Adam Al Kandoussi opende met zijn moeder Jamna Ghoula een sportschool voor vrouwen in Overvecht Adam Al Kandoussi opende met zijn moeder Jamna Ghoula een sportschool voor vrouwen in Overvecht

Adam Al Kandoussi opende met zijn moeder Jamna Ghoula een sportschool voor vrouwen in Overvecht

Adam Al Kandoussi opende met zijn moeder Jamna Ghoula een sportschool voor vrouwen in Overvecht
Professioneel worstelaar Adam Al Kandoussi en zijn moeder Jamna Ghoula hebben deze zomer OverFit geopend. Deze sportschool in Winkelcentrum Overvecht is speciaal voor vrouwen, ouderen en kinderen met een beperking of overgewicht.

Professioneel worstelaar Adam Al Kandoussi en zijn moeder Jamna Ghoula hebben deze zomer OverFit geopend. Deze sportschool in Winkelcentrum Overvecht is speciaal voor vrouwen, ouderen en kinderen met een beperking of overgewicht.

Gloednieuwe gebouwen staan er, aan de Jonkvrouw Sanderijndreef, tegenover Winkelcentrum Overvecht. De klinkers liggen nog maar net op hun plek en uit de borders steken kleine groene twijgjes. Hier is sinds twee maanden sportschool OverFit te vinden. Een sportschool die overdag exclusief geopend is voor vrouwen. Op zaterdag- en zondagmiddag kunnen ook senioren hier trainen en zijn er lessen voor kinderen met een afwijking of die last hebben van overgewicht.

De behoefte aan een sportschool voor vrouwen was enorm, vertelt Adam Al Kandoussi. Hij zit buiten, voor OverFit, met zijn gezicht in de zon. Op het moment gaat hij de sportschool niet in, want er zijn binnen dames aan het trainen. Voor mannen is de sportschool dan verboden gebied. “Het was een must dat er een sportschool voor vrouwen kwam. We merkten dat er al lang een grote vraag naar was, maar er kwam maar niets. Daarom hebben wij OverFit geopend.”
Al Kandoussi vergelijkt zichzelf en zijn moeder met ‘superredders’ van de wijk. “Want laten we eerlijk zijn: Overvecht heeft echt niet altijd als goede wijk bekend gestaan. Maar samen kunnen we daar verandering in brengen. Door mensen bij elkaar te brengen. Samen te laten sporten.”

Tekst gaat verder onder afbeelding


Adam heeft als topsporter in Overvecht de status van ‘een jongen die het goed doet’ verworven. Maar hij is niet het type dat alleen aan de top wil staan. “Ik vind het leuk om mensen blij te maken”, zegt hij. Dan vervolgt hij, met een bedachtzame blik: “Ik wil graag een soort ‘geest’ in de wijk zijn – wel een goeie geest, die overal is en iedereen met elkaar verbindt. De aandacht en het applaus vind ik niet belangrijk, daarvan krijg ik genoeg in mijn carrière als worstelaar.”

Dezelfde passie
Het sportieve gen heeft Al Kandoussi waarschijnlijk van zijn moeder, Jamna Ghoula. Ook zij houdt zich maar al te graag bezig met sporten en sportles geven. Adam: “Mijn moeder geeft al vijftien jaar sportlessen.” Jamna haakt in: “Adam en ik hebben dezelfde passie. Ik vind het mooi om dit samen met hem te doen.” Zij wil vrouwen graag helpen met het beste uit zichzelf halen. “Sommige vrouwen die hier komen voelen zich onzeker of minderwaardig. Ze denken dat sporten alleen maar is om af te vallen. Maar dat is niet zo. Door te sporten komt er een stofje vrij in je hersenen, waardoor je je beter gaat voelen.”

Jamna en Adam vinden sporten belangrijk. Niet alleen omdat beweging goed voor je is, maar ook omdat je er veel van kan leren. “Voor kinderen kan sporten een deel van de opvoeding zijn”, zegt Adam. “Je leert erdoor op tijd te komen, discipline te hebben en respect te hebben voor anderen.” Jamna: “Onze sportschool heeft geen leden, maar gasten. En zo behandel ik ze ook. We zorgen dat mensen elkaar leren kennen. En is iemand een tijdje niet komen sporten, dan bel ik die persoon op.” De twee krijgen dan ook veel goede reacties op het werk dat ze verrichten, laat Jamna weten. “Mensen zeggen tegen ons: ‘We willen dat dit draaiende blijft. Dit mag niet meer verdwijnen’.”

19 Reacties

Reageren
 1. Ihsan

  De interviewer is de belangrijkste vraag vergeten: ‘Waarom is het nodig om gescheiden te sporten?’ Is dit niet strijdig met hun uitgangspunt dat sport verbindt? Creëer je door het scheiden van de seksen niet nieuwe problemen? Dat een bejaarde die in een andere cultuur is opgegroeid niet gemengd wil sporten kan ik nog begrijpen, maar zo iets moet je zeker voor kinderen en mensen die hier zijn opgegroeid toch niet willen. Leuk dat er plek is voor kinderen met een handicap om te sporten, maar als dit gescheiden plaats vindt is dit ongezond voor de geestelijke ontwikkeling van de kinderen.

 2. Scherpschutter

  @Ihsan

  Die vraag doet totaal niet ter zake. De onderneming wordt een succes als de vraag naar gescheiden sporten er is en zal ten onder gaan als de vraag er niet is. Simpel. Is de vraag er, dan kiezen mensen daar bewust voor, dat maakt het hun eigen keuze en over de keuzes en levensinzichten van anderen gaat u niet.

  Niets mis met gescheiden sporten. Niets mis met mensen die niemand kwaad doen en gewoon hun leven leiden naar eigen inzicht.

 3. Berend

  @Scherpschutter, misschien wel, zie ook:
  https://www.utrecht.nl/nieuws/nieuwsbericht-gemeente-utrecht/ruim-eur-300000-uitgekeerd-aan-utrechtse-organisaties-voor-toegankelijkheid-in-2020/

  Het lijkt dat overfit subsidie heeft gekregen voor een rolstoeltoegankelijke sportvloer. En dat dit gebruikt wordt voor gescheiden sporten voor vrouwen.

 4. Berend

  Als superredder zou ik ook kijken naar eetgewoonten en gedrag. Gezond en matig eten, fietsen, wandelen, lekker onder de mensen komen, dan blijf je gezond.

 5. JdV

  @scherpschutter: Dat hangt er van af. Je kunt best een sportschool oprichten waar uitsluitend mensen met rood haar naar toe mogen. Of een café dat alleen geopend is voor mensen met blauwe ogen. De vraag is of dat mag. Wat mij betreft kom je al snel op een terrein waar de afweging van keuzevrijheid staat ten opzichte van het recht op gelijke behandeling. Een sportschool waar uitsluitend blanken naar binnen mogen verschilt principieel niet van een sportschool waar uitsluitend vrouwen naar binnen mogen. Beide selecteren op basis van lichamelijke kenmerken (chromosoom vs pigment) wie er welkom is.

 6. Bill

  @Ihsan: Scherpschutter heeft het duidelijk niet bij het juiste eind, want dit is juist een zeer terechte vraag die zeker ter zake doet.

  Het scheiden der seksen (juist) in deze wijk is niet de goede richting. In onze samenleving gaande seksen samen op, en niet gescheiden zoals in sommige andere landen. Ofwel, geef het goede voorbeeld.

 7. Simply Ed

  @Scherpschutter, je schiet nu helemaal mis, er is nl helemaal geen behoefte aan gescheiden sporten, het komt alleen maar uit de hoek van het islamgeloof. Als je aan Nederlandse dames vraagt of ze apart willen sporten, maakt het ze helemaal niet uit en als je het aan islamdames vraagt, denken de meesten er net zo over, ze vinden gemengd sporten veel gezelliger!

 8. Anoniem

  Deze sportschool zit niet in het WC Overvecht
  Maar staat op het terrein van het oude Dienstencentrum

 9. Scherpschutter

  @JdV

  Er is ook niet mis met een sportschool waar alleen blanken naar binnen mogen. Als de vraag er is en er vinden louter vrijwillige transacties plaats; waarom niet? Het is niet aan mensen om andere mensen levensovertuigingen op te dringen. Er is wel wat mis met een ‘rechtsstaat’ die burgers de vrijheid afpakt om dit soort keuzes te maken.

  @Bill

  Wie denkt u wel niet dat u bent om “de goede richting” voor andere mensen te kunnen bepalen? Bemoei u met uw eigen zaken, zou ik zeggen.

  @Simply Ed

  Je spreekt jezelf tegen. De vraag is er dus wel en dat die vraag alleen uit islamitische hoek komt doet geheel niet ter zake. Laat islamitische vrouwen lekker gescheiden sporten als ze er vrijwillig voor kiezen om dat te doen. Of Nederlandse vrouwen, of Chinezen, of Burkinezen. Religie, afkomst, etniciteit; daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om als individu de vrijheid hebben om te sporten op een manier die jij prettig vindt. En die vrijheid heb je…of je hebt die niet. Persoonlijk acht ik het volstrekt onacceptabel om deze vrouwen de vrijheid af te nemen om ze te dwingen zo op de door u gewenste wijze te gedragen. Dat is monsterlijk.

 10. Realist

  De vraag maakt de ondernemer maar als de vraag naar gescheiden sporten toeneemt is het een vreemde maatschappelijke ontwikkeling… leve de vooruitgang??

 11. Mamatsi

  In mijn sportschool in het centrum zijn de meeste mannen opgeblazen en veel ruimte innemend. Onprettig. Ik zou het helemaal niet erg vinden als het bepaalde uren alleen voor mensen die zich als man resp. vrouw identificeren geopend zou zijn. Zolang men daarbuiten maar mengt is dat toch prima. Het issue begint als je alleen nog maar in gescheiden werelden gaat leven – op welk vlak dan ook.

 12. UtrechtvoorUtrecht

  Ook de vrouwen-only sauna dagen zijn mateloos populair, hoor je ook niemand over. En daar komen zeker niet exclusief moslima’s. Kan me er ook iets bij voorstellen dat je als vrouw niet altijd zin hebt om te sporten onder het vleeskeurende toezicht van mannen die de showspieren dagelijks strelen. Mooi initiatief.

 13. Lombok

  Vreemd verhaal dit. Allereerst is er de gemeente die geld verstrekt aan een sportschool die zich duidelijk richt op het gesegregeerd sporten van mannen en vrouwen. Ten tweede zijn er hier de goedpraters die stellen dat ook Hollandse vrouwen apart sporten van mannen. Het moge echter duidelijk zijn dat allochtoonse vrouwen gesegregeerd sporten omdat mannen dat verwachten. In de moskee worden mannen en vrouwen ook al gescheiden. Weer een giga misser in onze integratie dus. Ik wens de oprichter echter wel veel succes.

 14. Kaat

  Riekt naar uitsluiting obv geslacht en indirect gefinancierd door de gemeente die juist alles in haar kantoren genderneutraal heeft gemaakt. Dit vind ik wel een beetje pijnlijk.

  Ik vraag me hoe deze sportschool met transvrouwen omgaat.

 15. andere UvoorU

  Vind het ook een mooi initiatief, eens met UtrechtvoorUtrecht. Waarom wordt er niets gezegd/geen vergelijking gemaakt met Curves die ook alleen vrouwen toelaat?

 16. Pauline

  @Simply Ed Als de behoefte aan gescheiden sporten alleen leeft bij moslimdames, waarom bestaat dan al jaren de sportschool BBB Health Boutique aan de Kaatstraat? Dat is ook een sportschool alleen voor vrouwen, heeft dus niets met het geloof te maken.

 17. AA

  @ UtrechtvoorUtrecht, andere UvoorU en Pauline: Toch is er een fundamenteel verschil tussen deze situaties. Het is volgens mij geen geheim dat deze sportschool zich vooral richt op allochtonen. De positie van allochtonen niet-westerse vrouwen staat echter onder druk, kijk bijvoorbeeld naar de segregatie in de moskee. Kortom, autochtone vrouwen hebben de KEUZE zich af te scheiden, allochtone vrouwen worden VERONDERSTELD zich af te scheiden. Autochtone vrouwen hebben werkelijk geen idee in wat voor positie zij verkeren en hoe zich dat verhoudt tot vrouwen uit andere culturen. Daarom is kritiek op deze sportschool terecht.

 18. Bill

  @Scherpschutter: Wie denkt u wel niet dat u bent om de vraag van Ihsan als “totaal niet ter zake” te bestempelen? Bemoei u met uw eigen zaken zou ik zeggen, en laat deze vraag die wel degelijk ter zake doet eens beantwoordt worden…

  Een gemeentebestuur dat aan de ene kant de genderneutraliteit hoog in het vaandel heeft maar aan de andere kant dit initiatief ondersteunt (zie Kant) klopt naar mijn idee niet, en komt tevens in conflict met de waarden die wij in Nederland hebben. Of is het bepaalde bevolkingsgroepen tevreden houden, door over de bestaande waarden heen te regeren?

  Dus Ihsan, wederom gezegd, een vraag die wel degelijk ter zake doet.

 19. Rabiaa

  Ik wil graag sporten naar me zwangerschap is het alleen voor vrouwen wil graag wat meer info

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).