Geen WK-scherm op festival deBeschaving: “We zijn er kapot van” | De Utrechtse Internet Courant Geen WK-scherm op festival deBeschaving: “We zijn er kapot van” | De Utrechtse Internet Courant

Geen WK-scherm op festival deBeschaving: “We zijn er kapot van”

Geen WK-scherm op festival deBeschaving: “We zijn er kapot van”

Festival deBeschaving mag aanstaande zaterdag als het Nederlands elftal speelt en het festival zelf plaatsvindt niet de wedstrijd op een groot scherm uitzenden. Dat heeft de gemeente de organisatie laten weten. Veiligheidsredenen liggen hieraan ten grondslag.

“Wij zijn er kapot van,” laat de organisatie weten in een tweet. Gisteren werd al duidelijk dat de gemeente en de festivalorganisatie niet op één lijn zaten. Het festival wilde langer openblijven dan de afgesproken sluitingstijd van 23:00 uur om samen met de bezoekers de wedstrijd te kunnen bekijken. Er wordt nu gevreesd dat de bezoekers massaal vroegtijdig het terrein verlaten om de wedstrijd thuis te kijken. Wel heeft de organisatie het programma aangepast in verband met de wedstrijd tegen Costa Rica. De meeste acts zijn klaar voordat de wedstrijd begint.

De gemeente verklaart bij monde van Sjoukje Volten aan DUIC dat doordat deBeschaving op de drukke uitgaansavond van zaterdag valt en er nog een ander festival (Zomerkriebels) is, dat er dan na de wedstrijd rond de 20.000 mensen op straat lopen. Dat is domweg te druk om de openbare orde te handhaven. “We snappen de aantrekkelijkheid van het uitzenden van de wedstrijd en we snappen ook dat deBeschaving er ook geen rekening mee gehouden heeft dat het Nederlands elftal het zo ver zou schoppen. Maar de aanvraag is zo laat dat het nu nog heel lastig wordt om de benodigde veiligheidsmaatregelen in te passen. Overigens heeft de organisatie van het festival Zomerkriebels in het Noorderpark al op 16 juni jongstleden een verzoek ingediend tot het verruimen van de bestaande vergunning om de WK-wedstrijd te kunnen vertonen. Deze aanvraag is eerder om redenen van veiligheid en politie-inzet afgewezen.”

Een discussie over de kwestie tussen de gemeente en de festival-organisatie luistert u hier via 3FM.

31 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Laffe takken van de gemeente, er zitten echt een stelletje provincialen op sommige posities. Ga in een dorp beleid uitvoeren, in plaats het hier te doen.
    Simpele zielen…

  2. Pim

    Vrij naïef: tijdens wk festival organiseren en niet eerst dit regelen. Jammer voor ze.

  3. Amber

    Wat n jankerds…

  4. marc

    Deze aanvraag is eerder om redenen van veiligheid en politie inzet afgewezen.
    Het tijdstip en de nasleep van de a.s. WK-wedstrijd Nederland-Costa Rica valt samen met de drukste (reguliere) uitgaansavond van de week. Daarnaast vinden de twee festivals De Beschaving en Zomerkriebels plaats met elk duizenden bezoekers. In geval van openbare orde verstoringen moet voldoende politie inzet flexibel beschikbaar zijn.

    dus de gemeente gaat er vanuit dat er orde verstoring gaat plaats vinden…. hebben ze een glazenbol bij de gemeente utrecht? maar wat een vertrouwen heeft de gemeente toch in zijn burgers wat een treurigigheid zo vaak speelt het nl 11 tal geen kwartfinale 1x in de 4 jaar, en dan nog geen uitzondering maken!

  5. Pim

    mensen, wat een opportunistisch PVV-geneuzel zeg… Naar wie wijzen alle vingertjes straks als er op 1 van de plekken iets finaal uit de hand loopt? Precies: de gemeente. Ze hebben de veiligheid erg hoog zitten, daar ben ik blij om.

  6. Erik

    En het gefaal bij de gemeente gaat maar door. En nu kunnen we Wolfsen er niet meer de schuld van geven.

  7. Paula

    Risico van het vak en het zal wel aan mij liggen maar ik snap niet dat er uberhaupt een vergunning wordt afgegeven voor een festival in de botanische tuinen? Of 2 festivals tegelijkertijd? Ik ben behoorlijk festivalmoe maar blijkbaar is het heel lucratief.

  8. Martin

    Precies @Pim heeft gelijk. De gemeente mag alleen een vergunning afgeven als ze de veiligheid kan garanderen. Als dat niet kan, geen vergunning. Als er wat gebeurt dan krijgt de gemeente ook de schuld.

  9. coen

    Volkomen terecht vd gemeente, het festival heeft die naam niet voor niets.

  10. Geenstijl@Utrecht

    Openbare Orde en veiligheid is van groot belang, zeker met zoveel mensen op de been, jammer maar helaas.
    Dit keer heeft de gemeente gelijk.

  11. 's Jean

    Niet voor niets (en terecht) wijst de gemeente zo’n aanvraag af.
    Mensen, doe eens een keer aan zelfreflectie dan moeten we toch erkennen dat ons gedrag van tijd tot tijd tijdens festivals en concerten te wensen overlaat. Dan is het toch niet zo vreemd dat de veiligheid een extra aandachtspunt is en die niet altijd kan worden gegeven?

  12. tom

    https://petities.nl/petitie/behoud-maatschapelijke-stage-op-school

  13. Bill

    Leuk al die bovenstaande reacties, maar door dit provinciaal geneuzel en het indekken komen er dus ook geen grote schermen en andersoortige acties binnen de stad. Waarom kan dit dan wel in andere steden, groter en kleiner dan Utrecht? Dit heet ook anticiperen op de wedstrijden van Oranje als gemeente! Maar nu moet er nog ellenlang over worden gedebatteerd, erg fraai, maar ook vanuit de gemeente had er een plan klaar kunnen liggen om het de bevoking naar z´n zin te maken in plaats van andersom, gaan voor de easiest way en het gewoon maar verbieden… Regentesk gedrag tot en met…

  14. Gerard

    Maar waarom kan Amsterdam dit dan wel? En waarom krijgen nagenoeg alle nog grotere betaalde festivals wel toestemming op korte termijn. Het is weer typisch Utrecht op zijn smalst. Die duizenden mensen zwerven straks door de stad op zoek naar een scherm in plaats van bij elkaar in een gecontroleerde omgeving. Volgens mij is zo’n verbod gevaarlijker voor de openbare orde dan in een afgehekte omgeving met veel beveiliging.

  15. Soepvogel

    Het is ronduit belachelijk. Wat is er niet veilig aan dan?

  16. Pim

    keuzes keuzes. we willen alles t liefst tegelijk. muziek, festival, voetbal. Een beetje de sign of the times, zegmaar.
    Ook dat alles maar moet maar worden gefaciliteerd, ongeachte de kosten. Volgens mij kunnen we ons allemaal niet voorstellen wat ‘t aan extra beveiliging kost. ‘t Lijkt allemaal peanuts, maar lijkt me weleens leuk als de overheid deze bedragen naar buiten zou brengen. Ga lekker naar een festival om van de muziek te genieten of naar een kroeg voor een pot voetbal!

  17. Anders

    De festivals hebben eigen beveiliging, EHBO-posten en dergelijke. Die gaan niet mee als die 20.000 mensen naar de binnenstad trekken. Maar blijkbaar denkt de gemeente dat alle bezoekers in het niets oplossen.

  18. Jiri

    De angst regeert weer eens, in plaats van zaken goed te organiseren. Volkomen met de eerste reaguurder eens! Laffe bende bij de gemeente.

  19. Pim

    De angst voor jou en mij Jiri. De pen, de publieke opinie en de mogelijke gevolgen.

  20. beestje

    Mijn idee Pim, het alles moet kunnen gedrag van voetballiefhebbers begint de spuigaten uit te lopen. Je kunt geen reguliere voorstelling meer plannen of je moet rekening houden met voetbal. Of erger, er staan schermen opgesteld dat je het af en toe toch kan volgen. Als je een jaar van tevoren de artiesten moet contracteren kun je daar toch geen rekening mee houden? Voor hetzelfde geld liggen ze er in het begin uit. Een wedstrijd kun je nog honderd keer bekijken, een theatervoorstelling niet. En theaters moeten hun begroting toch ook rondkrijgen. Knieval voor koning voetbal.

  21. Wim

    Als het aan het volk ligt hebben we over 10 jaar uitsluitend nog voetbal, Frans Bauer en Utopia

  22. Anti voetbal

    Stelletje huilebalken; waar komen jullie eigenlijk voor? Als je voetbal wilt zien ga je maar naar het stadion. Voetbal (geweld) past niet bij een festival (feest).

  23. Jiri

    @Pim
    De PvdA hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Die blijven toch wel in het pluche zitten.

  24. Bernd de Vries

    Dit is het risico dat de organisatoren van De Beschaving zelf hebben gelopen, had je eerder over moeten nadenken en niet nu (veel te laat) hiermee naar de gemeente moeten lopen. Sukkels.

  25. Jiri

    Zet gewoon een scherm neer joh. Geen enkele burgemeester gaat een terrein ontruimen met 20.000 doorgesnoven festivalgangers erop. Beetje op de bluf Beschaving!

  26. Luukupuuk

    en als er dan iets gebeurd zoals in 2010 bij de Love Parade in Duisburg , staat iedereen naar de gemeente te wijzen hoe ze zoiets hadden kunnen laten doorgaan.

  27. Pim

    Ja joh, Jiri. Goed idee man…

  28. Frederik

    Die festivalgangers zouden toch voor muziek en cultuur komen? Of willen ze op een koopje ook nog naar het voetbal kijken? Organiseer dan je ‘voetbal-festival’!

    Overigens houd ik mijn hart vast voor hoe de Botanische Tuin (sinds wanneer is dat meervoud?) er na het festival bij zal liggen, de properheid van festivalgangers & massafeestvierders kennende: de troep is voor een ander.

  29. Bill

    @Frederik: Dan bent u duidelijk nog nooit op deBeschaving geweest. En om alle festivalgangers vandaag de dag op één hoop te gooien…

  30. Groot WK BEELDSCHERM drama....

    Ja, Gemeente Utrecht… als je aan stadspromotie wil denken moet je veel meer flexible actueel zijn, zorg dat het mogelijk wordt…in plaats van te blijven hangen in…nee, dat durven we niet….

  31. Groot WK BEELDSCHERM drama....

    Jaarbeurs Plein Trappen… voor een mega scherm ..de idéale lokatie… als er gewonnen wordt van avond …woensdag avond gemeente Utrecht !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).