Wijk C Komitee verliest rechtszaak: Café Stathe kan doorgaan met muziek | De Utrechtse Internet Courant Wijk C Komitee verliest rechtszaak: Café Stathe kan doorgaan met muziek | De Utrechtse Internet Courant

Wijk C Komitee verliest rechtszaak: Café Stathe kan doorgaan met muziek

Wijk C Komitee verliest rechtszaak: Café Stathe kan doorgaan met muziek
Het Wijk C Komitee heeft het hoger beroep tegen de gemeente Utrecht over Café Stathe verloren. De horecazaak kan gewoon doorgaan met het programmeren van livemuziek en dj-acts.

Het Wijk C Komitee heeft het hoger beroep tegen de gemeente Utrecht over Café Stathe verloren. De horecazaak kan gewoon doorgaan met het programmeren van livemuziek en dj-acts.

Enkele bewoners uit Wijk C hebben last van het geluid van Café Stathe en stapten eerder al naar de rechter. Volgens de actiegroep heeft de horecazaak geen vergunning voor livemuziek en dj’s. De rechter oordeelde vorig jaar al dat het geen probleem is als er af en toe een bandje of dj speelt, zolang er maar geen entree wordt gevraagd.

Het Wijk C Komitee was het niet eens met deze uitspraak en ging in hoger beroep. Volgens de groep is de manier hoe de eigenaar van Stathe de zaak runt in strijd met de vergunning.

Het organiseren van zoveel liveoptredens zou volgens hen sowieso niet mogen met de vergunning die de kroeg heeft, ook al wordt er geen entree gevraagd. Dat klopt niet, volgens de rechter. Livemuziek, dansen en dj’s vormen volgens de Raad van State niet het hoofddoel van de kroeg. Het accent ligt bij Stathe ook tijdens live optredens op de verkoop van drank. En daar hebben ze gewoon een vergunning voor.

Ben Nijssen, een woordvoerder van de omwonenden, laat weten dat de uitspraak voor het Wijk C Komitee teleurstellend is: “Voor de omwonenden is het niet leuk, die ondervinden duidelijk overlast.” De rechtelijke procedures zijn echter nog niet afgelopen.“We hebben ook een proces lopen bij de rechtbank over het feit dat de gemeente onvoldoende optreedt tegen de geluidsoverlast.”

30 Reacties

Reageren
 1. JvS

  Fijn bericht, oordoppen zijn niet zo duur. Een woning in Schubbekutteveen ook niet trouwens.

 2. Gerard Brugmans

  In Utrecht wint de horeca het altijd van de bewoners. Ik heb het al eerder op dit platform geschreven (en @JvS heeft het hierboven weer eens fijntjes bevestigd): in deze stad moet je meedoen, zwijgen of vertrekken.

 3. Freddy

  Ik vind dit wel erg. Is een opmaat naar meer overlast voor bewoners. Ik hoop dat ze get er niet bij katen zitten. Rechterlijke macht heeft boter op zijn hoofd!

 4. Cameo

  JvS Bedoeld:
  Ik veroorzaak overlast en herrie, jij hebt daar veel last van en dat moet je maar pikken en anders moet je dus maar verhuizen!
  Makkelijk en vooral behoorlijk asociaal om de zaken zo om te draaien.
  Overigens maakt het naar mijn mening geen fluit uit of er entree geheven wordt of niet. Je moet een ander gewoon niet met regelmatige overlast opzadelen!!
  Punt uit!!!

  Als gewone huurder van een woning wordt je na dit soort gedrag je huis uitgezet. Jammer dat dit bij sommige horecazaken moeilijker ligt.
  Ik hoop dat Wijk C doorzet!!

 5. Linlin

  @JvS
  Weer zo’n simpele reactie. Wijk C is een woonwijk. In genoemd cafe staat minstens een keer per week (doordeweeks) een liveband te spelen. Lekker (not) als je daarnaast woont. Dan helpen oordoppen niet.
  Ik weet niet of je het weet, maar er zijn mensen die gewoon vroeg hun bed uitmoeten om te werken. Ookal wonen ze in de stad.

 6. Utrechter

  Lekker makkelijk, JvS. Voordat Stathe een mini-tivoli werd was er geen overlast.

 7. Jeroen

  Verdorie, ik woon wel in het centrum van Utrecht voor m’n rust he? Mag ik als-je-blieft wel de lusten maar niet de lasten?

 8. Jolanda

  Ja mensen, dat krijg je nou als je op pret- en horecapartij D66 stemt!

 9. JvdW

  Ik woon zelf in een woonwijk (oudwijk), naast een kroeg en 2 corps-huizen. Vind het behoorlijk tegenvallen qua regels wat betreft geluidsoverlast! Daar zouden van mij part duidelijke regels over mogen komen. Terras doordeweeks na 10 uur open is een hel voor mensen die volgende dag om 6 uur op moeten. Studenten die om 3 uur snachtes de boel afbreken omdat.. studenten. — Moet je dan niet iets anders zoeken? Ja, ondanks dat wij hier eerder woonden, zijn wij nu genoodzaakt om maar ergens anders naar toe te gaan en ons “droom” plekje op te geven! Ben niet tegen kroegen of studenten huizen in een normale buurt, maar laat ze wel aan normale tijden houden!

 10. Gerard Brugmans

  @Jeroen:
  In de binnenstad hebben we inderdaad te maken met lusten en lasten. Maar overlast heet overlast omdat het de overtreffende trap van last is. Lawaaipapagaaien, feestbeesten en commerciele horeca- en festivalondernemers willen dat verschil niet snappen omdat ze anders hun wangedrag niet meer kunnen goedpraten. Helaas worden ze daarin gesteunt door de gemeente utrecht die blij is met elke bijdrage aan Pretpark Utrecht!

 11. Y

  Het recht heeft gezegevierd!

 12. mark

  Eeuwige discussie over lusten en lasten. Mensen moeten zich gewoon kunnen gedragen, daar begint het allemaal mee. Daarnaast; als de binnenstad steeds meer kroegen en terrassen krijgt, waarom mag je daar als bewoner niet over klagen? Uiteraard, mits het steeds erger wordt. Gerard verwoordt het al goed.

  Overigens daar waar Stathe ligt een woonwijk noemen, gaat mij wel wat ver. Laten we het houden op een binnenstadbuurtje met vanalles wat, waar overlast van alle tijden is, hoewel wellicht niet specifiek van dat cafe. In de binnenstad moet wel meer verdagen kunnen worden, dan ergens in een rustig vinexwijkje.

  Het probleem met overlast en klagers is vaak dat zij niet een relevante groep vertegenwoordigen, in dit geval weet ik het niet, maar het komt vaak genoeg voor dat actiegroepjes zogenaamd voor een hele buurt prediken, terwijl dat helemaal niet zo is.

  JvdW: regels voor geluidsoverlast zijn inderdaad vrij lastig, ik ondervind het zelf ook van buren met constant jankende kinderen…geef mij maar een studentenhuis als buren, daar kun je tenminste nog mee praten.

 13. Frits

  A sociale uitspraak
  Je zal maar naast,,of boven zo.n cafe wonen
  Volgens mij is de verordening,,horeca mag geen overlast geven
  Wat dat cafe betreft
  Ga een cursus volgen, hoe ga ik met omwonenden om
  Zeer a sociaal

 14. BW

  @Mark
  Regels voor geluidsoverlast voor kroegen zijn (volgens mij) nog best overzichtelijk, voor studentenhuizen wordt het denk ik wel wat ingewikkelder. Daar worden doorgaans geen professionele partijen gehouden, alleen als de dames en heren studenten iedere avond met een slok op en veel bombarie thuiskomen dan gaat dat uiteraard snel vervelen.

  Ik ken de situatie bij Stathe niet, maar het is best mogelijk dat Stathe zelf goed aan de regels voldoet (want zoals gezegd: de regels voor bijv. geluiddempende maatregelen zijn volgens mij vrij helder), alleen het wordt vaak lastig wanneer bezoekers buiten gaan roken en luid staan te tetteren.

  Blijft inderdaad een lastige discussie, want ook ik vind dat je in de binnenstad meer moet accepteren dan in de vinex, maar ik snap ook wel dat je niet iedere avond polonaise voor je deur wilt hebben. Hamvraag blijft hoe vaak die overlast dan precies is. Als dat voornamelijk op vrijdag en zaterdag is, dan vrees ik dat ik de rechter toch wel een beetje begrijp.

 15. Gregor

  Op dit moment is het geen straf om je peperdure huis in de binnenstad met woekerwinsten te verkopen! Ik zou zeggen tegen de “bewoners”, hier is uw gouden tip: verkoop en verhuis en ga ergens anders klagen, want het probleem zit 9 van de 10 keer tussen uw oren.

 16. JvS

  Natuurlijk is het een simpele opmerking Maar iedereen lijkt aan het feit voorbij te gaan dat voor Stathe er zat, er Cafe Flitz zat dat ook concerten gaf. Alleen kwam daar wat minder volk op af.
  De uitspraak is niet over het geluid of de overlast maar over het handhaven van het bestemmingsplan. Ik vermoed dat de het Wijk C commitee dan ook hier ging wonen ten tijde van Cafe Flitz. Een horeca gelegenheid waar nooit zoveel te doen is. Dat er dan een andere uitbater komt die het geheel wel succesvol maakt, met een beetje logisch verstand weet je dat dit ooit gaat gebeuren. Verkeerd gegokt, neem je verlies en ga verder.

 17. joop gerritse

  Ik heb de raad van JdV al jaren geleden opgevolgd en ben verhuisd naar het befaamde hutje op de hei. Bleek dat ook daar popfeesten zijn, met nog veel meer lawaai, “want hier heeft niemand er last van”.
  Dus ben ik maar weer verhuisd; ik woon nu in Duitsland, daar is het beschavingspeil toch wat hoger…

 18. WilliamP

  Google Maps geeft fijntjes aan dat het een eetcafé en poppodium is; mag je je zo noemen als je alleen een kroeg/tapvergunning hebt?

 19. Jeroentje

  Het is heel simpel.

  Stathe houdt zich niet aan zijn eigen vergunning. Een erg vreemde uitspraak van de rechter derhalve. De houding van de gemeente is te schandalig voor woorden. Die horen hun eigen afgegeven vergunningen te toetsten en daar op te handhaven of de vergunning te veranderen en een nieuwe aanvraag te faciliteren, waar belanghebbenden en omwonenden dan ook bezwaar tegen aan kunnen tekenen.

  Café Flitz had de omgang met de omgeving hoog in het vaandel staan. De hipsters van Stathe hebben nog niet eens een band met de omgeving en daarin ook nooit geïnvesteerd, omdat ze de aso mening toegedaan zijn dat iedereen in een stad maar overlast (hun pleziertje) moet accepteren. In dit geval zijn ze een kroeg en geen poppodium. Des te vreemder is het dat de rechter voorbij is gegaan aan het feit dat ze zichzelf wel een poppodium noemen.

  Wijk C is een woonbuurt en altijd een woonbuurt geweest; geen uitgaansbuurt. De uitgaansgelegenheden die er zaten waren altijd erg solidair met de omgeving. Daar zit hem de crux.

  Café Stathe zit trouwens echt fout. Zij zijn te lui en te lax geweest om een locatie te zoeken op een plek waarbij zij wel kunnen doen wat zij voorstaan. Zij hebben nu een locatie uitgekozen waarbij zij niet kunnen doen wat ze willen, tenminste, volgens de regels van de wet.

  @ JvS

  Hoe kom je er eigenlijk bij dat Flitz geen succes was? Het heeft er zovele jaren meer gezeten dan het nog erg jonge Stathe en was een begrip in het Utrechtse. Die status hebben de jongens en meisjes van Stathe nog lang niet gehaald hoor. Waarschijnlijk geven ze er over een paar jaartjes zelf de brui aan als ze verveeld zijn en als de hipsterhype overgewaaid is. Dat gaat namelijk binnen nu en 5 jaar gebeuren. De jeugd van nu, de doelgroep van over een paar jaar heeft namelijk hele andere interesses. De hipsters van nu hebben dan vaak een carrière, een kind, een huis, een partner waarbij die doelgroep uitdroogt. Dan blijft er nog meer een klein restgroepje van de huidige doelgroep over.

 20. Paulien

  Sowieso was de Flitz leuker dan Stathe ooit zal worden. En er werd veel beter op toegezien dat wij als bezoekers na afloop rustig en stil het pand verlieten en geen overlast gaven voor de buurt.

 21. JvS

  @jeroentje. Zie https://www.duic.nl/uitgaan/eigenaren-de-voortuin-beginnen-cafe-stathe-cafe-flitz-was-achterhaald/
  “Het café was wat achterhaald. De keuken was een rookgedeelte geworden en jong publiek kwam er nauwelijks. Wij willen weer zorgen dat het vol komt te zitten. De bandjes die hier nu af en toe optreden, die blijven, en willen we gaan aanvullen met DJ’s.

  Ik weet niet wat jouw definitie van een succes is maar die van mij is anders(als iets niet vol zit is het geen commercieel succes naar mijn idee. Er moet toch geld binnenkomen om iets draaiend te houden). Het enige wat er veranderd is dat er entree werd gevraagd. Dat mag niet volgens de regels en vragen ze het ook niet meer.
  Bandjes traden ook op in Flitz en een DJ heb ik er volgens mij ook wel eens gezien. Er is dus niet zoveel veranderd voor mijn gevoel, het is drukker geworden en dat geeft wat meer last.

 22. Teunis

  Leuke selfie van de fotograaf trouwens.

 23. BW

  @Jeroentje
  Zo simpel is het blijkbaar niet, want inmiddels heeft Stathe al van twee rechters gelijk gekregen.

 24. Jeroentje

  @ JvS

  Dat het geen succes was baseer jij op de allerlaatste periode van het bestaan van het café?

  Het was een aflopende zaak ja, maar al die jaren daarvoor was de Flitz gewoon en begrip in Utrecht. Punt en klaar. Net zoals dat Stathe ooit een aflopende zaak gaat zijn. Er is een tijd van komen en gaan.

  Flitz zorgde voor aanzienlijk minder overlast dan Stathe in de buurt, doordat ze rekening hielden met de buren en zich als buurman gedroegen, was je bijvoorbeeld luidruchtig buiten dan kwam je simpelweg de kroeg niet terug in, om maar eens wat te noemen en er gold fluisterstille buiten na 23 uur. Daar werd heel streng op toegezien en daar werd je ook gewoon op aangesproken.

  In Flitz waren er optredens op onregelmatige basis in de Stathe op regelmatige basis. Wil je een poppodium zijn, dan moet je aan andere eisen voldoen. Simpel. Of je nu een gratis poppodium bent of niet, het is een ander ding dan een kroeg.

  Stathe afficheerd zich zelf als café/ poppodium. In strijd met de vergunning dus. Dat Stathe gelijk krijgt van de rechter is te danken aan de veel te soepele opstelling van de gemeente Utrecht. Lees de motivatie er maar eens op na.

  Er wordt hier OVERlast ervaren door de buurt. Dat stukje wordt iets te makkelijk genegeerd. OVERLAST die decennia lang niet ondervonden is door andere kroegen en voorgangers van Stathe. Dat alles zegt veel over de huidige bezoekers en het huidige personeel. Geen mentaliteit dus.

 25. [email protected]

  Gezien de groei van de stad, moeten er duidelijk geluidsregels komen voor bedrijven en bewoners in wijken, je zal maar om 5:30 op moeten staan om naar je werk te gaan.
  Er zit hier echt een uitdaging voor de Utrechtse politiek in om dit te regelen en te handhaven om de stad leefbaar te houden.

 26. Hans

  Goh moet in eens aan Catweazle denken. De oude eigenaar van de Flitz.

  Volgens mij is probleem dat oudere mensen meer last ervaren, en ja dat ben ik ook.
  En dat de stad gewoon drukker wordt.

  Onze conclusie was om uit de stad te verhuizen dat het leven te kort is om je te gaan ergeren.
  En op 20 minuten fietsen heb je de lusten maar niet de lasten van de stad.

  Want wel te denken geeft is dat citymarketing gelul op het stadhuis. Want we gaan echt Amsterdam achterna en daar zit strategie achter vanuit de gemeente.

  En deze keuze gaat meer impact hebben dan de bouw van Hoog Catharijne. Ook een gedrocht.

 27. Gerard Brugmans

  @Hans heeft helemaal gelijk, Utrecht gaat Amsterdam achterna. Met dat verschil dat ze in Amsterdam inmiddels begrijpen dat pretparkbeleid op den duur een stad uitholt en onleefbaar maakt. Daar proberen ze de boel nu wel weer onder controle te krijgen. Maar Utrecht leeft nog in de vorige eeuw en is trots op elk jaar weer meer toeristen, meer studenten en meer festivals en festijnen!

 28. Yoshua

  Wanneer ik de reacties hier lees over en van ouderen en (geluid)overlast, beangstigt het mij om oud te gaan worden in de stad.
  Ik woon op de Monseigneur van de Weteringstraat, het stikt hier van de zeer grote studentenhuizen en verblijven in de straat.
  Daar vinden dag en nacht activiteiten plaats, wanneer je er op gaat letten zal het waarschijnlijk allemaal hoor en zichtbaar zijn zodat je er misschien aan zal kunnen gaan ergeren.
  Ik luister er nu nooit na en let er nooit op, het boeit mij absoluut niets,ze gaan hun gang maar.
  Maar zal ik later misschien ook zo zuur worden dat ik dingen als overlast ga ervaren die er altijd al waren?
  Oud worden lijkt mij geen pretje.

 29. Jeroentje

  @ Yoshua

  Of de simpele conclusie is dat er gewoon meer overlast is, doordat de overlastgever gewoon erger bezig is dan vroeger.

 30. Bertje 030

  Het probleem is dat er door vergunningverleners en rechters ed. alleen naar de regels wordt gekeken, niet naar de beleving van omwonenden, hetzelfde ervaar ik in Zuilen met de motorcrossclub, volgens de regeltjes kan het allemaal maar de beleving van omwonenden is niet te meten en vast te leggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).