Conflict hovenierswoning: slopen of aanwijzen als monument? | De Utrechtse Internet Courant Conflict hovenierswoning: slopen of aanwijzen als monument? | De Utrechtse Internet Courant

Conflict hovenierswoning: slopen of aanwijzen als monument?

Conflict hovenierswoning: slopen of aanwijzen als monument?

De Vereniging Oud Utrecht heeft een verzoek bij de Welstandscommissie ingediend om de hovenierswoning aan de Van Zijstweg aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit lijkt een gevoelige kwestie te worden omdat de geplande uitbreiding van de Van Zijstweg met busbanen ten koste zou gaan van de woning.

In 1988 werd bij een gemeentelijke inventarisatie de hovenierswoning niet aangewezen als gemeentelijk monument, het exterieur was niet bijzonder genoeg. In 2000 kocht de gemeente alvast het huis voor de sloop voor de geplande uitbreiding van de Van Zijstweg. Na de aankoop bleek het interieur nog van monumentale waarde te zijn volgens de Vereniging Oud Utrecht. Het interieur is aangebracht tijdens de overgangsfase van een agrarische omgeving naar een havengebied in 1927.

Jaarbeurs versus gemeente

De Welstandscommissie gaf na een grondige inspectie een positief advies aan de gemeente over de monumentale aanwijzing. Hierdoor lijkt de geplande uitbreiding van het Jaarbeursgebied niet op korte termijn plaats te vinden. De Jaarbeurs, die in 2017 haar honderdjarig bestaan viert, en de gemeente staan daardoor recht tegenover elkaar en is het nog niet duidelijk wat er met de hovenierswoning gaat gebeuren. Het is wachten op de voorjaarsnota en de bestuursrapportage.

4 Reacties

Reageren
  1. Van Pimpelen

    … vermoeiend…

  2. Ton de Korte

    Oke jaarbeurs stel ter gelegenheid van jullie jubileum geld ter beschikking om de woning in zijn geheel te verplaatsen.
    Dat moet toch ook mogelijk zijn? Gewoon enkele tientallen meters verplaatsen.

  3. Ronald van Voorthuizen

    Het is echt een bouwvalletje; sloop is hoe dan ook nodig.

  4. Van Pimpelen

    … u heeft gelijk: aan het begin van de Oudenoord -of is het ‘het’ Oudenoord?- staat tussen twee kantoorkolossen een lieflijk huisje met landelijke uitstraling (vanuit het Centrum gezien aan uw linkerhand). Ook zie ik aan het begin van de Singelstraat iets dat op een tuin lijkt; er groeit zelfs een boom!
    Het weinig spontane groen dat onze stad siert -noem het gras- wordt regelmatig weggebrand, en vraag me voor de derde keer af hoeveel soepgroenten ik in de Oudegracht moet donderen teneinde er een lekker soepje van te maken. Over de balletjes valt te twisten…
    En heb in zoverre bewondering voor de schrijvende journalistiek dat deze klaarblijkelijk met droge ogen hun werk kunnen verrichten; persoonlijk zou ik gillend gek worden…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).