Kiosk Vredenburg klaar voor de sloop | De Utrechtse Internet Courant Kiosk Vredenburg klaar voor de sloop | De Utrechtse Internet Courant

Kiosk Vredenburg klaar voor de sloop

Kiosk Vredenburg klaar voor de sloop

De bekende kiosk op het Vredenburgplein is klaar voor de sloop. Van Daalen Maatjesharing is na 34 jaar gesloten en zal niet op een andere plek terugkeren. De bloemenzaak  en de telefoonwinkel hebben nog geen nieuw onderkomen gevonden. Grote hekken staan er om de kiosk om de plek af te sluiten. Maandag zal de kiosk definitief gesloopt worden en er komt geen nieuwe voor in de plaats.

De kiosk word gesloopt om ruimte te maken op het marktplein. De marktkraampjes die nu tijdelijk een plek hadden tussen de nieuwe Starbucks en het plein, kunnen binnenkort weer terug naar het centrale plein. De komende jaren zal er nog flink gebouwd worden op het Vredenburgplein waardoor het een volledig nieuw aanzien moet krijgen. De markt zal ook in de toekomst blijven bestaan maar de gemeente heeft als doel het plein als verbinding te laten fungeren tussen de oude binnenstad en het stationsgebied. Zo moet er in 2017 een nieuwe bestrating liggen, moeten er bomen zijn geplant en moeten er nieuwe zitgelegenheden zijn, zodat er ook evenementen op het plein kunnen worden gehouden. Het plein moet in de toekomst een belangrijke ontmoetingsplek in de stad worden.

Kiosk 02

Kiosk 03

Kiosk 04

12 Reacties

Reageren
  1. HH

    Schande dat dit architectonische juweeltje, uniek in zijn soort naar een ontwerp van Herman Hertzberger, zomaar wordt gesloopt. Zogenaamd om ruimte te maken voor marktkramen? Maar daardoor wel drie kiosken om zeep geholpen. Wat is hiervan de winst en wat is de werkelijke reden? De gemeente heeft het ook jarenlang laten verslonzen en toont zich hier een slecht huisvader.

  2. Diedje

    Gast, die kiosk is echt oerlelijk. Het hele Vredenburg en stationsgebied is zum kotsen zo afgrijselijk. Drieweg hoera voor deze sloop. Ik pleit voor een mooi, groot statig plein waar je graag op wil zitten.Waar regelmatig een mooie markt is, waar mensen samenkomen en wat een waardige entree is voor deze mooie stad. Ga eens op reis naar het Toscaanse Siena of Lucca. Dan zie je echte pleinen.

  3. HH

    Beste Diedje,

    Gast?

  4. Krakeling

    Ja, gast!
    Diedje heeft gelijk. Die kiots is stront, stront lelek en riekt naar pis. Herman Hertzberger is overigens een zeer matige architect. Best aardig voor “iets” op een afgelegen industrieterrein maar beslist ongeschikt voor projecten zoals inmiddels ingepakte Muziekcentrum.

  5. Huib

    Allereerst jammer dat het markante kiosk gebouwtje niet bewaard blijft, dus niet elders een nieuwe plek krijgt.
    De kiosk is ontworpen door dezelfde Herman Hertzberger, de architect van het oorspronkelijke Muziekcentrum Vredenburg. Zullen vast goed bij elkaar gepast hebben indertijd.

    Herman Hertzberger is trouwens de overkoepelend architect van het nieuwe Muziekpaleis. Dan hoop ik maar dat het verwijderen van het kiosk gebouwtje in goed overleg met hem is voorbereid.

    En iets dat als markant wordt aangemerkt, wordt blijkbaar door de één spuuglelijk gevonden en door een ander bejubeld. En al of geen ‘sta in de weg’ voor de renovatieplannen van het Vredenburgplein, ik blijf het jammer vinden dat het kiosk gebouwtje voor Utrecht verloren dreigt te gaan. Of weten we als Utrechters maar een gedeelte van de waarheid?

  6. Van Pimpelen

    … eerder werd al van de Neude -dus niet “het” Neude zoals ik elders op deze site las- een ‘ontmoetingsplein’ gemaakt. Of de Gemeente daarin geslaagd is laat ik geheel des lezers.
    Navraag bij diverse marktkooplieden leerde mij dat menig ambulante handelaar de toekomst enigszins grijsjes inziet. Als ik goed ben ingelezen heeft de verhuizing van de Markt (snapt u mij nog?) van het eermalige Paardenveld naar elders geen soelaas geboden, zo ook op langere termijn bleek… Het is eigenlijk nog wachten op een muts -zo u wilt ‘hals’- die vindt dat de kleinschalige architectuur van Vredenburg-noordzijde niet meer van deze tijd -15:45- is, en dissoneert met omliggende architectuur. Als ik de Amsterdamsestraatweg in zuidelijke richting afloop word ik blij van het nog bestaande stukje Utrecht in de vorm van Vinke-pand, en een kerk waarvan de naam me eventjes niet te binnen wil schieten (Gertrudis?). Verder wordt mijn blikveld gedomineerd door een skyline die ik enkel ken van miljoenensteden. Het platzinnige Tivoli-Vredenburg ten top; vormgeving zegt absoluut niets van of over Utrecht. of misschien toch wel???

  7. Jiri

    Weg met dat lelijke ding. Dat hele Vreeburg gaat eindelijk op de schop.

  8. Hans

    Kan die kiosk niet naar het Lepelenburg worden verplaatst? Inclusief een openbaar toilet?

  9. ACTK

    Verdwijnende kiosken kan ik mee leven, maar ben nog niet helemaal over de platanen heen. Dus als we toch boompjes gaan opzetten. Dan graag de platanen terug. Doe maar direct hetzelfde formaat. Hoe ze het doen doen ze het. Maar maak dat plein voor het eerst in 50 jaar nu eindelijk eens mooier ipv lelijker…

  10. prof Wattje

    Markant? Markant gedrocht ja. Hertzberger zat zeker met zijn spiraal tekenset te spelen toen hij dit ‘ontwierp’. (zie: http://www.bol.com/nl/p/spiraal-tekenset/1004004010637305/)
    Helaas worden weer nieuwe gedrochten neergezet, maar nu megasize en het kost ons megabedragen. Weet u nog wat de uitkomst was van het referendum over het ‘Cityproject’ indertijd? Het wordt ons evenwel allemaal door de strot geduwd, en het smaakt niet naar een vers harinkje.

  11. HH

    @Hans. Dat is nog niet zo’n gek idee.
    @Huib en Van Pimpelen: dank voor jullie genuanceerde reactie.
    @een aantal anderen: denk en kijk eens verder dan je gefrustreerde en ongenuanceerde neus lang is.

  12. HH

    Culturele barbarij, zoals we eigenlijk wel gewend zijn in Utrecht. Te beginnen bij een kathedraal waarvan men de resten anderhalve eeuw (!) laat liggen. En wie herinnert zich de sloop van “de Utrecht” niet en nu de sloop van deze unieke kiosk. Geen wonder dat Utrecht geen culturele hoofdstad is geworden, ze verdient het ook niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).