“Utrecht is jong, hoog opgeleid en competitief” | De Utrechtse Internet Courant “Utrecht is jong, hoog opgeleid en competitief” | De Utrechtse Internet Courant

“Utrecht is jong, hoog opgeleid en competitief”

“Utrecht is jong, hoog opgeleid en competitief”
Het Financeele Dagblad lanceert elk jaar een soort verkiezing van de snelst groeiende bedrijven. De Gazellen Awards noemen ze dat, de Daphne-Schippers-talenten onder de ondernemers dus. Prima om die mensen flink in het zonnetje te zetten. Zij presteren iets wat ertoe doet. Ze inspireren. Het Financieele Dagblad wijdt er ook interviews aan, waarin de sterren kunnen schitteren. Tot zover niets dan goeds over die serie.

Het Financeele Dagblad lanceert elk jaar een soort verkiezing van de snelst groeiende bedrijven. De Gazellen Awards noemen ze dat, de Daphne-Schippers-talenten onder de ondernemers dus. Prima om die mensen flink in het zonnetje te zetten. Zij presteren iets wat ertoe doet. Ze inspireren. Het Financieele Dagblad wijdt er ook interviews aan, waarin de sterren kunnen schitteren. Tot zover niets dan goeds over die serie.

Fokke en Sukke hebben zoals we allemaal weten een goede neus voor de tijdgeest. En ze gebruiken humor om ons daarover aan het denken te zetten. Zo hadden ze een serie over startende bedrijven en de na-aperij van allerlei gemeentes op dit punt. Appelscha heeft nu ook een startup-broedplaats en die van Veere gaat binnenkort uitbreiden. Etcetera. Hilarisch.

Maar ook een beetje treurig natuurlijk. Is dit niet voor sommige gemeenten een fenomeen dat dient om modern te lijken en een leegstaand schoolgebouw te vullen? Wat doen zij nog meer dan het beschikbaar stellen van die plek? Is het voorbij als de linten zijn doorgeknipt? Wethouder op de foto en verder maar weer. Of ook nog allemaal een businessreisje naar China?

Ieder wilde zijn eigen industrieterrein

Wat opvalt is dat het net lijkt of we dit soort dingen vooral lokaal moeten doen. Ieder zijn eigen broedplaats, zoals voorheen ieder zijn eigen industrieterreintje.
De huidige leegstand langs de snelweg laat zien dat het zo dus misschien juist niet moet.

“Concurrentie met Amsterdam”

Het is dan ook wat schrijnend dat een FD-redacteur in een achtergrondartikel over de Utrechtse Gazellen schrijft dat het wel symptomatisch is dat een aantal talenten na de startfase naar Amsterdam vertrekt. Ik citeer: “De provincie Utrecht is jong, hoog opgeleid en competitief. Maar de concurrentie met Amsterdam is zwaar.” Dat staat onder de kop “Utrechts goud verleidt nog te weinig bedrijven”.

Steden werken samen

Dat allemaal in een tijd waarin we moeten constateren dat de hele Randstad zoveel gemeenschappelijk heeft dat er veel meer samengewerkt moet worden. Nu de provincies de handdoek op dat punt in de ring hebben gegooid, gaan Utrecht, Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rustig verder en sluiten zij allerlei verbonden op verschillende terreinen. Ieder brengt eigen kracht in: bijvoorbeeld Utrecht is van deze vier de topper op life sciences. Zelfs de businessreizen worden tegenwoordig steeds meer gecombineerd. Met meer opbrengst.

Over grenzen kijken

Mooi dan ook dat de Economic Board Utrecht op het Gazellen-artikel in het FD reageert met een pleidooi voor samenwerking. Je realiseren wat de kracht van de verschillende plekken is en daar samen een goede mix van maken. Dat kan inderdaad betekenen dat je in Utrecht met al zijn kennis start en wat later de omgeving van een andere stad nodig hebt om door te groeien. Hoezo is dat erg?

Randstad als broedplaats

Natuurlijk zullen er krachten blijven die “eigen gemeente eerst” prediken. Verklaarbaar omdat de gemeente ervoor opdraait als inwoners geen inkomen hebben. Werkgelegenheid moet dus bewaakt en gekoesterd worden. Samenwerking is daar een betere oplossing voor dan balkanisering. Waarom durven we de hele Randstad eigenlijk niet te zien als broedplaats?

Het zou moeten helpen dat buitenlanders het onderscheid al niet zo erg zien. Des te verder weg, des te meer zien ze Eindhoven als rustige voorstad van Amsterdam.
Leuk dat de EBU wel over zijn schaduw heen durft te springen. Utrecht is dus niet kleinzielig. Want om competitief te kunnen zijn en blijven moet je juist goed kunnen samenwerken.

Chauvinisme opschalen

Kan je chauvinisme eigenlijk ook niet opschalen? Mooie opdracht voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zit Utrecht daar sinds kort niet op de voorzittersstoel?

1 Reactie

Reageren
  1. Cico

    Als mevrouw Maas zich in de Randstedelijke geschiedenis verdiept, kan ze meteen lezen dat ze niet de eerste is die oproept tot meer stedelijke samenwerking en zeker niet de laatste.
    De stedenstrijd in het dichtstbevolkte gebied is de reden waarom die rare ‘Randstad’ bestaat (een soort verzameling middelgrote stadjes) en nooit een echte metropool is geworden zoals steden in andere landen.
    Het zit nu eenmaal in de Nederlandse volksaard dat iedereen de belangen van zijn eigen parochie nastreeft. Na veel gepraat en gezeur komt er hooguit een halfbakken compromis uit.
    Steden gaan niet uit zichzelf samenwerken, tenzij er een urgente noodzaak is. De enige manier is gewoon strenge regulatie vanuit de centrale overheid, maar dat zou precies tegen de tijdsgeest ingaan aangezien de overheid zich juist terugtrekt tot essentiële zaken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).