Na 42 jaar maakt restaurant Aal plaats voor Buck’s BBQ House | De Utrechtse Internet Courant Na 42 jaar maakt restaurant Aal plaats voor Buck’s BBQ House | De Utrechtse Internet Courant

Na 42 jaar maakt restaurant Aal plaats voor Buck’s BBQ House

Na 42 jaar maakt restaurant Aal plaats voor Buck’s BBQ House
Locatie Buck's BBQ House aan de Oudegracht. Foto: Myrthe Derickx
‘Dikke, vette’ barbecues aan de Oudegracht. Dat belooft Robbert Herben van ‘Buck’s BBQ House’ dat eind augustus opent. Het vlees zal hier op Zuid-Amerikaanse stijl langzaam gegaard worden. “Deze plek is een ruwe diamant.”

‘Dikke, vette’ barbecues aan de Oudegracht. Dat belooft Robbert Herben van ‘Buck’s BBQ House’ dat eind augustus opent. Het vlees zal hier op Zuid-Amerikaanse stijl langzaam gegaard worden. “Deze plek is een ruwe diamant.”

Dat je niet te diep in het glaasje moet kijken bij Buck’s BBQ House wordt duidelijk als je langs de gracht loopt. Zigzaggend om de boom langs het water kom je via een smal pad aan bij het restaurant. Nu hangt daar nog een bord met ‘Restaurant Aal’ erop, maar deze zal snel vervangen worden voor Buck’s BBQ House.

Robbert Herben en zijn vrouw Marije Treffers zijn de eigenaren van Buck’s BBQ House. Voorheen zat hier 42 jaar restaurant Aal, voormalig eigenaar Andries Klaassen vond het tijd om te stoppen. ‘Tweeënveertig jaar van bij schnabbelen tot provisionele horeca hebben diepe sporen in mijn tere ziel gegrift. Horeca is passie voor de gasten en de producten die je verkoopt maar als je blij bent met een rustige avond dan is het een signaal om er maar eens mee te stoppen’, schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Klaassen had geen moeite om een nieuwe ondernemer te vinden voor de prominente plek in de stad. Hij vond het belangrijk dat zijn ‘kindje’ op de juiste manier voortgezet wordt. In Herben zag hij de juiste ondernemer. “Hij vond mij een enthousiaste ondernemer. Daar waren mijn vrouw en ik maar al te blij mee want de locatie is perfect. Het is een ruwe diamant. Eerst was het idee om Aal over te nemen maar ik denk dat het restaurant zijn beste tijd heeft gehad”, aldus Herben.

Robbert Herben
Robbert Herben

Slow cooked

Herben is geen groentje binnen de horeca, restaurant De Branding en Amerikana staan ook onder zijn naam. “De Branding is erg laagdrempelig en Amerikana is luxer. Met Buck’s BBQ House wil ik een middenweg kiezen, de smaken van Amerikana maar het niveau van De Branding.”

Een barbecue-tent stond nog op zijn wenslijst. “De Zuid-Amerikaanse stijl spreekt mij erg aan. Gezelligheid en een goed stuk vlees.” Hebben we dat niet al in Utrecht? “Wij zijn niet een steakhuis. Ons vlees is slow cooked. Denk aan een dienblad met langzaam gegaarde buikspek, mais, friet en augurken. Maar het gaat natuurlijk vooral om de sauzen.”

Over de komst van de barbecue was nog wat onduidelijkheid. In eerste instantie wilde Herben gebruik maken van ovens, fornuis en de frituurpan maar bij nader inzien vond hij dit een beetje krom en liet hij weten toch barbecues te bestellen. “Een barbecuerestaurant zonder barbecue zal voor de gasten lastig te begrijpen zijn. Er gaat dus een dikke, vette barbecue komen.”

Op de schop

Restaurant Aal zal niet meer terug te zien zijn in Buck’s BBQ House. “We gaan het helemaal omgooien. Je ziet tegenwoordig dat veel hippe restaurant een industriële inrichting hebben. Dit gaan wij minder doen, we willen het in een eigen jasje steken en het kleurrijk maken.” Ondanks dat er niet gekozen wordt voor een industriële uitstraling noemt Herben Beers & Barrels en Stan & Co als vergelijkbare restaurants qua gezelligheid en borrelen.

“We zullen open zijn vanaf een uur of vier ‘s middags tot middernacht waarbij een dj hitjes gaat draaien. Wij zullen ons met name richten op toeristen en studenten maar uiteraard is iedereen welkom.”

13 Reacties

Reageren
 1. Utrechter

  Dit concept gaat het duidelijk geen 42 jaar volhouden.

 2. Wil

  Fijn, weer een toeristen- en studentenrestaurant erbij. Daar hoef je niet veel voor in de vingers te hebben. Een toprestaurant neerzetten is uiteraard teveel gebruikt.

 3. Chantal

  “Het gaat om de sauzen”…

 4. Karla

  “Vlees maar vooral de sauzen. Voor toeristen en studenten.”
  Ach wat bijzonder. Uniek. Aanwinst. Hebben we nog niet in Utrecht. Zitten we echt op de wachten.
  Andries, dankjewel voor alle lekkere en gezellige maaltijden die we bij Aal hebben genoten en veel succes in de toekomst!

 5. Stefan Pasma

  Vlees? Ik zou wel eens in Utrecht een top-veganistisch (dus zonder vlees, zuivel of ei) restaurant willen zien; bijv. zoals Kopps in Berlijn. Bekijk hun website maar eens: http://www.kopps-berlin.de/

 6. utrechtse vogel

  “Een barbecuerestaurant zonder barbecue zal voor de gasten lastig te begrijpen zijn. Er gaat dus een dikke, vette barbecue komen.”

  Voor hemzelf maakt het dus kennelijk niet uit of er in z’n BBQ restaurant eigenlijk wel ge-BBQ’d wordt… Wat een armoe.

 7. Scherpschutter

  @Stefan Pasma 11/8/2016 – 11:46

  Dat kun je vergeten denk ik. Slechts 4,5% van de gehele bevolking is vegetarisch/veganistisch. In Utrecht lopen er dus ongeveer 13.500 rond. Veel vegetariërs onder die groep zullen ook niet in een veganistisch restaurant willen eten. Geen kaas of ei: het wordt weer heel karig dan.

  De doelgroep is dus mini, al helemaal omdat een vleeseter al helemaal niet snel geneigd zal zijn om mee te gaan met een veganist. Bovendien eet de Utrechter zelf gemiddeld gewoon het liefst zo goedkoop mogelijk buiten de deur. Zie de vele vreetschuren in Utrecht.

  Een veganistisch top-restaurant is in Utrecht gedoemd te mislukken.

 8. jelle

  Aal was een mooi, markant tentje. Jammer dat het weggaat. Dit klinkt volslagen inwisselbaar. Niet vies, maar wel eenheidsworst, zij het van de BBQ.

 9. Martin

  Ik ben vaak bij een Zuidamerikaanse “asado”geweest. Ik heb hierbij echter nog nooit sauzen gezien.

 10. jacob

  Andries, hartelijk dank voor 42 jaar gastvrijheid en heerlijke gerechten.
  @Chantal:de spijker op de kop !

 11. rob

  ik ben Rob en ik hou van vlees. Elke dag van elke week 24/7. Ik zou zelfs mn hond opeten als het moest en mijn vriendin erbij die heet Marleen en houdt minder van vlees, maar wel van mannen die barbecuen.
  Succes Robbert en Marije!

 12. Hidde

  Het is natuurlijk heel makkelijk om alles tot de grond af te branden voordat de zaak überhaupt open is, wat een negativiteit zeg. Prima als het je niet trekt, maar als je er niet geweest bent kun je er nog niet over meepraten. Dus maak je de keuze om er niet voor open te staan en er dus niet heen te gaan? Dan kun je ook geen eerlijke mening geven.

 13. ℙino

  Nou die 42 jaar klopt niet. Het was tot 2002 restaurant Aal de Preu. Dat is toen failliet gegaan.
  In datzelfde jaar werd oud medewerker Klaassen de eigenaar en kreeg het de naam Aal. De suggestie dat de eigenaar het na 42 jaar tijd vond om te stoppen klopt dus niet, hij had het restaurant 14 jaar.

  http://www.maarhoewashet.nl/2003/10/aal/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).