbuis zijn

  Alvast dank
  Binnenstadsbewoners hebben ook recht beetje normaal te wonen
  Tijdelijke coronaterrassen,,,afspraak is afspraak

 8. wollie

  niets zo permanent als een tijdelijke oplossing

 9. Realist

  D66 oppert een permanente uitbreiding waarop D66 nog geen toezeggingen doet. Die permanente uitbreiding gaat er dus komen. Hopelijk grijpen de andere partijen in zodat afspraken nagekomen worden.

 10. Koel Hoofd

  @George Knight
  Bedankt voor de heldere en scherpe analyse.

 11. Cas

  Laat ze eerst maar eens kijken of het geen overlast oplevert en waar het echt kan en wenselijk is. De leefbaarheid en bereikbaarheid mag niet achteruit gaan!

 12. Ook binnenstadbewoners

  Prima plan hoor die permanente terrassen. Sommige binnenstadbewoners willen terug naar de jaren 50. Een groot deel van de bewoners van de binnenstad heeft hier echter geen enkel probleem mee. De stad, die langzaam maar zeker dood bloedde, krijgt weer wat meer sjeu. De mariaplaats is er enorm op vooruit gegaan! Overlast valt reuze mee.

 13. Paul

  Het is te algemeen om te zeggen dat terrassen wel of niet moeten blijven. De uitbreiding bv bij BUNK is geslaagd…en sommige plekken waar ze samen smelten zoals Neude is ook goed. Andere plekken zoals Jaarbeurs plein zou meer terras kunnen hebben, en inderdaad sommige plekken minder.
  Maar als je Utrecht vergelijkt met veel grote steden in Europa dan valt de hoeveelheid Horeca wel mee.Bovendien is de realiteit dat steeds minder retail zich terug trekt uit duurdere binnenstad locaties naar de buiten de binnenstad. Gelukkig ligt Hoog Catharijne ook pal in het centrum. In Coimbra, Portugal, zijn daarvan de dramatische gevolgen te zien. Eigenlijk is er alleen nog levendigheid door de horeca daar ,en wat monumenten. Iets wat veel grote Europese steden overkomt door onjuist politiek economisch bewust zijn.

 14. Stuiter

  De horeca heeft het nog steeds niet makkelijk. Dus iets meer inkomsten om weer zwarte cijfers te schrijven zou niet slecht zijn. Maar dat hoeft niet eindeloos te duren. Wat mij betreft verlengen we de extra terrassen met nog één jaar en daarna weer terug naar de oorspronkelijke situatie. Ruimte is namelijk ook heel veel waard…

 15. Ootje

  Ik vind het er op een aantal plaatsen enorm op vooruitgegaan met de grotere terrassen, de Mariaplaats voorop. Eindelijk eens wat meer ruimte voor gezelligheid in plaats van die Calvinistische postzegeltjes die voorheen waren toegestaan. Kijk naar een gemiddelde Zuid-Europese stad en je ziet hoe het openbare leven zich juist op terrassen afspeelt en de levendigheid ten goede komt. Geen dode maar bruizende pleinen. Houden zo dus!
  Wat betreft geluidsoverlast en andere hinderlijke bij-effecten die kunnen ontstaan: die zal ik niet ontkennen. Maar zoals het met veel overlast is: dat is een kwestie van goed handhaven. Er bovenop zitten en gelijk een boete. De vele goeden moeten niet onder de enkele kwaden gaan leiden …

 16. Bewoner naast een terras

  Tijdelijk is toch tijdelijk om horeca tegemoet te komen? En de buurtbewoners dan? Die moeten permanent met overlast leven? Lijkt me niet

 17. Katja

  Ik wil gewoon door de stad kunnen lopen zonder overal omheen te moeten gaan, omdat er zonodig een terras in de openbare ruimte staat. Marktzicht bijvoorbeeld, op de stoep ! Moet je met je scootmobiel eens proberen daar tussendoor te gaan. Als er al een terras permanent wordt, laat ze lekker per vierkante meter huur betalen. Binnenstadstarief hè.

 18. Kaat

  Zo zonde van de Mariaplaats. Waar zijn de kraampjes met locale ondernemers? Is de horeca het enige wat telt? Wat een beperkte visie van D’66.

 19. Hans

  Van wie is de openbare ruimte?

 20. Jeroen

  @Kaat als die kraampjes op het plein voor het conservatorium gaan staan is daar ook wat meer levendigheid dan een tijdelijke fietsenstalling en afvalcontainers. Utrecht is zo verschrikkelijk slecht met haar pleinen.

 21. Ooginaller

  Wat George Knight zegt. Het moment dat ik hoorde dat Bijsterbosch het niet werd, was het moment dat ik besloot waarschijnlijk op een andere partij te stemmen volgend jaar. Want dit is allemaal wel erg armoedig als speerpunt.

 22. Kaat

  @Jeroen, fietsen en afvalcontainers moeten ook ergens staan…
  Door op ieder plein terassen te plaatsen vind ik juist geen goede manier hoe met je pleinen om te gaan.

 23. Eva

  Staat iemand er ook bij stil dat er in Nederland elk jaar honderden mensen overlijden door geluidsoverlast (slaapverstoring, hartfalen, hoge bloeddruk etc.)? Dat zeggen zowel het RIVM als de GGD. Een nog veel groter aantal mensen gaat niet dood, maar lijdt wel ernstige gezondheidsschade. De overheid vindt het niet ok dat iemand zijn medemens schaadt door roken. Waarom dan wel door geluid?

 24. Michiel

  Ik moet zeggen dat de binnenstad wat mij betreft echt wel gezelliger aandoet met meer terrassen zoals nu. Tegelijk woon ik zelf niet in de binnenstad dus kan mij ook voorstellen dat het voor bewoners minder leuk is.
  Toch gaat de stad blijkbaar sowieso de komende jaren nog flink groeien qua aantal inwoners en de binnenstad zal toch een populaire verblijfplaats blijven die alleen maar aan steeds meer mensen plek moet kunnen bieden ondanks de beperkte ruimte.

 25. Binnenstadsbewoners

  Omwonenden van coronaterrassen zijn weer belazerd door D66 herriehoreca partij en andere partijen
  Afspraak coronaterrassen was tijdelijk
  Zonder overleg omwonenden krijgt de horeca 3 weken extra van de gemeente om horecaterrassen uit te zetten
  Geeft enorme overlast
  Mariaplaats Ganzenmarkt Stadhuisplein zijn onbewoonbaar gebied geworden

 26. Mariaplaats bewoner

  @binnenstadbewoners – dan vraag ik me af waar u precies woont? Woon zelf aan de mariaplaats met kleine kinderen en vind de toegenomen reuring heerlijk. En had eerlijk gezegd een stuk meer overlast verwacht. De keren dat wij wakker zijn geworden van geschreeuw oid zijn op 1 hand te tellen. Wat mij betreft mogen al die lelijke winkels, met name ketens, juist weer weg uit de binnenstad. Ga maar lekker shoppen in een outlet center 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).