Het simpele concept van De Kledingbibliotheek: lenen, dragen en terugbrengen | De Utrechtse Internet Courant Het simpele concept van De Kledingbibliotheek: lenen, dragen en terugbrengen | De Utrechtse Internet Courant

Het simpele concept van De Kledingbibliotheek: lenen, dragen en terugbrengen

Het simpele concept van De Kledingbibliotheek: lenen, dragen en terugbrengen

We willen steeds minder kopen, maar meer ruilen en delen. Tot die conclusie kwam Evita met haar onderzoek naar winkelbeleving. Ze had het er over met haar vriendinnen Maud en Karin, en het idee voor een kledingbibliotheek ontstond. Op dit moment wordt voor De Kledingbibliotheek tweedehands kleding verworven en vermaakt door ontwerpers. Als er een geschikt pand gevonden wordt in de Utrechtse binnenstad, zal de leenwinkel in september open gaan.

Het concept is simpel: je neemt een abonnement op De Kledingbibliotheek of koopt een strippenkaart. Als je een abonnement hebt, kun je iedere maand een aantal kledingstukken lenen. Dat wil zeggen: uitkiezen, dragen, en weer terugbrengen. “Duurzame kleding is vaak duur en tweedehands kleding heeft vaak geen kwaliteitsgarantie”, vertelt Evita, die Arts and media studeerde aan de HKU. De Kledingbibliotheek komt de klant daar tegemoet. “Tweedehands kopen is één ding, maar het delen van een kledingkast met heel Utrecht is eigenlijk nog veel duurzamer. We hoeven niet steeds opnieuw te kopen en te produceren, we kunnen ook hergebruiken en recylcen!”

Een groot deel van de kledingstukken is vervaardigd van tweedehands kleding. Humana heeft De Kledingbibliotheek 600 kilo aan kleding gedoneerd. De rest van de collectie bestaat uit duurzame fairtrade kleding en tweedehands kleding die gedoneerd is door enthousiaste kledingbiebfans. Doneren kan bij de Kledingbiebibliotheek-kliko, die op dit moment bij Spring op de Voorstraat staat. Kan dat H&M-topje van vijf euro er ook in? “Alles is welkom!”, laat Evita weten. “Het is juist de bedoeling om niets weg te gooien, maar te recyclen.”

Jonge ontwerpers uit Utrecht toveren de tweedehands kleding van (indien nodig) om tot compleet nieuwe kledingstukken. “Zo krijgen ontwerpers die niet achter de huidige fast-fashion trendlogica staan en hun kleding op een sociale en duurzame manier willen aanbieden een kans.”

Op de hoogte blijven van De Kledingbibliotheek? Houd hun website of Facebookpagina in de gaten.

De oprichters en de Kledingbibliotheek-kliko - Foto: De Kledingbibliotheek
De oprichters en de Kledingbibliotheek-kliko – Foto: De Kledingbibliotheek

2 Reacties

Reageren
  1. beestje

    Waarom geen Kledingtheek of iets dergelijks. Biblio slaat toch echt op boeken. Theke , (met ` op elke e ) theek, is het Griekse achtervoegsel voor allerlei bewaar- en uitleenplaatsen. Dus disco- fono- biblio- media- apo – theek. Etc.

  2. beestje

    Maar ik vind het een fantastisch idee, laat dat duidelijk zijn. Dus alle lof voor dit initiatief (Y)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).