3500 ondernemers in Utrecht bouwen schuld op zonder perspectief op afbetalen | De Utrechtse Internet Courant 3500 ondernemers in Utrecht bouwen schuld op zonder perspectief op afbetalen | De Utrechtse Internet Courant

3500 ondernemers in Utrecht bouwen schuld op zonder perspectief op afbetalen

3500 ondernemers in Utrecht bouwen schuld op zonder perspectief op afbetalen
In Utrecht zijn er ongeveer 3500 ondernemers die in zwaar weer zitten. Al deze ondernemers zien de omzet sterk teruglopen en een schuld wordt opgebouwd zonder perspectief op afbetalen van deze schuld.

In Utrecht zijn er ongeveer 3500 ondernemers die in zwaar weer zitten. Al deze ondernemers zien de omzet sterk teruglopen en een schuld wordt opgebouwd zonder perspectief op afbetalen van deze schuld.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Feniksgroep en Over Rood dat deze week gepubliceerd is door de gemeente Utrecht. Van deze 3500 ondernemers vragen meer dan 2000 ondernemers om hulp bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. 300 ondernemers worden uiteindelijk bijgestaan met verschillende regelingen, maar het effect hiervan is niet bekend.

In Utrecht zijn er op het moment zo’n 28.000 ondernemers waarvan 20.000 zzp-ers en 8000 midden- en kleinbedrijven. Grote bedrijven zijn niet meegenomen in het onderzoek.

De financiële schade ten gevolge van de Utrechtse ondernemers in zwaar weer is zeer complex zo blijkt uit het rapport. Niet alleen de ondernemer lijdt schade, ook werknemers, schuldeisers, kredietverstrekkers, klanten, consumenten en de gehele maatschappij. Ook de emotionele schade is lastig in cijfers uit te drukken. Het blijkt dat 40 procent van de aanvragers van schuldhulp ook medische klachten ervaart.

Taboe

Volgens het onderzoek ligt er nog steeds een taboe op failliet gaan in Nederland. Het gevolg van dit taboe is dat het juist extra lastig is voor ondernemers om weer verder te gaan met ondernemen of om de zaken goed af te handelen. Een ander knelpunt is het gebrek aan aandacht voor de problematiek en een gebrek aan kennis.

Om de problemen aan te pakken heeft de gemeente een pakket van maatregelen aangekondigd. Zo zal de gemeente haar eigen website voor Bijstand voor zelfstandigen toegankelijker maken, zal er een pilot starten waarmee de financiële zelfredzaamheid van zelfstandigen wordt versterkt en worden ondernemers met problemen geholpen met het vinden van de juiste instellingen.

3 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht.

    Met regelingen help je niet, ondernemers moeten inzien dat er ook mindere tijden zijn, als je daar niet naar kijkt ben je geen ondernemer.
    Ondernemen doe je met gezond verstand.

  2. joeins

    Tijd voor een broekriem voor ondernemers..
    Een bancaire groep die tegen nieuwe voorwaarden van voortgang actie onderneemt..

  3. Ondernemersklankbord

    Uw vraag, idee of probleem
    Ondernemen brengt allerlei vragen met zich mee. Op het gebied van productontwikkeling, marketing, sales, management, kredietverlening, processen, productie, financiën, administratie, personeelszaken, regelgeving en meer van deze onderwerpen. Daarover geeft een adviseur van Ondernemersklankbord u in één of meer persoonlijke gesprekken praktische en concrete adviezen. Zodat u beter en sneller uw doel bereikt.
    Ook voor u
    Iedere ondernemer kan een Klankbordtraject aanvragen. Elk vraagstuk kunnen wij deskundig begeleiden dankzij onze ervaring in alle branches. Van detailhandel, bouw, horeca, industrie, retail en zakelijke dienstverlening tot land- en tuinbouw, de zorgsector, maatschappelijke en culturele instellingen. Ondernemersklankbord levert altijd maatwerk aan ZZP-ers, het MKB en grotere organisaties.

    Het Klankbordtraject in het kort
    Uw aanvraag op de website wordt direct doorgestuurd naar uw regioteam. Het OKB-team in uw regio zorgt voor de juiste match met een adviseur. De adviseur gaat niet op uw stoel zitten, maar staat u met raad en daad terzijde. Samen zet u het pad uit dat leidt tot de gewenste besluitvorming of oplossing. Een Klankbordtraject duurt 6 maanden, het aantal gesprekken dat u nodig heeft spreekt u in overleg af met de adviseur. Ten behoeve van de stichting verzoeken wij de ondernemer een donatie te doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).