Utrecht benut snel Klimaatverdrag Parijs | De Utrechtse Internet Courant Utrecht benut snel Klimaatverdrag Parijs | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht benut snel Klimaatverdrag Parijs

Utrecht benut snel Klimaatverdrag Parijs
Bij de berichten over het Klimaatverdrag van Parijs dacht ik terug aan de Vrede van Utrecht. Hoe lang duurden de onderhandelingen toen, in 1713 ook alweer? Anderhalf jaar lang gonsde het in onze stad van de diplomaten uit heel Europa en hun gevolg. Iedereen sprak Frans, de stad swingde en barstte uit zijn voegen.

Bij de berichten over het Klimaatverdrag van Parijs dacht ik terug aan de Vrede van Utrecht. Hoe lang duurden de onderhandelingen toen, in 1713 ook alweer? Anderhalf jaar lang gonsde het in onze stad van de diplomaten uit heel Europa en hun gevolg. Iedereen sprak Frans, de stad swingde en barstte uit zijn voegen.

Utrecht voer er wel bij, met name de horeca en de prostitutie. Dat konden we in 2013 horen en zien op mooie tentoonstellingen over de overeenkomst. “Utrecht” betekende een einde aan 150 jaar oorlogen. Voor het eerst ontstond een vrede in Europa die niet was bevochten op het slagveld, maar aan tafel (of in bed dus).

Aan tafel of in bed

Of dat laatste in Parijs de afgelopen weken ook zo gebeurde, vertelt niemand ons. Je kunt vermoeden dat achter de schermen vele ambtenaren, tolken en penvoerders evenveel tijd in de contracten staken als destijds in Utrecht. Voor ons onzichtbaar. Toen begon op 30 november “Parijs” met openbare fanfare en heel veel hoge gasten. En tot verbazing van velen, mochten al na veertien dagen de regeringsleiders alweer opdraven om het succes te vieren. Even verrassend als in 1713.

Soms lijkt het wel of overleg definitief vervangen is door ruzie, geschreeuw en schieten. Maar we kunnen dus nog steeds gewoon aan tafel besluiten nemen. Gelukkig maar. Ook over zo’n complex onderwerp als onze CO2 uitstoot.

Parijs voor Utrecht

Na de terechte euforie komt nu de implementatie. Over het mogelijk effect op de beurskoersen van bedrijven die doen in fossiele brandstoffen, zullen we het hier niet hebben. Noch wat dat dan weer betekent voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen.

Maar het is wel goed om snel na te denken wat het akkoord van Parijs voor onze stad kan betekenen. Want dat auto’s veel uitstoten is bekend, en daar proberen we ook samen wat aan te doen. Heel veel wielerrondes de komende jaren bijvoorbeeld, want als de Tour er is, is de lucht stukken schoner, zo blijkt.

CO2 rondom de Dom

Maar dat was dan wel in de zomer natuurlijk. Geen gezellige open haarden, hoogstens een barbecue her en der. Geen cv-ketels aan of andere kachels. Want het voordeel van zo’n klimaattop is dat we weer eens uitgelegd kregen waar de meeste CO2 vandaan komt. Ook rondom de Dom.

Niet uit die vermaledijde auto’s, maar uit onze eigen huizen zo leerden we. Matig tot slecht geïsoleerd, verstoken we veel meer dan strikt nodig is.

Allemaal isoleren

Tijd voor een mooi en praktisch initiatief: isoleren. Hoe kunnen we dat nu serieus aanpakken? Met te voet naar Parijs lopen bereik je wel urgentie, maar niet vanzelf ook minder CO2 uitstoot natuurlijk. Daar zal iedereen voor aan de slag moeten.

Een tijdje geleden kregen we allemaal zo’n energielabel toegestuurd. Dat systeem is niet meteen gaan vliegen. Bureaucratisch, theoretisch, luidt de klacht. Een onbedoeld werkgelegenheidsproject, dat wel. Maar dan vooral voor de medewerkers die alle bezwaren moeten verwerken. Beter zou natuurlijk zijn als we gewoon gaan meten of en waar onze huizen warmte lekken. Zodat “Nul op de Meter” werkelijk inzichtelijk wordt.

Tempo maken

In een stad met veel oude huizen is dat dus echt nog wel een dingetje. Als Utrecht echt zo concurrerend is als de kranten zeggen, zouden we kunnen wachten op de “one stop” aanbieders die onze huizen snel en efficiënt CO2 zuiniger willen komen maken. Want het biedt mooie werkgelegenheid voor klussers en bouwers. Je kunt een aantal stimulansen bedenken. Bijvoorbeeld btw-korting. Goed meten welk energielabel het huis na zo’n actie verdient. Ter plekke, en niet van achter een bureau. Op de daken van alle scholen zonnepanelen plaatsen. Er is al meer bedacht. Veel dingen kwamen op gang, maar tempo maken is onze kracht niet echt. Parijs kan daar nu iets aan veranderen.

Terrasverwarming

En dan volgt de proef op de som van alle afspraken en voornemens. Gaan we ook anders denken over 130 km op de snelweg, en.. over de elektrische kacheltjes op onze terrassen? Verbinden van woord en daad, dat is pas moeilijk.

Het Klimaatakkoord van Parijs lijkt een vluggertje, als je de onzichtbare voorbereidingen even vergeet. Dat spoort ons hier aan, nu zelf ook snel te handelen. Zodat Utrecht en omstreken van Parijs gaan profiteren.

 

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Prof. Zonnebloem

    Dit stukje doet me denken aan een slecht sinterklaasgedicht (los van dat het natuurlijk niet rijmt): je hebt wat steekwoorden opgepikt over een onderwerp, weet eigenlijk van de hoed noch de rand maar je maakt er toch een lap tekst van; omdat het nou eenmaal moet (?).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).