Wetenschappelijk onderzoek Universiteit Utrecht niet ter discussie | De Utrechtse Internet Courant Wetenschappelijk onderzoek Universiteit Utrecht niet ter discussie | De Utrechtse Internet Courant

Wetenschappelijk onderzoek Universiteit Utrecht niet ter discussie

Wetenschappelijk onderzoek Universiteit Utrecht niet ter discussie

‘Onjuiste berichtgeving!’ Zo betitelt Wietske de Lange, persvoorlichter van de Universiteit Utrecht, het artikel in De Telegraaf vandaag waarin de suggestie wordt gewekt, dat onderzoeksresultaten van gesponsorde studies zouden worden beïnvloed door de financierder. Het artikel in De Telegraaf valt samen met de bekendmaking van een nieuw in het leven geroepen publiciteitsprijs, waarmee de universiteit  wetenschappers wil stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek en deel te nemen aan het maatschappelijk debat.  

Onderzoek positief over Red Bull
Volgens De Telegraaf moet de Universiteit Utrecht (UU) openheid van zaken geven over wetenschappelijke onderzoeken die door energiedrankproducent Red Bull worden betaald. Dat wil, volgens de krant, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die toezicht houdt op de Nederlandse wetenschap. Een en ander gebaseerd op een aantal door energiedrankproducent Red Bull gefinancierde studies. ‘Zo werd eerder deze maand bekend, dat het energiedrankje dronkenschap zou doen verminderen. Eerder, in 2010, meldde de UU in een persbericht dat ‘de rijvaardigheid tijdens lange snelwegritten aanzienlijk wordt verbeterd door het drinken van Red Bull’, stelt De Telegraaf, die in het artikel hoogleraar prof. dr. Berend Olivier van de UU aan het woord laat, die de onderzoeken begeleidt. Hij bevestigde tegenover de krant, dat Red Bull een bedrag van 300.000 euro heeft betaald om in vier jaar tijd meerdere studies te doen. Hoewel er volgens De Telegraaf wel een contract zou zijn, waarin wordt gesteld dat Red Bull zich niet mag bemoeien met de inhoud van de studies, wordt, zo stelt de krant, ‘één onderzoeker fulltime uit het potje betaald’.

Onjuiste berichtgeving
De KNAW heeft echter, in tegenstelling wat De Telegraaf beweert, in het geheel geen bemoeienis of klacht in het kader van dit onderzoek, zo stelt de woordvoerder van de KNAW, Irene van Houten. ‘Voor al het onderzoek van de UU in samenwerking met de industrie (zo ook Red Bull), wordt contractueel afgesproken dat de onderzoekers alle vrijheid hebben in het opstellen, uitvoeren, en rapporteren van het onderzoek, zonder tussenkomst of invloed van de financier’, laat persvoorlichter Wietske de Lange van de UU ons desgevraagd weten. ‘Dit is overigens ook een vereiste van de medisch ethische toetsingscommissies in Nederland, die alle onderzoeken beoordelen en goed- of afkeuren. Daarnaast wordt in elk artikel een zogenaamde ‘Declaration of conflict of interest’ gepubliceerd, waarin vermeld wordt wat de rol van de financierder in het onderzoek was.’

Onderzoekers in de schijnwerpers
‘Binnen de Universiteit Utrecht rust op alle betrokkenen bij het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid voor de instandhouding van de wetenschappelijke integriteit’, meldt de UU op haar website. In de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening zijn de principes neergelegd die iedere wetenschapsbeoefenaar in acht zou moeten nemen: zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, controleerbaarheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. De UU maakte overigens gisteren bekend dat zij met een nieuw in het leven geroepen ‘UU-Publiprijs’ wetenschappers wil stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek en deel te nemen aan het maatschappelijk debat. Met de publiciteitsprijs beloont de universiteit de wetenschapper die het meest prominent in de media is geweest en daar zelf actief aan heeft bijgedragen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).