Alle praktische zaken die je als inwoner of bezoeker moet weten voor de Tour de France | De Utrechtse Internet Courant Alle praktische zaken die je als inwoner of bezoeker moet weten voor de Tour de France | De Utrechtse Internet Courant

Alle praktische zaken die je als inwoner of bezoeker moet weten voor de Tour de France

Alle praktische zaken die je als inwoner of bezoeker moet weten voor de Tour de France
Jarenlang is er voor gelobbyd en gestreden en nu is het zover: het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, de Tour de France, gaat in Utrecht beginnen.

Jarenlang is er voor gelobbyd en gestreden en nu is het zover: het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, de Tour de France, gaat in Utrecht beginnen.

De stad zelf zal op 4 en 5 juli uit zijn voegen barsten en Utrecht wordt overgenomen door het spektakel. Wat betekent dit voor de bezoekers en bewoners van Utrecht, hoe kom je in de stad of er juist uit, en kan je nog wel je hond uitlaten in het Wilheminapark? Hier plaatst DUIC een overzicht van praktische zaken, deze pagina wordt de komende weken nog uitgebreider dus houd hem goed in de gaten. Binnenkort komt er op DUIC ook een overzicht met alle feesten en podia tijdens het Tourweekend in de stad. Voor informatie hebben we dankbaar gebruik gemaakt van onder andere de Utrechtse projectwebsite van de Tour de France.

De Grand Départ van de Tour de France start dit jaar in Utrecht. Op zaterdag 4 juli 2015 wordt de eerste etappe gereden, een tijdrit van 13,7 kilometer door Utrecht. De tweede etappe op 5 juli verlaat na 22,5 kilometer Utrecht om via 16 andere gemeenten in de provincie Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland te finishen op de Deltawerken bij Neeltje Jans.

De stad

De gemeente gaat uit van 600.000 tot 800.000 bezoekers, ter vergelijking: op Koningsnacht- en dag komen er zo’n 100.000 bezoekers. Dit betekent dat vele normale dagelijkse bezigheden niet uitgevoerd kunnen worden. Even boodschappen doen kan uren duren en het ziekenhuis bereiken kan ook een stuk lastiger worden.

Te voet

Woon je in of rondom het centrum van Utrecht, de gemeente adviseert dan om met de voet te gaan. Om het parcours over te steken zijn enkele voetgangersbruggen bedacht. Er staat er 1 nabij de Nachtegaalstraat en 1 bij zwembad Krommerijn. Ook zijn er twee onderdoorgangen, bij de Albatrosstraat en de Berenkuil.

Met de fiets

De fiets is natuurlijk ook een mogelijkheid, met de fiets kan je overal in de buurt van het parcours komen. Wel met grote omwegen en sommige stukken kan er beter gelopen worden. Langs het parcours zijn fietsenstallingen geplaatst. Op twee plaatsen (bij het ROC Vondellaan en in hal 2 van de Jaarbeurs) zijn zelfs speciale racefietsstallingen. Er is een speciale routekaart ontwikkeld voor fietsers, hier kan je zien hoe er gefietst moet worden om op de juiste plek te komen.

Om aan de andere kant van het parcours te komen kan er gebruik worden gemaakt van de onderdoorgangen bij de Albatrosstraat en de Berenkuil. Fietsen mogen niet over de voetgangersbruggen worden meegenomen.

De komende weken worden veel fietsenrekken die langs het parcours staan weggehaald. Vanaf 1 juli worden alle losse fietsen langs het parcours weggehaald.

Auto

Met de auto rijden in de stad gaat lastig worden. Een groot gebied wordt autoluw of zelfs autovrij. Bezoekers met de auto komen een groot gedeelte van de stad niet in.  Bezoekers kunnen hun auto parkeren in een van de transferia aan de rand van de stad. Vanaf daar kun je te voet en/of met pendelbussen (of tram) naar het parcours.

Bewoners

Bewoners, met uitzondering van de straten langs het parcours en daar direct op aansluitende straten, kunnen de stad alleen volgens de aangegeven routes met de auto verlaten. Alleen als het noodzakelijk is, kunnen bewoners het gebied ook binnenrijden volgens de aangegeven route tijdens de afgesloten periode. Bewoners moeten voor het gebruik van de auto in de autoluwe-zone wel een autovignet hebben. Bewoners aan en langs het parcours behoren bericht te krijgen van de gemeente met verdere informatie. Voor wijkgerichte informatie zie de hyperlinks onderaan deze pagina. Utrechters hebben een vignet nodig als ze in de periode van vrijdag 3 juli 20.00 uur – zaterdag 4 juli 20.00 uur en/of op 5 juli van 08.00 – 18.00 uur de autoluwe zone in willen rijden. Onderaan deze pagina staat een kaart van de autoluwe-zone.

Parkeren

Langs het parcours mag op veel plaatsen tijdelijk niet geparkeerd worden. Ook zullen alle parkeergarages in het centrum zeer beperkt bereikbaar zijn. Parkeervergunninghouders die geen gebruik kunnen maken van hun parkeervergunning ontvangen hierover een brief van de gemeente. Zij kunnen tijdelijk ook buiten hun eigen zone parkeren. Voor een aantal parkeerplaatsen langs het parcours geldt een wegsleepregeling. Bezoekers van de Tour de France moeten hun auto’s in de transferia rond de stad plaatsen en verder met pendelvervoer.

Openbaar Vervoer

Gedurende de hele Tourdienstregeling rijdt de tram IJsselstein/Nieuwegein – Utrecht CS Jaarbeursplein normaal.

Vrijdag 3 juli na 20.00 uur en zaterdag 4 juli de hele dag rijden er tijdelijk andere buslijnen en blijft een deel van de lijnen ongehinderd rijden. Een groot deel van de binnenstad is voor de bussen niet bereikbaar, met uitzondering van Utrecht CS en halte Vredenburg.

Zondag 5 juli is het vrijwel onmogelijk om met de normale lijnen te rijden. Ook dan rijden er tijdelijke, andere lijnen. Zondag duurt de Tourdienstregeling naar verwachting tot ongeveer 16.00 uur. Zodra het kan worden de reguliere lijnen weer gereden. Houd echter ook na 16.00 uur rekening met gewijzigde vertrektijden.

Door de omleidingen moet u voor uw busreis rekening houden met extra reistijd. Sommige routes zijn ook iets langer. Hierdoor wordt de reis iets duurder als je op saldo reist.

Van 3 juli 20.00 uur tot en met 5 juli 16.00 uur is busstation Utrecht CS Jaarbeurszijde afgesloten. Ter vervanging is een tijdelijk busstation ingericht op het Westplein. Dit busstation is vanuit de hal van Utrecht Centraal bereikbaar door de borden richting Jaarbeurs en tram te volgen.

Boten

De Oudegracht en de Stadsbuitengracht zijn tijdens de feestelijkheden rondom de tijdrit en de Grand Départ in het weekend van 3 tot en met 5 juli slechts in één richting bevaarbaar. De bruggen over de Vaartsche Rijn in de gemeente zijn dan dicht om hulpdiensten vrije doorgang te kunnen verlenen als dit noodzakelijk is.

Op 2 juli, rondom de ploegenpresentatie op het Lepelenburg, is de singel tussen 15:00 en 22:00 afgesloten vanaf de Nieuwegracht (Abstederbrug) tot en met de Lucasbrug bij de Stadsschouwburg. Deze afsluiting geldt zowel voor de beroeps- als de recreatievaart.

Ziekenhuizen

Het Diakonessenziekenhuis, UMCU en het Anthoniusziekenhuis blijven tijdens de Tour bereikbaar. Het UMCU is per auto, te voet of met de fiets goed bereikbaar.

Voor bezoekers die op zaterdag en zondag met de auto naar het Diakonessenziekenhuis willen, moeten de borden ‘[P] WKZ | UMC | Diakonessenhuis’ volgen. Die leiden bezoekers naar een parkeerterrein op de Uithof naast het UMCU en de Faculteit Diergeneeskunde. Deze parkeerplaats is open van 12.00 uur tot 21.00 uur. Bezoekers kunnen vanaf die parkeerplaats met een speciale busverbinding direct naar het Diakonessenziekenhuis. Een parkeerkaart is te kopen op het parkeerterrein zelf. De bus is te gebruiken met OV-chipkaart, ook is er een los buskaartje te koop. Het losse buskaartje is geldig op de gehele zaterdag 4 juli en zondag 5 juli van 12.00 tot 21.00 uur.

Binnen het parcours is ook spoedeisende zorg gegarandeerd en zijn de ziekenhuizen bereikbaar. Met de ziekenhuizen en ambulancediensten zijn afspraken gemaakt over het openhouden van nood- en calamiteitenroutes.

Overnachten in Utrecht

Er zijn tijdens de Tour verschillende mogelijkheden om te slapen in Utrecht. Naast de bestaande hotels en campings, zijn er ook vier speciale tourcampings ingericht. Dat zijn Tour De France Camping Utrecht, Cycle Camping Cartesius, Tour Camping Down Under en Oranje Tourcamping Utrecht. Ook bieden veel particulieren een kamer te huur aan, bijvoorbeeld via Airbnb.

Sport

Op donderdag 2 juli maakt Utrecht kennis met het peloton tijden de teampresentatie in Park Lepelenburg, er worden hier 15.000 bezoekers verwacht. Het gebied rondom het park en het Spoorwegmuseum wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer voor de presentatie.

Op zaterdag 4 juli vindt de start van de eerste etappe plaats, een individuele tijdrit van 13,7 kilometer dwars door de stad.

Op zondag 5 juli vindt de start van de tweede etappe plaats en zullen de renners Utrecht verlaten. Uitgaande van de Tour 2014 staan er 22 ploegen met ieder 9 renners aan de start van de Tour in 2015. Dit betekent dat er in totaal 198 renners aan de start verschijnen.

Eerste etappe

Tijdens de tijdrit op zaterdag 4 juli gaan de renners individueel van start. Om 14.00 uur start de eerste man vanaf het startpodium achter de Jaarbeurs, waarna er om de twee à drie minuten een renner vertrekt om de 13,7 kilometer dwars door de stad af te leggen.

Tweede etappe

Het startschot van de tweede etappe (een rit van 166 kilometer) wordt om 13.10 uur gegeven op de Croeselaan in Utrecht. Het peloton rijdt het eerste deel van deze etappe ‘geneutraliseerd’ (nog niet rijdend voor het klassement) onder andere langs de Domtoren, de Neude en de Maliebaan. De koers zal rond 13.45 uur officieel worden vrijgegeven (vanaf dat moment start de echte klassementswedstrijd) op ‘t Goylaan. Na 22,5 kilometer verlaat het peloton via Vleuten Utrecht en zet koers naar Oudewater. Na 80,5 kilometer ligt op de Boompjes in Rotterdam de enige tussensprint van deze etappe. Rond 17.21 uur wordt de finish van de renners in Zeeland verwacht.

Jaarbeursgebied

Het Jaarbeursgebied is bij de eerste en tweede etappe het hart van de Tour. Beide etappes starten hier en de tijdrit (de eerste etappe) eindigt ook in de buurt van de Jaarbeurs. Het gebied is te voet, met de fiets en met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Ook vanaf een aantal transferia wordt naar dit gebied gependeld. Het gebied is grotendeels vrij toegankelijk.

Overige zaken

Tijdens het Tourweekend zullen er meerdere helikopters in de lucht zijn om alles in beeld te brengen. Deze zullen voor overlast gaan zorgen.

Ook iets waar men niet snel aan denkt: bouwsteigers. Het is verboden om bouwsteigers op de openbare weg te hebben staan van 1 tot 6 juli.

Markten zijn op zaterdag 4 juli open en bereikbaar.

Handige links:

Wijkgerichte informatie. Hoe komen bewoners in of uit hun eigen wijk?
Vijf dingen die je moet weten over het autovignet
Aanvragen autovignet
Dienstregeling openbaar vervoer Utrecht
Routekaart door Utrecht voor fietsers. Deze houdt rekening met alle afsluitingen
Overnachtingen in Utrecht
Bereikbaarheid voor voetgangers, fietsers en auto’s.
Wijkbericht voor alle inwoners van Utrecht van de gemeente
Speciale website van de NS met informatie over het treinverkeer
Overzichtskaarten van Utrecht tijdens de eerste en tweede etappe met informatie over fietsparkeerplaatsen, routes, wc’s en grote beeldschermen.

Route eerste etappe:

De autoluwe zone is het gebied binnen de blauwe lijn op onderstaande kaart:

De twee etappes door Utrecht:

31 Reacties

Reageren
  1. Jacques van der Bracques

    Goed dat de voetgangersbruggen bedacht zijn! Een beetje fantasie is een zegen, ook voor ambtenaren. Een paar imaginary voetgangersbruggen is daarbij zeker een aanwinst voor de stad.

  2. Tja

    En weer communicatie via een medium ipv via brief, mail, telefoon aan de inwoners/ burgers. Schande!

  3. Pieter

    Goed bezig redactie! Jullie zijn al toppers (mag ook wel vaker gezegd worden), maar dit is echt nuttige informatie 🙂 DUIC begint steeds vollediger te worden als nieuwsbron!

  4. utrechtse vogel

    Hulde DUIC!

    Mooie samenvatting van alle nuttige info.

  5. beestje

    Prima info DUIC.
    Gelukkig heb ik afspraken buiten de stad. En nu op naar 6 juli.
    Back to normal.

  6. Monique

    @tja

    Iedereen die direct aan het parcours woont, is wel degelijk door middel van een brief op de hoogte gesteld door de gemeente.

  7. Pieter Conemans

    Dank je Duic, en dat ik dit dus weer via jullie moet vernemen…..zucht!
    Ik ga een weekje dicht. Mijn zestig plus klanten die uit heel Nederland komen kunnen Utrecht toch niet meer in.
    Gelukkig gaat het razend goed on de kleding detailhandel en kunnen we dit ons makkelijk permitteren…

  8. Emiel

    Inderdaad vervelend Pieter dat er ook ongeveer 20x zo veel potentiële klanten in de stad zijn…

  9. He

    Laten we er een feestje van maken! Een enorm evenement start in Utrecht.

    Natuurlijk is er overlast, maar die weegt toch niet op tegen de lol?

    Even stoppen met mopperen en over je eigen probleem heen kijken en dan zie je een paar prachtige dagen.

  10. utrechtse vogel

    Pieter Conemans, wat ben jij nou voor een prut-ondernemer?

    Verzin iets! Er komen honderdduizenden mensen naar Utrecht. Op zondag komt het peloton in een showrit op 30 meter van je winkel. Organiseer een borrel op zondagmiddag voor je vaste klanten. Sla een serie gele bretels in, en ga die verkopen aan gedistingeerde wielerliefhebbers. Organiseer een tweed-ride en kom in de krant. Doe er wat mee!

  11. Tja

    @ Monique, ik woon 1 straat van het parcours en ik ben niet geïnformeerd!

  12. Jolanda

    Ook ik woon 2 straten van het parcours af en de gemeente heeft mij niet per brief of wijkbericht geïnformeerd!
    Gelukkig heeft duic hier alles op een rijtje gezet, maar er zijn ook mensen in de straat die geen internet hebben, die weten niks. Ik vind dat slechte communicatie naar de burgers toe. Niet iedereen kan alles online vinden, je hebt als overheid de plicht om alle inwoners te informeren bij een evenement met zo’n grote impact!

  13. Maya

    Ik ben nog steeds benieuwd hoe wij onze wijk moeten gaan verlaten. Wij (omgeving Jan Overdijkstraat) zitten buiten de blauwe lijn, maar de enige 2 straten waarmee wij onze wijk uit kunnen is de blauwe lijn in (St Josephlaan.). Het lijkt er dus op dat we gewoon in onze wijk opgesloten gaan zitten, ondanks dat we niet in de zone zitten?

  14. Herman

    Lieve klagende mensen die al weken met smart op een brief zitten te wchachten, is dit julli enige levensvulling?

    Kom op hè, geniet en als je graag info wilt dan is er zoiets als Internet, anno 2015 vind je daar meer en sneller info dan zo’n 20e eeuwse brief.

    Trouwnes jullie hebben deze site en dit specifieke bericht toch ook gevonden, daar staat zo’n beetje alle sin wat je moet weten.

  15. Van Pimpelen

    … mijn maag oefende zich zojuist in de ‘salto-mortale’. Mijns inziens is de Tourstart meer bezigheidstherapie voor journalistigen dan dat er sprake is van economisch gewin, vooral op langere termijn…

  16. herman

    Leuke opsteker voor duic, in journaal van gisteren werd duic genoemd als de plek waar je info kunt vinden.

  17. beestje

    Beste He, waarom moet ik het leuk vinden, als ik er niets aan vind? Als er niet zoveel toeters en bellen georganiseerd zouden zijn, stelt zo’n start helemaal niets voor. Flits, flits, en voorbij. Net als bij EK of WK voetballen. dan moet je het leuk vinden en je huis oranje versieren. Doe je dit niet, dan kijkt de hele straat je boos aan. Jij mag het leuk vinden, geniet ervan, maar ga de “nietleukvinders” niet de les lezen.

  18. Maliesingel

    De voetgangersbrug is inderdaad een briljant idee, wat ik dan niet snap is dat ze d’r maar 2 maken. Als er zo ontzettend veel mensen komen kan je die toch niet over enkel 4 punten aan de binnenzijde van het rondje van het parcours laten komen?! Op de site staat dat je vanaf 5 uur s ochtends het parcours niet meer over mag steken. Hoe gaan ze er zo vroeg al voor zorgen dat niemand ff snel over f hekje klimt en naar de overkant rent? Ik snap t idee, maar qua informatie voorziening zijn er (vanuit de organisatie, niet dit stuk) teveel dingen vaag dat ik me afvraag: hoe dan?!

  19. Evert

    Die fietsrouteplanner klopt niet altijd, want stuurt je vlak langs het parcours, waar straks duizenden mensen staan.

  20. He

    @Beestje, je hoeft niet leuks te vinden als je dat niet leuk vindt. Ik lees ook niemand de les.
    Enige dat ik vraag of we er niet een feestje van kunnen maken? Als je er niets aan vindt helemaal prima, er zijn naast de Tour zowel thuis als in de rest van de wereld genoeg andere dingen te doen.

  21. Jiri

    Ik heb er zin in! Laat het feest maar beginnen.
    @DUIC: complimenten, mooie samenvatting.

  22. Atilla Vigh

    Wat een hoeveelheid sneue types. Als je nu nog niet weet dat de Tour de France in Utrecht start, leef je echt onder een steen. Niemand vraagt of je het leuk vindt, maar om nu te doen alsof de burgemeester persoonlijk bij je aan de deur komt om dat te vertellen, is te triest voor woorden.

    En ik snap wel waarom de gemeente relatief laat een wijkbericht bij iedereen in de bus heeft gegooid (en ik woon in Leidscherijn, ruim buiten de zones):
    1. Zodat alle relevente en up-to-date informatie in de folder staat (voor zo ver dat mogelijk is)
    2. Als ze een dergelijke folder in januari in de bus hadden gegooid, durf ik te wedden, dat er horden Utrechters waren, die de afgelopen 6 maanden elke dag gaan lopen zeiken en zaniken over de maatregelen. Nederlanders (is geen puur Utrechts probleem) zijn beroepsklagers en daar moeten we eens mee ophouden.

  23. Joris

    Volgende week na 12 jaar buitenland weer terug in Nederland, aan de Maliesingel. Ik verheug me enorm op alle gekte, drukte (mis)informatie, gezeur en gezelligheid. Goed voor de re-integratie 🙂

  24. Gas

    Ik (woonachtig omgeving Twijnstraat) kreeg toch keurig een uitgebreide folder van de gemeente in de bus over de maatregelen i.v.m. die wielerwedstrijd, daarin gevouwen ook nog een duidelijke uitleg over de wegwerkwerkzaamheden die op stapel staan aangaande Ledig erf en Tolsteegsingel e.o. Op luxe papier geheel in kleur, met duidelijk plattegronden.

  25. Gas

    Maar ja, ik had het op DUIC cs al gelezen, altijd DUI(C)delijk hier, weg met het papier!

  26. De Boer

    Dus als ik het goed begrijp kan men, komend met de trein (uitgang HC bij Blokker) gewoon naar zijn of haar werk in de binnenstad nabij Stadhuis? Wordt er nog extra drukte verwacht bij NS? Worden er wellicht extra treinen ingezet?

  27. @De Boer

    Ja natuurlijk, er worden 800.000 mensen verwacht..

  28. FD

    Grappig,
    Het grootste wieler event komt naar Utrecht.
    Ik lees net hier dat er een „La Caravane” optocht is geweest, ik wist het niet.

    Mijn vrouw ging eens zoeken op de gemeente site w.b. tour en tijden.
    Niks gevonden w.b. tijden.
    Wij wonen in de Vogelenbuurt, net buiten het centrum.
    Doorgaans missen wij ALLE evenementen vanwege gebrekkige/geen communicatie.
    Of het nou singelzwemmen, vrouwenrennen, homohinkstapsprong is.
    Ja, we hebben er best wel eens last van maar dat is te overzien.

    De DUIC is bij al mijn buren min of meer onbekend en het Utrechts Nieuwsblad is al lang ter ziele.
    De DUIC lees ik ±1x per week.

    De informatie voorziening richting de U burger is ronduit k*dt.
    Het komt er op neer dat alles ongezien zomaar uitgevoerd kan worden.
    Die evenementen zijn wel oké, maar ook gemeentelijke beslissingen rollen zo ongezien door.
    En dat baart me zorgen.
    Veel plezier komende dagen, dat wel 🙂

  29. Paul

    Klopt niet echt wat de gemeente bedacht heeft. Op Hooggelegen mag je zonder vignet stad niet in, terwijl wijken west van Beneluxlaan, Pijperlaan zonder vignet in te komen zouden zijn. Kijk maar op kaart gemeente. Van buiten de stad met auto naar bv. zwembad Den Hommel zonder vignet niet mogelijk.
    Ra ra hoe kan dat gemeente?

  30. @fd

    @fd: leer je vrouw eens googelen en “tour de france” typen. Krijgt ze binnen ettelijke tellen alle info die ze zoekt! Succes!

  31. pieter conemans

    @utrechtse vogel!

    I hate to tell you I told you so, but……………

    http://www.ed.nl/algemeen/sport/tourweekeinde-verloopt-dramatisch-voor-winkeliers-1.5096960

    er is ons een worst voorgehouden!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).