Zelfregulering in Utrechtse horeca: “Drinkende minderjarigen zijn maatschappelijk probleem” | De Utrechtse Internet Courant Zelfregulering in Utrechtse horeca: “Drinkende minderjarigen zijn maatschappelijk probleem” | De Utrechtse Internet Courant

Zelfregulering in Utrechtse horeca: “Drinkende minderjarigen zijn maatschappelijk probleem”

Zelfregulering in Utrechtse horeca: “Drinkende minderjarigen zijn maatschappelijk probleem”
Het terras van café De Beurs aan de Neude. Archiefbeeld DUIC / Nienke Kamphuis
Een bijzonder project onder de Utrechtse horecaondernemers. Begin 2017 starten ze met een pilot om zelf de leeftijdcontrole in de horeca op zich te nemen. De gemeente zal hierdoor zelf nauwelijks nog controles uitvoeren.

Een bijzonder project onder de Utrechtse horecaondernemers. Begin 2017 starten ze met een pilot om zelf de leeftijdcontrole in de horeca op zich te nemen. De gemeente zal hierdoor zelf nauwelijks nog controles uitvoeren.

De strenge sancties die staan op een minderjarige die alcohol drinkt in een horecagelegenheid zijn de ondernemers een doorn in het oog. “Met het rookverbod was er een duidelijke regel: niet roken binnen”, vertelt Martijn Cools, eigenaar van Café Orloff en Orloff aan de Kade en bestuurslid bij de Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN). “Maar dat ligt bij de alcoholgrens wel iets anders. Het is moeilijk in te schatten of iemand onmiskenbaar 18 jaar oud is.” Onmiskenbaar houdt in dat mensen tot en met 25 jaar gecontroleerd moeten worden.

Maar ondanks dat deze wet inmiddels al weer twee jaar van kracht is, hebben de ondernemers tijd nodig. “Het is een maatschappelijk probleem”, zegt Cools. “De horeca wil ook echt niet dat minderjarige drinken, maar veel ondernemers hebben moeite met het inschatten van onmiskenbaar 18. Het blijft een interpretatie. Personeel krijgt een grote mond als ze ernaar vragen en we hebben in Utrecht feesten voor minderjarigen georganiseerd waar geen alcohol geschonken werd. Kwamen ze alsnog allemaal dronken aanzetten. Het is dus niet zo dat wij als horeca daar enkel en alleen verantwoordelijk voor zijn. En met deze regeling krijgen we wat meer tijd om de regels kenbaar te maken. Een stukje bewustwording voor iedereen.”

Stichting

De KHN is trots op de stap die nu gezet is. “We gaan deelnemen en faciliteren aan het project, maar niet voorzitten of iets dergelijks. De uiteindelijke invulling van het project moet nog bekeken worden. Maar de ruim veertig aangesloten horecazaken komen samen in een stichting met een bestuur en een onafhankelijk bureau gaat de controles uitvoeren. Deelnemen aan het experiment kost de ondernemers geld, maar dat is niet dat je dan je handhaving afkoopt”, besluit Cools.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).