DUIC en Yournalism starten crowdfunding voor onderzoek TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant DUIC en Yournalism starten crowdfunding voor onderzoek TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant

DUIC en Yournalism starten crowdfunding voor onderzoek TivoliVredenburg

DUIC en Yournalism starten crowdfunding voor onderzoek TivoliVredenburg
De Utrechtse Internet Courant (DUIC) is samen met het crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek Yournalism een campagne gestart om onderzoek te doen naar de net opgeleverde muziektempel TivoliVredenburg.

De Utrechtse Internet Courant (DUIC) is samen met het crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek Yournalism een campagne gestart om onderzoek te doen naar de net opgeleverde muziektempel TivoliVredenburg.

Hoewel het muziekpaleis een groot succes lijkt en bezoekersaantallen alle verwachtingen overtreffen, kampt het vijf zalen tellende muziekgebouw nu al met een miljoenentekort. DUIC en Yournalism willen uitzoeken hoe dit kan.

Het muziekgebouw is in juni van dit jaar feestelijk geopend na een bouw die een jaar langer heeft geduurd dan begroot en niet 97 miljoen maar 132,5 miljoen euro kostte. Bij oplevering blijkt tot overmaat van ramp dat enkele zalen niet geluiddicht zijn. Ook moeten er verdere aanpassingen worden gedaan aan liften en klimaatbeheersing. Voor deze incidentele kosten is de gemeente contractueel verantwoordelijk.

Exploitatietekort

Toch blijft het niet hierbij: de opbrengst van de sponsorgelden blijft achter bij de schatting, ook zijn personeels- en productiekosten structureel te laag ingeschat. Opgeteld heeft TivoliVredenburg een tekort van 1,7 miljoen euro in 2014, 2,5 miljoen euro in 2015 en zonder de incidentele tekorten in 2016 1,1 miljoen euro.

De gemeente heeft voor 2015 8 miljoen subsidie toegezegd en gaat in mei vergaderen over het resterende tekort van 2,5 miljoen. Ook is er toegezegd dat er een juridisch onderzoek zal plaatsvinden, maar wat dat onderzoek precies inhoudt en wanneer het zal worden gedaan is nog onduidelijk. DUIC en Yournalism willen de ondersteen boven halen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek pogen DUIC en Yournalism de komende 6 weken 3000 euro op te halen. Met deze financiering kan er een onderzoek worden bekostigd naar de kostenposten en verantwoordelijkheden rond de bouw van TivoliVredenburg. Tijdens het onderzoek zal het financiële rapport van de gemeente doorgelicht worden, in hoeverre kloppen de doorberekeningen voor de komende jaren? Daarnaast willen DUIC en Yournalism een voorschot nemen op het gemeentelijke onderzoek naar de bouw.

Geïnteresseerd in het onderzoek, het gehele projectvoorstel is hier te lezen.

7 Reacties

Reageren
  1. Jaap

    Goed dat jullie hier in gaan duiken. En ik heb al meteen een correctie. De eerste haalbaarheidsstudie uit 2003 leverde aan bouwkosten een bedrag op van € 56 miljoen. Het is dus ongeveer het driedubbele geworden, want die 132 miljoen zijn al lang achterhaald.

  2. Utrechter

    Dit dossier heeft een hoog ‘Betuwelijn’ gehalte. Het is typisch zo’n project dat er vanuit de politiek moest komen koste wat kost.

    Ik ken toevallig de bouwkostenadviseur die aan het begin van het project al meldde dat het gebouw nooit voor het budget gemaakt kon worden. Hem werd toen de mond gesnoerd.

    Er werd ook teveel vertrouwen gelegd in de architect. Zijn belang was een ‘meesterwerk’ te bouwen, niet binnen budget blijven. Dit is een veelgemaakte fout.

    Later toen de kosten begonnen tegen te vallen zijn de (huur)opbrengsten verhoogd om daarmee verliezen weg te ‘poetsen’.

    Kortom het zou goed zijn als de beslissers van toen en de politieke nazaten van nu hiermee geconfronteerd worden.

    Die 3.000 euro lijkt me goed besteed op de overschrijding van een slordige 70 miljoen.

  3. Hans Vrijmoed

    “Toch blijft het niet hierbij: ook sponsorgelden, personeels- en productiekosten blijken structureel te hoog ingeschat.”

    Het lijkt me sterk dat de kosten te hoog zijn ingeschat, dan zou je nu geen tekort hebben. De opbrengst van sponsorgelden blijft achter bij de schatting (dus inderdaad te hoog ingeschat). De personeels- en productiekosten blijken structureel te láág ingeschat.

  4. Niels Bokhove

    @Hans Vrijmoed. Typische DUIC-slordigheid: een eind weg typen en niet nalezen wat er nou eigenlijk staat. Nog los van taalfouten e.d.. Zorvuldiger schrijven, DUICers, dat voorkomt misverstanden en komen jullie teksten beter over! Denk aan de woorden van Karl Kraus: “Als de punten en komma’s op de goede plek hadden gestaan, zouden er geen oorlogen zijn.”

  5. Harald Zwagerman

    Doe eens rustig Niels

  6. Bram

    Goed idee! Ik lever graag een bijdrage. Nemen jullie in de berekeningen ook de indirecte opbrengsten van het gebouw mee? Zoals de bijdrage aan de economische en culturele aantrekkingskracht van de stad en het plezier en trots van bezoekers? Bij mij levert het gebouw en de programmering in ieder geval een positieve bijdrage op aan mijn humeur.

  7. Eva

    “Bij oplevering blijkt tot overmaat van ramp dat enkele zalen niet geluiddicht zijn.”

    Het gaat hier alleen om de Hertz (kamermuziekzaal). Dit is dus een zaal en niet ‘enkele zalen’.

    Als jullie onderzoek gaan doen naar dit gebouw, verwacht ik een grotere nauwkeurigheid dan in deze tekst te zien is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).