Utrechtse ondernemer brengt na tien jaar Barcelona de Catalaanse keuken op het Vredenburg | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse ondernemer brengt na tien jaar Barcelona de Catalaanse keuken op het Vredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse ondernemer brengt na tien jaar Barcelona de Catalaanse keuken op het Vredenburg

Utrechtse ondernemer brengt na tien jaar Barcelona de Catalaanse keuken op het Vredenburg

Tegenover TivoliVredenburg zit sinds kort TASTU, een wijnbar en restaurant ineen dat zich heeft gespecialiseerd in de Catalaanse keuken. DUIC sprak met eigenaar Donald Schatz over Barcelona, ondernemen en wijn. “TASTU is een plek om te onthaasten.”

TASTU zit verstopt tussen de winkels en bedrijven aan het Vredenburg. Door alle werkzaamheden voor de deur, loop je er zo voorbij. En als je de wijnbar binnenstapt, wordt je tegengehouden door een zwarte, rechthoekige plaat. “Dat zorgt ervoor dat onze gasten in alle rust kunnen eten,” zal Donald Schatz (58) even later zeggen. Pas wanneer je deze plaat voorbij bent, zie je wat TASTU eigenlijk is: een wijnbar en restaurant ineen.

Een huis aan het strand

Donald is al jaren eigenaar van een kapsalon in Utrecht als hij tien jaar geleden besluit om samen met zijn vrouw en twee kinderen naar Barcelona te verhuizen. “We wilden altijd al eens in het buitenland wonen,” zegt Donald op een donderdagmiddag, zittend aan één van de tafels achterin de zaak. “De keus was Berlijn of Barcelona, allebei authentieke steden. Het werd Barcelona, vanwege de zee.”

Eenmaal in Catalonië woonachtig, rollen Donald en zoon Morris (25) al snel in de wijnen. Ze werken samen met wijnboeren en bezoeken vele Catalaanse wijnmarkten. “Dan bouw je daar vanzelf kennis over op,” stelt Donald.

Vanwege de economische crisis, die volgens Donald in Spanje veel heftiger is dan hier, besluit het gezin in januari terug te keren naar Utrecht. Vader en zoon gebruiken de kennis die ze hebben opgedaan als wijnhandelaren in Catalonië om een nieuwe onderneming te beginnen. Oorspronkelijk is het idee om alleen iets met Catalaanse wijnen te doen. Donald: “Maar toen deze plek tegenover het Muziekpaleis vrijkwam – een pareltje –, veranderde dat.”

Proef jij

Behalve Donald, zoon Morris en dochter Lauren (23), die de publiciteit en marketing voor haar rekening neemt, werken er twee koks in vaste dienst bij TASTU, dat in het Catalaans zoveel betekent als ‘Proef jij’. Donald: “Beiden komen uit Catalonië. Ze zijn afgestudeerd aan de universiteit maar konden in Spanje geen werk vinden.”

TASTU heeft de beschikking over 24 tafels, voor zo’n 52 gasten. Helemaal vol is het dan nog niet, zegt Donald. “Maar wel vol genoeg, vinden wij.” Er is een vergunning aangevraagd voor een terras. Maar de voormalig kapper denkt dat het nog wel even zal duren voordat die er daadwerkelijk gaat komen, met “al die werkzaamheden voor de deur”.

Een plek om te onthaasten

Donald zegt dat ze zich qua publiek richten op mensen die “de tijd nemen” om lekker te dineren. “Bij TASTU kun je genieten van Catalaanse smaken en goede wijnen. Het is een plek om te onthaasten.” Volgens de eigenaar zie je dat terug in de inrichting, die hijzelf omschrijft als “comfortabel en industrieel”. De muren zijn wit geschilderd. Aan bijzondere aankleding is niet gedaan. “Soms vragen mensen mij of het nog niet af is, maar dat is niet zo. Dit is wat het is.”

Het draait bij TASTU zeker om eten, maar vooral toch om wijn, legt Donald uit. “Op onze website staat expliciet vermeldt dat wij geen tappasbar zijn. Wij richten ons op de Spaanse, traditionele keuken. Op verse gerechten en de beste en lekkerste Catalaanse wijnen.”

Donald Schatz meldt dat er na de zomer nog een openingsfeest wordt georganiseerd. Maar haast heeft hij niet. “Wat je goed doet, begin je rustig.” TASTU is zeven dagen in de week geopend. U kunt er terecht vanaf 10.00 uur. De keuken sluit rond half 12.

TASTU 1 (Foto Martijn Nobel) TASTU 2 (Foto Martijn Nobel) TASTU 3 (Foto Martijn Nobel) TASTU 5 (Foto Martijn Nobel)

4 Reacties

Reageren
  1. peet

    Sukses!!!

  2. Gonny Agterberg en Fam

    Super idee, we wensen jullie succes en komen zeker een keertje eten. Suerte!!!!!!

  3. buro-030

    Een echte aanrader !!

  4. Frank Cools

    He Donny, Donald…………….de tijd schrijt voort……….maar sommigen blijven een indruk achter laten!! Alles goed? Frank Cools

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).