Ophef over verdwijnen vuilniszakken en kliko’s: wethouder Jansen was ooit fel tegen | De Utrechtse Internet Courant Ophef over verdwijnen vuilniszakken en kliko’s: wethouder Jansen was ooit fel tegen | De Utrechtse Internet Courant

Ophef over verdwijnen vuilniszakken en kliko’s: wethouder Jansen was ooit fel tegen

Ophef over verdwijnen vuilniszakken en kliko’s: wethouder Jansen was ooit fel tegen
Het nieuws dat de gemeente Utrecht stopt met het ophalen van vuilniszakken en kliko’s met restvuil zorgt voor de nodige discussie. De bewoners in Lunetten lijken tevreden met Het Nieuwe Inzamelen, toch leveren veel mensen kritiek op de plannen. Ook wethouder Paulus Jansen trok twee jaar geleden, toen hij geen wethouder was maar Tweede Kamerlid voor de SP, fel van leer tegen het nieuwe concept. “De Utrechters zitten met de gebakken peren”, zei hij toen.

Het nieuws dat de gemeente Utrecht stopt met het ophalen van vuilniszakken en kliko’s met restvuil zorgt voor de nodige discussie. De bewoners in Lunetten lijken tevreden met Het Nieuwe Inzamelen, toch leveren veel mensen kritiek op de plannen. Ook wethouder Paulus Jansen trok twee jaar geleden, toen hij geen wethouder was maar Tweede Kamerlid voor de SP, fel van leer tegen het nieuwe concept. “De Utrechters zitten met de gebakken peren”, zei hij toen.

Tientallen lezers reageerden op het verhaal dat de komende drie jaar de zwarte zakken en de kliko’s uit het straatbeeld verdwijnen. Het restafval gaat ondergronds en laagbouwwoningen krijgen kliko’s voor papier, gft en plastic. Het Nieuwe Inzamelen valt onder de portefeuille van wethouder Geldof.

Doel is om het afval beter te gaan scheiden. Bewoners in Utrecht die een tuin of een achterom hebben en gebruik maken van een kliko krijgen er meer kliko’s bij: 1 voor plastic, 1 voor gft en 1 voor papier en karton. De kliko voor restafval komt te verdwijnen. Het restafval moet naar een algemene ondergrondse container worden gebracht, Utrechters die nu vuilniszakken aan de kant van de weg zetten moeten ook deze zelf gaan wegbrengen.

Toen wethouder Paulus Jansen nog in de Tweede Kamer zat voor de SP schreef hij een felle weblog over dit idee van de gemeente Utrecht. Hij was toen onder andere woordvoerder op het gebied van milieu. Twee jaar geleden zei hij over Het Nieuwe Inzamelen: “Bespaar mij svp het out-of-the-box-denken van de gemeente Utrecht.”

In ruim 800 woorden uit hij zijn mening over het plan en richt hij zich tot de afdelingshoofd inzamelen, markten en havens, dienst Stadswerken Van Ommen. Over het feit dat Utrechters hun kliko voor restvuil moeten inruilen tegen drie kliko’s voor gft, plastic en papier zegt hij: “Hé Van Ommen: denk je dat dat makkelijker is?? Heb je enig idee hoeveel passen en meten het kost om die twee kl… containers op een plek kwijt te raken waar ze onder handbereik staan en toch uit het zicht? Enig idee hoe groot de gemiddelde tuin in Utrecht is? Heb je wellicht ook onderzoek gedaan hoeveel mensen niet eens een achterom hebben dus die containers door hun huis moeten slepen?” Overigens laat de gemeente weten dat men er ook voor mag kiezen om helemaal geen kliko te nemen en al het afval zelf weg te brengen.

Smerigste fractie

Over het zelf moeten wegbrengen van het restvuil zei Jansen: “Als ik het goed begrijp moet ik uitgerekend de smerigste fractie van afval niet meer in een container maar in zakken gaan stoppen, die ik ergens in mijn huis kwijt moet zien te raken tot ik ze 75 meter van mijn woning in een container kan gaan proppen. Tenzij die container vol zit natuurlijk, dan moet ik die zak onverrichterzake weer mee terugnemen.”

Over de kosten zegt hij: “En hoe zit het eigenlijk met de kosten? Mij lijkt dat hele circus met die extra minicontainer en ondergrondse afvalcontainers de afvalstoffenheffing niet LAGER, maar veel HOGER zal maken.”

Lees de volledige wegblog van Jansen hier. Natuurlijk hebben wij om een reactie gevraagd bij wethouder Jansen. Omdat dit onderwerp niet tot zijn portefeuille behoort maar tot die van wethouder Geldof wil hij er geen uitspraken meer over doen.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
  1. Suus

    Nou daar hoeven we dus ook niet meer op te stemmen. Uitmuntend staaltje onderzoeksjournalistiek duic! Complimenten!

  2. Alex

    “De Utrechters zitten met de gebakken peren.”
    Waar moet je die dan weer laten? 😉
    Ik ben vóór een schoner milieu, maar ik vraag me af of dit een goed plan is. Wil je consequent scheiden, dan moet je dat overal in huis doen waar een afvalbak staat: in de keuken, in de badkamer, op de werkkamer, kinderkamers. Overal 3 bakken, of 4? Of gaat u bij het legen van deze afvalbakken alles netjes scheiden? Petje af, maar wees nou reëel, wat komt hiervan in de praktijk terecht?
    Het restafval zal dus nog allerlei soorten afval bevatten en moet dus alsnog worden gescheiden. Scheiden achteraf lijkt me efficiënter en een stuk gemakkelijker voor de mensen.
    En kunnen producten misschien anders worden ingepakt, of niet ingepakt? Een plastic zakje in een doosje met krimpfolie eromheen… hoe vaak zie je dat niet? Minder verpakking = minder afval.

  3. roland goetgelyk

    Geachte wethouder,

    Geen reactie geven kan in dit geval niet. U heeft er recentelijk over geoordeeld. Niet antwoorden is dus dom.

    Er zijn twee antwoorden mogelijk
    1 Ik heb mij toen vergist.
    2 ik ben er tegen maar het is een collegekeuze. Meerderheid telt.

    Heel gemakkelijk en ook te aanvaarden

  4. Rob

    Ik ben heel blij met dit nieuwe systeem wat hier nu een tijd draait.
    Je kunt zelf kiezen of je die trammelant met dat gescheiden inzamelen
    wel of niet wilt, ik doe als eenpersoonshuishouden wel het papier en
    glas apart in de bak maar groen afval heb ik nauwelijks dus dat doe
    ik gewoon in de vuilniszak. Plastic apart ben ik nog niet aan begonnen,
    komt misschien nog wel een keer.
    Ik vind het fijn dat ik de vuilniszak als ie vol is op een moment dat het
    MIJ uitkomt naar de container kan brengen, in plaats van dat ik er aan
    moet denken om dat op 1 bepaalde dag te doen en dan nog moest
    oppassen geen boete te krijgen voor te vroeg buitenzetten de avond
    ervoor.
    75 meter lopen is niet ongezond voor de mens hoor, zeker als je er
    ZELF voor kunt kiezen dat niet in de stromende regen in het pikkedonker
    te doen, maar ook gewoon de zaterdag ochtend kunt kiezen.

    Het enige nadeel is dat het de aso elementen in de mens naar boven
    haalt, dus rotzooi naast de container zetten, zakken ernaast zetten
    als ie vol is, enzo. Maar dat heb je met ieder systeem, er is altijd wel
    een aso die er fout mee omgaat.

    Het enige wat ik jammer vind is dat het zo duur is. Zeker gezien mijn
    afval van misschien 15 zakken per jaar betaal ik veel te veel. Ik zou
    er voor zijn als je betaalde per inworp. Maar dat kan niet, omdat dan
    de aso’s het afval gewoon langs de straat mikken of andere truuks
    verzinnen om niet te hoeven betalen. Dus daar heb ik dan maar
    vrede mee.

  5. @rob

    @rob: zie ook het andere draadje mbt dit onderwerp. Probleem is dat de containers vaak vol zijn, en dus veel te weinig geleegd worden. Dus zetten mensen het afval naast de bakken. Neem voor de grap eens een kijkje op het Willem van Noortplein. Ik kijk tegenwoordig uit op een vuilnisbelt.

  6. Bram de Goede

    een zak zelf wegbrengen wanneer het uitkomt is handig en als je buren slecht ter been zijn kun je die toch wel even helpen?

    Alleen ik zou alle soorten afval in 1 zak doen en achteraf scheiden, dat is voor iedereen makkelijker, er rijden minder vrachtwagens en er zijn al machines die dit kunnen verwerken.

  7. Roland Goetgeluk

    Ik deel de observatie dat zeer veel mensen afval bij die containers zetten. En vaak zijn de containers helemaal niet vol.

    Hier op Knalland komt de gemeentereiniging daarom iedere dag langs.

    Ik vraag mij wat de kosten en baten zijn van het oude en het nieuwe systeem.

  8. Luuk Upuuk

    Tja, als je samen met Groen Links in een coalitie gaat zitten, moet je water bij de wijn doen. Hou dan als SP ook nu je mond over hoe de PvdA het socialisme aan de VVD verkwanselt.

  9. Rob van Doesburg

    Dit lijkt een heel aardig plan maar het heeft zoveel problemen: laagbouw krijgt 3 kliko’s, gft, papier en plastic. En waar blijft het glas? Wij hebben een plaatsje van 4 bij 2 meter en koesteren de plantjes en kruiden die daarin staan en de ruimte om er nog twee stoelen bij lekker weer bij te zetten. Dus wij moeten dat opgeven? Een ander merkwaardig probleem: voorlaagbouw kliko’s. En de hoogbouw? moeten die de kliko’s uit het raam gooien os geen afval meer scheiden? En dan verdwijnen dus de afvalscheidingspunten zoals op de Blauwkapelseweg waar heel veel gebruik van gemaakt wordt. En nu zijn die vaak te vol en worden te weinig geleegd. Stop met dit onzinnige plan en gooi het papier waarop het staat in de bak voor het oud papier.

  10. Peter M

    Er zijn diverse artikelen te vinden op internet waarin wordt uitgelegd dat achteraf scheiden, dus niet door de mensen zelf maar bij de verwerking, veeeel efficienter is en zorgvuldiger gebeurt! Dus ophalen van allerlei verschillende containers, dus elke week drie vuilniswagen in de straat, is contraproductief. Dom, dat scheiden!

  11. Hippo

    Wat mij betreft:
    voordelen: vuilnis is weg te brengen wanneer het je uitkomt (papier en plastic kan in een kliko maar ook in de containers, dus hoef ik niet op te sparen), glas en restafval kan in de container, oftewel: los van GFT hoef je niets thuis op te slaan als je dat niet wilt. Geen gedonder als je te laat was voor de vuilniswagen of als je een paar dagen weg bent, ideaal.
    nadelen: net zoals de oude glasbak geeft de glascontainer flink wat geluid, en dat principe van ‘niet na 20 uur’ is nooit aangeslagen. Soms vlieg je dus om 3 uur je bed uit omdat een slimmerd dan zijn glas dumpt. De restafvalcontainer wordt vaak geleegd maar kan zeker in de zomer behoorlijk ruiken – dat merk je vooral als je zelf een zak dumpt. Bij erg koud weer is de bediening bevroren en is de container onbruikbaar.
    En net zoals bij de gewone glasbak: mensen laten er dingen achter die er niet horen (grof vuil, vensterglas, ovenschalen).
    De papiercontainer wordt duidelijk het intensiefst gebruikt, want die zit regelmatig vol. Ook als je dat doorgeeft, duurt het soms wel 3 dagen voor ie geleegd wordt. In de tussentijd zetten mensen hun papier gewoon bij de container, en op winderige dagen waait dat natuurlijk weg.
    De grootste problemen zijn dus asogedrag van gebruikers, wat niet gebonden is aan de containers, te weinig legen ook al zit de (papier)bak vol – dat is echt een zaak van de gemeente, en het vastvriezen van de bediening bij erg koud en vochtig weer, wat niet vaak voorkomt. Dat lijkt me te overzien.
    @Rob van Doesburg: je hoeft geen kliko als je dat niet wilt. En die hoogbouw, die kan gewoon scheiden zoals ze nu ook als gft geacht worden te scheiden. Wie dat per seniet wil, kan alles in de vuilniszak gooien, maar die moet ook weggebracht. En als je scheidt, wordt de ‘restafval’-zak ineens veel lichter, en papier en plastic bederft niet en is makkelijk even mee te nemen om in de container te gooien als je toch de deur uitgaat.

  12. Jadus

    Tendentieuze riooljournalistiek.

    Meneer Jansen kan nog steeds tegen zijn; hij zegt dit alleen niet; waarschijnlijk om onrust binnen de coalitie te voorkomen.
    Het is namelijk Wethouder Geldof, van de VVD, u weet wel van de belangenverstrengelde koeienbrug, die de ambtenarenclub aanstuurt die dit plan aan het invoeren is en dus als wethouder voor dit plan is.

  13. Rob van Doesburg

    Beste Hippo, ga jij er nu, begrijp ik uit jouw verhaal, dat de containers voor glas/papier/plastic gewoon blijven staan. Ik kan dat uit het plan niet opmaken.

  14. Ineke

    In Wittevrouwen komt er dus op de Blauwkapelseweg een restafval container bij neem ik aan. Voor al die bewoners met miniplaatjes of helemaal zonder buitenruimte. En hopelijk blijven de glas, papier en plastic containers behouden op de Blauwkapelseweg. En hoe vindt de gemeente in het dichtbebouwde Wittevrouwen voor iedereen binnen 75 meter een verzamelpunt zonder overlast voor de omgeving? Ik heb geen idee waar ik zonder tuin al die kliko’s kwijt moet, ook al zijn het minikliko’s. Mogen ze allemaal op straat staan? Anders ga ik al mijn afval in een plastic zak stoppen en hup in de restafval container. Nu verzamel plastic papier en glas netjes in één tas en ga 2 keer per week naar het verzamelpunt.

  15. Rob

    “Probleem is dat de containers vaak vol zijn, en dus veel te weinig geleegd worden. Dus zetten mensen het afval naast de bakken.”

    Ja ik zei al, het probleem (en dat is met ieder systeem) zijn altijd de
    aso’s. De gemeente kan niet alleen met aso’s rekening houden.

    Gelukkig kan ik vanuit mijn huis de container zien en als er zakken
    naast staan dan wacht ik gewoon even voor ik de vuilniszak erheen
    draag want dan is hij waarschijnlijk vol. In het begin kon ik maar bij
    1 container terecht maar later is de pas ook bij een andere container
    geldig geworden die iets verder is, en die ik ook kan zien. Dus dat
    is dan een tweede kans als de zak echt vol is.

    Ik denk dat er veek geklaagd wordt door mensen die gewoon graag
    overal over willen zeiken. En in een aso-buurt is het wellicht ook
    iets problematischer (we zitten wat dat betreft in Lunetten in de
    middenmoot). Maar over het geheel genomen ben ik heel blij met
    dit systeem.

    Ook dat gedoe met “het is pasen dus schuiven alle ophaaldagen 1
    op” waardoor de vuilniszakken van de aso’s toch weer een dag te
    vroeg buiten stonden dat heb je nu niet meer.

  16. Dirk

    Als ze de inleverstations goed in de gaten houden zodat er geen vuilnis op straat ligt dan lijkt me dit een uitstekend plan. Dat de gemeente dit gaat structureel gaat meten vanaf de introductie zou een kritiek onderdeel van het plan moeten zijn.

  17. @dirk

    @dirk: er is geen enkele reden om aan te nemen dat de gemeente gaat monitoren of er vuil op straat/naast de containers ligt. Dat heeft de gemeente de afgelopen jaren immers ook niet gedaan. Hoe vaak ik niet inverrichterzake terug naar huis loop met m’n plastic en oud papier: het is niet te tellen. Maar de gemiddelde bewoner uit wittevrouwen zet dan z’n meuk gewoon naast de container aan de blauwkapelseweg. En op een telefoontje naar de gemeente wordt niet gereageerd.

  18. Pierre

    Prima onderzoeksjournalistiek van DUIC!
    Ook de SP wordt in Utrecht een prudente bestuurderspartij!

    Ik vraag mij af: hoe aantrekkelijk gaat de stad er uitzien met een afvalstation op elke 75 meter? Beslist minder dan nu het geval is. En dat voor een stad die zich als toeristen-bestemming wil profileren.

    En is bekend welke investerings- en onderhoudskosten gemoeid zijn met deze nieuwe stations?

    Een proef in andere wijken dan het ruim opgezette lijkt mij oo zijn minst nodig.

  19. @ Pierre

    Grappig dat de VVD deze portefeuille doet en niet de SP, maar goed, maak er van wat je vooringenomen hoofd wil.

    De SP gleed wat mij betreft meer af met het voorstel voor de Europese Spelen. Ik gun ze echter gewoon het voordeel van de twijfel.

    Het is slechte journalistiek omdat wethouder Paulus Jansen niets, maar dan ook niets met dit voorstel van doen heeft.

    Wethouder Geloof, die van de VVD, die moet je hebben, al hebben zijn ambtenaren dit gewoon bekokstoofd. Het enige wat de wethouder kan doen is zijn veto uitspreken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).