Werk, werk, werk | De Utrechtse Internet Courant Werk, werk, werk | De Utrechtse Internet Courant

Werk, werk, werk

Werk, werk, werk

Utrecht is een jonge stad. Wat vandaag de cijfers zijn rondom werkgelegenheid weten we niet precies. Maar het kan niet anders of we pakken ons deel in de jeugdwerkloosheid. Jammer en treurig natuurlijk voor al die jonge mensen die dachten een stap in hun toekomst te kunnen zetten. Want niets is zo demotiverend als hard werken voor een diploma, en dan ontdekken dat het niet veel uithaalt.

Dan kunnen op het niveau van VNO-NCW wel pacten worden gesloten die te maken hebben met de schaarste op de arbeidsmarkt die ontstaat zodra de babyboomers echt ermee ophouden. Zoals het Nationaal Techniekpact 2020. Maar daar hebben we vandaag nog even niets aan.

Beweging in arbeidsmarkt

In Utrecht en omgeving probeert de Utrecht Development Board (UDB) op dit moment beweging te krijgen in de vastlopende arbeidsmarkt. Wij kiezen voor een aanpak nú, op een overzichtelijke schaal,  met rechtstreeks aanspreekbare mensen. Dat doen we door verschillende initiatieven te verbinden.

Zo is er het Ondernemersfonds, opgericht door het Utrechts bedrijfsleven. Dat steekt de hand in eigen boezem. Het bespreekt hoe de aansluiting tussen bedrijfsleven en onderwijs beter kan. In plaats van te roepen dat ze “tegenwoordig niets kunnen als ze van school komen” worden de handen uit de mouwen gestoken. De mensen van het Ondernemersfonds denken nu mee met de ROC’s over curriculum ontwikkeling, over gastlessen en bedrijfsbezoeken. Lekker praktisch, zo doen we dat hier.

KvK wil met MBO meedenken

Daarnaast ligt er nog steeds een brief van de Kamer van Koophandel, waarin die aanbiedt om meer op beleidsniveau met het MBO na te denken over het lokale aanbod van opleidingen. Aanleiding was het debacle Amarantis, de in ongerede geraakte onderwijsgigant voor voortgezet onderwijs en vmbo met zijn 60 scholen, 30.000 leerlingen, 3000 personeelsleden. In Utrecht, maar ook in Amersfoort, Almere, Amsterdam. Bij de oplossing van dit dramatische falen is echter meer rekening gehouden met schuldeisers dan met het belang van de lokale arbeidsmarkt. Het schijnt dat daar overigens nu wel meer ruimte voor komt. Hulde. De UDB zal niet schromen om van haar kant flink aan dit onderwerp te blijven duwen en trekken.

Grote leed is economisch

We hopen dat de politici die ons lokaal vertegenwoordigen hard zullen trekken aan meer werk, werk en nog eens werk. We verwachten veel van de aankomende verkiezingsprogramma’s. Hopelijk laten ze het spreekwoordelijke geneuzel over de wc in de sprinter aan Den Haag over. En beperken ze zich ook enigszins als het gaat over het leed dat fietschaos heet. Want het echte grote leed is economisch.

Liefde voor ondernemen

Een overheid heeft maar beperkt invloed en greep op de economische ontwikkeling. Natuurlijk. Daarom is het des te beter dat ook onze gemeentelijke overheid optimaal haar ruimte benut. En dat de volksvertegenwoordigers B en W ook scherp houden op de economische dossiers. Dat gaat over regelgeving, vergunningen, bestemmingsplannen etcetera. Het gaat om liefde voor ondernemen. Zorg voor de bedrijven die het moeilijk hebben. Een helpende hand ook, als dat kan.

De nieuwe burgemeester

Om nog maar niet te spreken van onze toekomstige burgemeester. Graag zien we iemand die weet hoe je werk maakt van werkgelegenheid in onze stad. Zodat we onze plek op de lijstjes van aantrekkelijke stad onverminderd hoog houden. Dat is de ambitie van de UDB

 

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Pieter Vermeer

    Goed te lezen dat hier actief werk van wordt gemaakt! Naast het creëren van werk is het echter ook belangrijk om de jongeren te helpen tijdens de zoektocht naar een baan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).