Culturele festiviteiten van Utrecht zouden 35 miljoen hebben gekost | De Utrechtse Internet Courant Culturele festiviteiten van Utrecht zouden 35 miljoen hebben gekost | De Utrechtse Internet Courant

Culturele festiviteiten van Utrecht zouden 35 miljoen hebben gekost

Culturele festiviteiten van Utrecht zouden 35 miljoen hebben gekost

De festiviteiten rond de Vrede van Utrecht en de lobby om Culturele Hoofdstad van Europa te worden hebben 35 miljoen euro gekost. Dat is 7,5 miljoen meer dan dat de gemeente en provincie zeggen te hebben uitgegeven.

Dit blijkt uit berekeningen van het AD/UN. De krant komt tot het hoge bedrag door alle subsidies die de stichting Vrede van Utrecht sinds 2005 kreeg bij elkaar op te tellen. De gemeente, provincie en de stichting blijven zeggen dat de feestelijkheden 27,5 miljoen euro hebben gekost.

Culturele Hoofdstad

De viering van de Vrede van Utrecht had voor de stad moeten leiden tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dit bleek echter in november van het vorige jaar al een gemiste kans. Volgens het rapport was de Utrechtse delegaties passieloos en miste zij elke vorm van urgentie tijdens hun presentatie eind november. Het Utrechtse ‘bid’ was niet vernieuwend en creatief genoeg en er ontbrak een opwindende artistieke visie. Verder was de Europese dimensie niet sterk genoeg en vroeg de jury zich af wat er van het programma overblijft na het jaar 2018. Tot slot was de managementstructuur onduidelijk.

Nauwelijks sponsoring

In de krant valt verder te lezen dat de helft van het geld uit het bedrijfsleven had moeten komen. Dat is niet gebeurd. Wel is er in 2009 voor 150.000,- euro een exclusief Bach-concert georganiseerd voor genodigden, volgens directeur Peter de Haan ‘nodig om sponsoren binnen te halen’. Tim Schipper van de lokale SP-fractie is daar niet zo blij mee. “Blijkbaar is dit niet gelukt. Als je heel ruim rekent, halen ze misschien net de tien procent.”

2 Reacties

Reageren
  1. Van Pimpelen

    … ach, over negen jaar heeft Utrecht negenhonderd jaar Stadsrechten; een kwestie van wachten dus. Al heb ik nog nergens kunnen lezen over voorbereidingen qua dat. Mijns inziens is de grootste historische vergissing het verplaatsen van de Jaarmarkt van het noordwestelijke deel van de Binnenstad naar Stathe [lees: Tolrechtoorkonde 2 juni 1122], huidige Boterstraat en omgeving. Archeologisch onderzoek ter plaatse van een voormalige melkfabriek aldaar laat romeinse activiteit zien.
    Feuchtinger, hoe bestreden dan ook, was met z’n doorbraak-plannen zo’n tachtig jaar te vroeg. Vredenburg-oostzijde, Korte Viestraat, Rozenstraat, Jacobijnenstraat en vervolgens Breedstraat-Voorstraat-Wittevrouwenstraat laten een vloeiende lijn in het straatbeeld zien. Een zekere segmentatie van de stadsvorming van Utrecht heeft de groei/bloei daarvan niet echt/echt niet bevorderd. Dus overal torenflats (nödeflat-zwolsche algemeene)? Nee, dan liever een binnenstadstram; wie kan Utrecht echt verzieken?… [lieve redactie, wilt u mij afremmen? ik vrees namelijk het ergste]

  2. Ton

    Indien de verwachte sponsoring niet is binnengehaald dienen de opdrachtgevers en de organisatoren dit uit eigen zak te betalen. Dus B&W en PS leden, jullie salarissen korten totdat de schuld betaald is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).