Vijf dingen die je moet weten over het autovignet tijdens de Tour de France | De Utrechtse Internet Courant Vijf dingen die je moet weten over het autovignet tijdens de Tour de France | De Utrechtse Internet Courant

Vijf dingen die je moet weten over het autovignet tijdens de Tour de France

Vijf dingen die je moet weten over het autovignet tijdens de Tour de France
Het bericht op DUIC dat er een speciaal autovignet nodig is voor bewoners en ondernemers tijdens de Grand Départ zorgde voor de nodige roering. “Waarom is dit niet eerder gecommuniceerd?”, is een veel gehoorde vraag. De gemeente geeft ook toe dat er onduidelijkheid heerst over het vignet en komt daarom met verdere verduidelijking.

Het bericht op DUIC dat er een speciaal autovignet nodig is voor bewoners en ondernemers tijdens de Grand Départ zorgde voor de nodige roering. “Waarom is dit niet eerder gecommuniceerd?”, is een veel gehoorde vraag. De gemeente geeft ook toe dat er onduidelijkheid heerst over het vignet en komt daarom met verdere verduidelijking.

Tijdens de Tour is de vrije doorgang voor auto’s beperkt in een groot deel van Utrecht. Bezoekers kunnen in een groot gedeelte van de stad niet komen, inwoners van de stad moeten een speciaal vignet aanvragen en moeten via uitgestippelde omwegen rijden. Ondernemers moeten zelfs aantonen dat ze noodzakelijk de stad in moeten, anders krijgen ze geen vignet.

De gemeente geeft aan dat deze maatregelen nodig zijn om de veiligheid te waarborgen. De gemeente hoopt dan ook dat mensen de auto zo veel mogelijk laten staan. Overigens moeten Utrechters wel oppassen waar ze de auto laat staan. Al vanaf 29 juni mogen er op veel plekken in de stad geen auto’s geparkeerd worden.

Vijf vragen aan de gemeente

Hoe vraag je een vignet aan?
“Het aanvragen van een vignet gaat via het digitale loket van de gemeente. De links naar de aanvraagformulieren voor bewoners en ondernemers vind je onder het tabje ‘voorwaarden’. Voor het aanvragen heb je een DigiD-inlog nodig.”

Wanneer heb je een vignet nodig?
“Iedereen kan de stad uit met de auto. Te voet en per fiets kan iedereen op elk moment de wijken in en uit. Je hebt een vignet nodig als je in de periode van vrijdag 3 juli 20.00 uur – zaterdag 4 juli 20.00 uur en/of op 5 juli van 08.00 – 18.00 uur de autoluwe zone in wilt rijden. Voor de binnenstad geldt de autoluwe zone op 4 juli tot 01.00 uur. De autoluwe zone is het gebied binnen de blauwe lijn op onderstaande kaart. Sectoren 1 tot en met 8 (de wijken die in een ring rond de binnenstad liggen) zijn autoluw op zaterdag en zondag. Sector 9, de zuidkant van Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern is alleen autoluw op zondag.”

Wie krijgt een vignet?
“Aan alle bewoners van Utrecht die een vignet aanvragen voor het inrijden van hun wijk, wordt een vignet toegekend. Alle zorginstellingen in de stad zijn aangeschreven en met hen zijn afspraken gemaakt. Zij kunnen een vignet aanvragen. Ook ondernemers voor wie het strikt noodzakelijk is om het autoluwe gebied in te rijden, kunnen een vignet aanvragen. Daarnaast worden de vignetten (tegen betaling van 100 euro ex btw) uitgegeven aan de Touringcars die bezoekers naar de Tour brengen (zij parkeren hun bus een dag op de Biltsestraatweg). Dit is een parkeervignet. Bezoekers die bij de Tour willen komen kijken of een bezoek willen brengen aan bewoners die in het autoluwe gebied wonen, kunnen dus géén vignet aanvragen. Zij kunnen uiteraard wel met het OV, te voet of met de fiets komen. Als zij toch met de auto willen komen, kunnen zij parkeren in de speciale transferia aan de rand van de stad.”

Waarom een vignet?
“Om de stad goed bereikbaar te houden voor zowel nood- en hulpdiensten als voor bewoners en om een soepele doorgang van het verkeer rondom Utrecht te bevorderen, beperken we het vrije autoverkeer dat de stad in kan. Voor de verkeersregelaars die aan de randen van het autoluwe gebied de verkeersstromen begeleiden zorgt het vignet voor snellere doorstroming omdat het vignet ook van een afstand leesbaar is.”

Hoe wordt hierover gecommuniceerd?
“De gemeente zet uiteenlopende middelen in om alle inwoners te bereiken. Bewonersinformatieavonden per wijk zijn georganiseerd in februari en maart, informatie op de website, wijkberichten, brieven aan bewoners en informatie via wijkbureaus en wijknieuwsbrieven en via social media. Een wijkbericht aan alle inwoners van Utrecht met onder andere de informatie over het aanvragen van vignetten wordt in de periode 19 tot 22 juni bij alle inwoners bezorgd. Het wijkbericht aan alle bewoners en ondernemers langs het parcours van de eerste etappe is afgelopen weekend bezorgd.”

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Matthijs

    Top dat jullie als DUIC de echte rol van journalist op je nemen: kritische vragen stellen en mensen infomeren. Bedankt!

  2. Van Pimpelen

    … blonk de Gemeente niet eerder uit vanwege gebrekkige krommunikatie of het gebrek daaraan?

  3. Don Goean

    Ik snap werkelijk niet dat iedereen zo verbaasd is over deze verkeersmaatregelen: het is al meer dan een jaar bekend dat de Tour in ons stadje van start zal gaan. Iedereen met een beetje gezond verstand kan bedenken dat daarom stukken van de stad afgesloten zullen zijn of dat er andere verkeersmaatregelen van kracht zullen zijn.
    Als je persé met de auto wilt gaan rijden vraag je lekker zo’n vignet aan want iedereen die dat doet krijgt er één.
    Maar ik zeg: doe niet zo moeilijk en laat die kar eens een keer lekker staan! Ga toch fietsen!!!

  4. Wendy

    Grappig te horen dat er al zoveel communicatie is geweest. Wij wonen midden in het tourgebied (buiten wittevrouwen) en hebben nog helemaal niets gehoord.

  5. Jeroen Kaakdorst

    @Don Goean,

    Ik moet 4 juli naar Zeeland en 5 juli weer terug. Mijn auto staat in de Minrebroederstraat. Fiets je mee?

  6. Tja

    En wederom verloopt de communicatie via een internetmedium dat lang niet door iedere Utrechter gelezen wordt.

    De gemeente heeft nog steeds geen brief naar bewoners gestuurd, geen mail gestuurd en geen belletje gepleegd. En dat twee weken voor de start van het evenement.

    Daarnaast is er geen enkele duidelijkheid over compensatieregelingen voor bedrijven.

    Werkelijk 1 grote schande!

    @ Don Goean
    Tuurlijk logisch dat het een en ander staat te gebeuren, maar ik als inwoner hoef daar niet zelf achteraan, de gemeente/ organisatie dienen mij te informeren.

    Het is zelfs de vraag of wet hiermee niet overtreden is.

    Diezelfde wet die door de gemeente met voeten getreden wordt in het kader van geluidsoverlast met betrekking tot nachtelijke werkzaamheden aan bouwprojecten en wegen, waardoor mensen ‘s nachts niet kunnen slapen, waarvoor geen compensatie geregeld is.

  7. Don Goean

    @Jeroen: Neem lekker de trein en/of bus. Het is pure onzin dat alle langere afstanden alleen maar met de auto overbrugd kunnen worden.

    @Tja: Ik ben zelf ook inwoner en heb de werkzaamheden aan de Vondellaan aan den lijve meegemaakt. Echter ik heb me omgedraaid en ben lekker verder gaan slapen. Ook zijn mijn buren al ruim 8 maanden drastisch aan het verbouwen en ik heb daardoor elke dag geluidoverlast. Ook daar is geen compensatie voor.
    Om maar te zwijgen over al die automobilisten die menen te mogen parkeren op voetganger-oversteekplaatsen in de Croeselaan (want ja, stel je eens voor dat je als automobilist meer dan 10 meter moet lopen naar je eindbestemming!).
    Ook de overlast van dronken studenten die bijna elke nacht lallend en schreeuwend door de straat fietsen wordt niet gecompenseerd.
    Dat brieven niet bezorgd worden ligt mijn inziens niet alleen aan de gemeente maar ook aan de postbezorgers die zeer regelmatig verzuimen om hun werk punctueel uit te voeren. Zo is er altijd wel wat.
    Hou gewoon op met dat eeuwige klagen/mopperen: wie zonder zonde is werpe de eerste steen…

  8. PvC

    Los van de maatregel op zich vind ik het knap bizar dat ik als inwoner van Wittevrouwen tot nu toe nog helemaal niks heg gehoord hierover – geen enkel bericht van de gemeente gezien.
    Een wijkbericht op 22 juni lijkt me tamelijk laat.

    Overigens zit ik op die Touronzin ook helemaal niet te wachten. Vrees ook dat het de stad niets zal opleveren en alleen maar zal kosten. Maar dat is uiteraard een andere discussie 🙂

  9. Erik

    Dankjewl DUIC dat we in ieder geval iets horen. Ik woon aan de croeselaan en heb afgelopen weekend geen enkele brief van de gemeente mogen ontvangen. Ik weet dat ik vanaf 3 juni 20:00 ergens anders in de stad parkeren, maar om één rijstrook van de croeselaan al vanaf 29 juni dicht te gooien ?????

    Als je fietsenrek voor de deur leeg gehaald wordt kunnen we dan gratis parkeren in de fietsenstalling op het station ?

  10. Evert

    Toch maar even voor de zekerheid een vignet aangevraagd. Je weet nooit.

  11. Dusss

    ik ga wel lopen.. Auto is niet handig en vignet kan ik niet aanvragen heb geen DigiD, wil ik ook niet hebben..
    Overigens niet alleen automobilisten zijn te beroerd om 10 mtr te lopen.. Fietsers parkeren het liefst bij de winkels binnen.. Gezien de fiets overlast in de stad..?! Verder… Fijn he wonen in de grote stad.. Ik vind ut leuk!

  12. Ronald

    Een parkeerverbod aankondigen met het bord dat juist een parkeerplaats aangeeft.
    Kan natuurlijk ook duidelijker door het verbodsbord te gebruiken.

  13. Fedde

    Weet iemand wanneer we het vignet ontvangen?

  14. Rebecca

    Vignet aangevraagd, ontvangen, en meegenomen. Alsnog bij iedere afslag terug de snelweg opgestuurd, belachelijk!

  15. Beetje jammer

    Vanwaar alle moeite om een vignet aan te vragen als ze er niet eens naar kijken? Zelfs in Lunetten (volgens mij zonder vignet en de Tour niet eens in de buurt) geweigerd. Lekker geregeld Utrecht!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).