Met app BuitenBeter de fietsenzooi te lijf | De Utrechtse Internet Courant Met app BuitenBeter de fietsenzooi te lijf | De Utrechtse Internet Courant

Met app BuitenBeter de fietsenzooi te lijf

Met app BuitenBeter de fietsenzooi te lijf

Lopend van mijn huis naar de binnenstad zie ik dagelijks zeker tien fietswrakken. Die nooit meer zullen rijden, maar voorlopig wel de doorgang flink belemmeren. Omdat ze lekker vast zitten met een degelijke ketting, kan ik ze niet rechtop zetten, laat staan verwijderen. Bovendien, waar zou ik die wrakken moeten laten?

Ik weet een mooi goed voornemen voor het stadsbestuur in 2013: handhaven, handhaven, handhaven. Internet opent  nieuwe initiatieven om de ogen en oren van ons allemaal te gebruiken. Daarmee zijn inmiddels mooie successen geboekt. Bijvoorbeeld met Amber Alert, de opsporingsberichten van zoekgeraakte kinderen. Crowdsourcing in het jargon.

Legioen inspecteurs

Jaren was er een actie die ons burgers moest betrekken bij de veiligheid in de stad. Die pet paste ons allemaal indertijd: we moesten allemaal taken van de politie op ons nemen. Goed opletten, en rare zaken melden. Dan bedoel ik niet het neersabelen van inbrekers. Het geweldsmonopolie hoort in een beschaafd land bij de overheid te liggen. We zijn tenslotte de Verenigde Staten niet.

Kijkend naar de fietsenzooi op onze stoepen zie ik veel kansen in de App BuitenBeter. Dat is een appje waarmee je ongewenste situaties aan de gemeente kunt doorgeven. Vuilnisbakken die overlopen, verlichting die kapot is etcetera. Alle rondkijkende burgers tezamen signaleren meer dan een legioen inspecteurs. Ik heb het getest, en hulde aan de ambtenaren: het werkt!

Ik zie direct een taak voor onze Utrecht Development Board. Wij, 14 vrijwilligers die de stad een warm hart toedragen, zijn aldoor bezig draden in de stad aan elkaar te binden om de kwaliteit van Utrecht te verbeteren. Zou het niet mooi zijn als de UDB het gebruik van dat appje gaat stimuleren?

Overwoekerd

Want het lijkt alsof er een angst leeft voor het handhaven. Kunnen we er samen niet voor zorgen dat de gemeente met handhaven doorgaat? Even werd de binnenstad immers van fietslijken geschoond, maar onze loopruimte groeit weer aardig dicht ermee.

Natuurlijk begrijpen we dat de gemeente juridisch netjes moet zijn. Zo kreeg ik  als antwoord op een melding dat de fiets die ik gefotografeerd had, dat deze fiets juridisch nog geen wrak was. En dat de gemeente dus op zijn handen moest blijven zitten. Lachen, want hij is geheel overwoekerd door een leuke struik, na vier of vijf jaar eenzaamheid tegen een paaltje. Niemand die meer van hem houdt. Maar de gemeente mag hem helaas niet weghalen. Het moet niet gekker worden.

Liever app dan betonschaar

Deze malle regels veranderen lijkt me altijd nog altijd beter dan betonscharen uitdelen die mij in staat stellen zelf fietswrakken weg te knippen. Wat ik graag zou doen, mijn handen jeuken bij al die rommel op de stoepen. Ik dacht eerst dat de UDB een actie moest starten die het bezit van inbrekers-werktuig legitimeert, zodat we zelf in actie kunnen komen om de stad beloopbaar te maken. Maar het promoten van het appje BuitenBeter is natuurlijk veel slimmer. Zodat de gemeente met meldingen overstroomd wordt en lekker aan de gang kan.

Wedden dat die fietsenzooi dan snel minder wordt?

4 Reacties

Reageren
  1. Aart-Jan

    Als je via Buitenbeter een melding maakt in Utrecht krijg je: “De onderstaande melding hebben we doorgestuurd naar de Gemeente Utrecht.
    Helaas is deze gemeente nu nog niet direct aangesloten op het BuitenBeter platform.
    Wij kunnen de status van de melding daarom niet terugkoppelen.” Meldingen worden overigens wel netjes door de gemeente opgepakt is mijn ervaring

  2. Mark

    Probeer de app verbeterdebuurt. De gemeente Utrecht is hier wel op aangesloten en ik heb er goede ervaringen mee.

  3. Peter

    “Verbeterdebuurt” is een uitstekende app beschikbaar voor meerdere platforms en gekoppeld aan een website. De gemeente Utrecht reageert vrij snel en adequaat is ook mijn ervaring. M.i. ook geschikt om iets aan het fietsenwrakken-probleem te doen.

  4. Mia Amram

    Beste Trude, wat leuk dat UDB zich ook gaat bekommeren om de fietsenchaos in de binnenstad, misschien helpt het! Naar mijn beleving is het niet zo zeer fietswrakken als wel de overmaat van fietsparkeerders. En handhaven, ach daar is geen geld voor bij de Gemeente Utrecht. Allemaal al opgegaan aan o.a. de strijd om Culturele Hoofdstad te worden, helaas….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).