Utrechts liefde voor een vrije pers | De Utrechtse Internet Courant Utrechts liefde voor een vrije pers | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts liefde voor een vrije pers

Utrechts liefde voor een vrije pers
In zijn Nieuwjaarstoespraak noemde burgemeester Jan van Zanen op 5 januari zaken waarop Utrecht met gepaste bescheidenheid trots mag zijn. Zoals “het grote voorrecht dat wij onze kinderen en onszelf een redelijke kans kunnen bieden op een veilige en betekenisvolle toekomst.”

In zijn Nieuwjaarstoespraak noemde burgemeester Jan van Zanen op 5 januari zaken waarop Utrecht met gepaste bescheidenheid trots mag zijn. Zoals “het grote voorrecht dat wij onze kinderen en onszelf een redelijke kans kunnen bieden op een veilige en betekenisvolle toekomst.”

Een kostbare verworvenheid, aldus de burgemeester, is ook dat wij hier onze conflicten vreedzaam en vooral met woorden uitvechten. Helaas drukten de gebeurtenissen in Frankrijk ons diezelfde week al op de betekenis van Van Zanens woorden. Ik voeg graag toe aan het lijstje kostbaarheden: ‘liefde voor een vrije pers’.

In Utrecht bloeien links en rechts nieuwe media-initiatieven op. Iedereen weet dat Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping onze stad kozen als hoofdkantoor voor hun succesvolle start-up Blendle. Utrecht blijkt voor meer journalistieke initiatieven de juiste voedingsbodem.

Proeflezers en redacteuren

Bijvoorbeeld het jonge Immrs. Dat wil elke dag twee dossiers aanbieden met alle achtergronden van op die dag actuele onderwerpen. Deze week begint de spannende proeffase, waarin een groep testers die dossiers drie maanden lang beoordeelt.

Proeflezers genoeg, merkten de bedenkers en oprichters. En ook redacteuren, die de dossiers maken: studenten en afgestudeerden van de faculteit Communicatie van de Hogeschool Utrecht. Een zeer veelbelovend plan, zei het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat in Nederland een pot geld verdeelt voor persinnovatie. Immrs kreeg 50.000 euro startgeld, plus nog eens 25.000 euro van het Simuleringsfonds Creatieve Industrie.

Plus: deze compacte stad

Waarom Utrecht? Kijk naar de achtergrond van de beide jonge ondernemers. Vormgever Erik van Gameren woont in Utrecht. Laurens Vreekamp is docent aan de Hogeschool Utrecht, waar hij in 2013 bovendien Docent van het Jaar werd. Uit hun verhaal blijkt wat Utrecht te bieden heeft. Redacteuren met talent, geïnteresseerde proeflezers, goede docenten media en design, een sterke creatieve sector. Maar de extra toef slagroom op die taart noemt Erik van Gameren: een compacte stad, waar je makkelijk in contact komt met studenten. Waar veel bereikbare plekken zijn om met twee tot acht mensen snel te vergaderen. Heel belangrijk, voor start-ups die geen eigen kantoor kunnen betalen. Of willen.

Rijke nieuws-cultuur

Onze stad vertoont opvallend veel nieuwe media-initiatieven. Dat schijnt samen te hangen met de rijke nieuws-cultuur die hier ooit was, en waarvan bijna alles is weggevallen. Dan ligt er een voedingsbodem voor veel nieuwe on-line initiatieven, blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat in februari verschijnt. Een voorbeeld is DUIC, de internetkrant die u nu leest, onlangs door nieuws-site Nu.nl uitverkoren als Utrechts correspondent. Ik schreef vorige maand al over de plannen van DUIC om internationaal te gaan: Utrechts nieuws in het Engels en wie weet tijdens de Tour ook in het Frans. Waarbij ik suggereerde dat een steuntje in de rug van de Economic Board Utrecht voor dit initiatief richting het groeiende aantal expats wel eens handig zou kunnen zijn.

School voor de Journalistiek

Utrecht was en is een bloeiende nieuws-stad. Vroeger konden we dagelijks Utrechts nieuws lezen in het Utrechts Nieuwsblad, in Het Centrum, Het Vrije Volk en het Nieuw Utrechts Dagblad. Alleen het UN leeft nog, in combinatie met het AD. De eerste echte Nederlandse journalisten-opleiding (nu onderdeel van de HU) begon niet voor niks hier aan de Palmstraat, in 1966. Destijds kozen de beide initiatiefnemers, werknemers en werkgevers in de media, deze stad uit voor hun nieuwe Stichting School voor de Journalistiek.

Hyperlocal Academy

De geschiedenis herhaalt zich: Utrecht biedt ook nu een prima vestigingsplaats voor bloeiende nieuwe media-initiatieven. Mensen die werken vanuit een passie voor de stad, en voor nieuws, vaak zonder er (voorlopig) zelf iets aan te verdienen. Ze komen nu uit heel Nederland naar Utrecht voor de Hyperlocal Academy, een serie cursussen aan de HU om de eigen nieuwssite in stad of dorp te verbeteren.

Nog weten wat de favoriete vergaderlocaties zijn van de jongens van Immrs? Erik van Gameren somt ze graag op, want ze waren cruciaal in de anderhalf jaar praten en voorbereiden aan hun persbureau. “Het Huis in de Boorstraat, Seats to Meet, Kapitaal aan de Plompetorengracht, diverse plekken op de Uithof”.

Utrecht biedt veel plekken om onverwachte en ongeplande verbindingen te leggen, de UDB doet daaraan graag mee.

1 Reactie

Reageren
  1. Karel

    De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het is echter de vraag of het ten allen tijde wijs is om hier maximaal gebruik van te maken. Het beledigen van Mohammed is voor moslims een ernstige zaak. De wijze waarop terroristen op spotprenten gereageerd hebben is op geen enkele wijze goed te praten. We moeten er echter rekening mee houden dat er altijd idioten op deze aarde rond zullen lopen en dat het niet in ons eigen belang is om ze uit te dagen. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar ik ben dus zeker geen Charlie. Er staat de wereld vermoedelijk nog iets te wachten wanneer de nieuwe editie in een oplage van 3 miljoen wereldwijd uitkomt. Steek gerust de draak met de islam, maar kijk niet vreemd op als men als een wesp gestoken reageert op het opnieuw beledigen van Mohammed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).