Utrecht krioelt van de ideeën, haal de beste op! | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krioelt van de ideeën, haal de beste op! | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krioelt van de ideeën, haal de beste op!

Utrecht krioelt van de ideeën, haal de beste op!

Het zal zo’n drie jaar geleden zijn. De Utrecht Development Board organiseerde samen met McKinsey een battle tussen verschillende groepjes studenten. Wij legden de studenten een probleem voor. Opdracht: kom met oplossingen aan het einde van de tweede dag. McKinsey stelde kennis en consultants ter beschikking. Als UDB-voorzitter mocht ik in de jury.

De onderwerpen waren actueel en Utrechts. Fietsen tussen Uithof en station, isolatie van huizen etcetera. Geen nieuwe items. Maar wel kozen we kwesties waarvan we hoopten dat er een aanzet voor een doorbraak werd bedacht.

Eenvoudige isolatie

Ik herinner me twee opbrengsten. Eén was een eenvoudige opzet om mensen van advies te dienen bij het isoleren van hun huis. Geen dure warmte-scans, maar praktische zaken als dubbele ramen en tochtstrips. De studenten bedachten een eenvoudig business model dat naar ons oordeel direct uitvoerbaar zou zijn. De elegantie zat met name in het gemak voor de burger. Die kreeg in dit plan niet allerlei subdingetjes aangeboden, zoals wél een warmte-scan en géén advies. De woning-isolatie zou in één gemakkelijk aanbod geregeld zijn, een one stop shop idee. Met één bedrijfje waarmee je zaken doet, en zoveel mogelijk vaste prijzen en doorlooptijd.

Rabobank-fietsroute

De andere opbrengst van deze wedstrijd was het ontwikkelen van alternatieve fietsroutes om de hoofdroute vanuit het station te ontlasten. De studenten bedachten aanduidingen op de grond met bijpassende bordjes. Maar ook met vaste plekken waar een fietspomp voorradig zou zijn, of automaten met capes. Het was de bedoeling om de routes te veilen aan lokale ondernemers om die extra’s mogelijk te maken. We zagen de Rabobank-route al helemaal voor ons. Je zou dan ook via de Rabobank- of de ABNAmro-route gaan rijden. Nou ja, iets dergelijks. Leuk.

Ruisende stilte

Beide ideeën zijn inmiddels gerealiseerd.  Niet dankzij ons, hoewel we de uitkomsten indertijd aanboden aan de wethouder, Mirjam de Rijk. Een ruisende stilte was ons deel. Vanuit de gemeente kwam ook verder geen terugkoppeling naar de studenten. Sommige waren zo enthousiast, dat ze hadden aangeboden het werk nog wat voort te zetten. Want in twee dagen kun je natuurlijk alleen globaal plannen maken.

Het is niet mijn bedoeling hier te zeuren. Of beledigd te zijn. De boekdrukkunst werd ook op meer plekken tegelijk uitgevonden.

Vaardig in ophalen

Maar de voorbeelden tonen aan hoe moeizaam de gemeente vorm geeft aan het participeren  van burgers. Was het sneller gegaan als de website voor ideeën toen al bestaan had?

Ik denk dat de clou zit in de omgekeerde weg. Niet de burger moet de ideeënbus van de gemeente vullen. Andersom: de gemeente moet vaardiger worden in het ophalen van ideeën in de stad. Met ruim 300.000 mensen en dito grijze hersenpannen zouden we toch sneller aan de kwaliteit van de stad moeten kunnen werken.

Wat doen we samen verkeerd?

Trude Maas

3 Reacties

Reageren
  1. Freek

    Laat de gemeente openlijk hun dilemma’s bekend maken via een webpagina, dan kan iedereen gericht helpen met het bedenken van een oplossing.

  2. Freek

    Natuurlijk kunnen UDB en DUIC ook issues verzamelen en de lezers oproepen om hun ideeën en oplossingen aan te dragen.

  3. Toine Goossens

    Geachte mevrouw Maas,

    U hebt gewoon volledig gelijk. Alleen dingen werken zo niet in een organisatie als de gemeente Utrecht. Onze gemeente wordt gedomineerd door checks and balances. In zo’n organisatie is er geen ruimte voor echte creativiteit.

    Neem de fietsproblematiek. Ik heb het idee dat Utrechters massaal overgestapt zijn op de fiets. Maar van een initiatiefrijk beleid om de gevolgen daarvan eens goed op te lossen is niets te merken. Noch zie ik initiatieven om goed stallingsgedrag af te dwingen, noch om de toenemende conflicten tussen fietsers en voetgangers op te lossen.

    Alleen het creëren van hardware is daarvoor niet voldoende. Politici en ambtenaren dienen onder ogen te zien dat zij iets fundamenteels moeten doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).