Alles is Australisch in nieuw restaurant De Rode Vosch op de Voorstraat | De Utrechtse Internet Courant Alles is Australisch in nieuw restaurant De Rode Vosch op de Voorstraat | De Utrechtse Internet Courant

Alles is Australisch in nieuw restaurant De Rode Vosch op de Voorstraat

Alles is Australisch in nieuw restaurant De Rode Vosch op de Voorstraat
Bedrijfsleidster Charlotte de Graaff en assistente Marjolein Mol voor De Rode Vosch aan de Voorstraat. Foto: DUIC
Na een periode van leegstand en vijf maanden verbouwen komt er vanaf volgende week eindelijk weer leven in het Rijksmonument aan de Voorstraat 14. De Rode Vosch opent hier volgende week de deuren en het belooft speciaal te worden. Alles wordt Australisch in het restaurant. “We serveren krokodil, struisvogel en kangoeroe.”

Na een periode van leegstand en vijf maanden verbouwen komt er vanaf volgende week eindelijk weer leven in het Rijksmonument aan de Voorstraat 14. De Rode Vosch opent hier volgende week de deuren en het belooft speciaal te worden. Alles wordt Australisch in het restaurant. “We serveren krokodil, struisvogel en kangoeroe.”

Het is nog even behelpen als je binnenloopt in De Rode Vosch. In plastic verpakte stoelen staan door de zaak en er wordt overal druk gesjouwd en geverfd. Bedrijfsleider Charlotte de Graaff (23) maakt even tijd vrij in aanloop naar de opening volgende week om te vertellen wat er zo bijzonder is aan Australisch eten.

Er zijn twee belangrijke invloeden op de Australische keuken: Aziatische en Engelse. De eerste ga je in het nieuwe restaurant vooral terugvinden in de vorm van curry’s en de Engelse invloeden zie je terug in meat pie’s die op de kaart staan. Maar dat zijn niet de belangrijkste onderdelen van de kaart. Die zie je vooral in de soorten vlees. “We serveren krokodil, struisvogel en kangoeroe”, vertelt De Graaff. “Krokodil is denk ik het meest bekend. Veel mensen vinden het vergelijkbaar met kip. Alleen waar kip goed doorbakken moet zijn, hoeft dat bij krokodil niet. Hierdoor is het veel malser. Ook struisvogel is super mals en kangoeroe heeft echt een wild smaak en is niet te vergelijken met vlees wat doorgaans in Nederland op de kaart staat.”

De eerste etage van De Rode Vosch, waar onder andere wijnproeverijen gehouden gaan worden
De eerste etage van De Rode Vosch, waar onder andere wijnproeverijen gehouden gaan worden

Het idee voor een Australisch restaurant komt van de eigenaar. Die wilde een restaurant in Utrecht waar geen tweede van is. Doordat de wijnen goed moeten zijn, viel de keuze op een Australisch concept. “We hebben veertig Australische wijnen op de kaart staan en daar zitten voor de kenners echt pareltjes tussen”, verzekert De Graaff. “Maar de meeste wijnen zijn zeer toegankelijk. Wel hebben we een bijzondere Aboriginal shiraz die je als liefhebber echt een keer geprobeerd moet hebben.”

De eeuwenoude details van het monumentale pand zijn ook na de verbouwing duidelijke zichtbaar gebleven. “De sfeer moet rustig en relaxt zijn, zoals de Australiërs ook zijn”, zegt De Graaff. “Het kan dus best zijn dat er volgende week typisch Australische singer-songwriter muziek wordt gedraaid in het restaurant.” Voor de muren zijn bij het Aboriginal Art Museum in Utrecht een paar schilderijen gekocht.

dui_1078

De gerechtjes gaan, net als bij ‘grote zus’ De Zwarte Vosch aan de Oudegracht, geserveerd worden in kleine porties. “Kangoeroe moet natuurlijk van ver komen. Dus dat is duur. Maar door in kleine porties te serveren is het goed betaalbaar en kunnen de gasten ook andere bijzondere gerechten van de kaart proberen”, legt De Graaf uit.

Hebben rode vossen en Australië nog iets gemeen? “Toevallig wel”, zegt De Graaff. “Die zijn ooit massaal geïmporteerd in Australië om een aanhoudende ratten- en konijnenplaag de kop in te drukken.”

Het pand uit 1619 kent een uitgebreide geschiedenis en gaat door De Rode Vosch voor drie doeleinden gebruikt worden. Het wordt een restaurant, een wijnbar en een proeflokaal in één. “Ik ben de historie over D’coninck van Poortugael, zoals dit pand heet, al druk aan het bestuderen. Als je het je er meer over wil weten moet je hier maar komen eten”, besluit De Graaff.

14 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Lijkt me een beetje laat… om nu pas de Historie te gaan bestuderen…want het lijkt als monument kapot gerenoveerd. Binnen ziet het er uit als ” any place elsewhere”..echt zonde.

 2. Harry

  Schitterend pand en er hebben ook prima restaurants gezeten. Het probleem van het pand is dat het van buiten niet uitnodigend is. Ik hoop dat de nieuwe eigenaren het voor elkaar krijgen mensen naar binnen te krijgen.

 3. Rick

  Voor de volledigheid, in de tussentijd heeft ook restaurant Oud Utreg nog in dat pand gezeten. Het restaurant heeft het, ondanks ondersteuning van Herman de Blijker’s TV-programma Herrie XXL, niet kunnen redden.

 4. cas

  yes, geen hamburgertent!

 5. Hans

  Zeker een keer proberen!

 6. R_Utrecht

  Wat leuk!! Origineel concept, prachtig pand, fijne locatie, een een grote zus die de lat hoog heeft gelegd vwb lekker eten. Ik kom snel langs!

 7. Jelle

  Zwarte vosch is top. Ik ga Rode vosch ook zeker proberen. En inderdaad: yay: geen houtovenpizzeria, scharrelhamburgerwinkel of frietboutique – alleen daarom al een bezoekje waard.

 8. Isabelle

  Hoe vertaalt dit verhaal zich naar mijn bord? Klein stukje vlees voor veel en een reteduur glas wijn erbij?

 9. Jelle

  @Isabelle: geef t even een kans voordat je met allerlei negatieve aannames komt. Hun andere restaurant heeft een ontzettend goede prijs-kwaliteitverhouding, geen enkele reden om op voorhand aan te namen dat je hier wordt afgezet. (En nee, ik ken of ben de eigenaar niet).

 10. Chr.Deurhof

  In de jaren 50-60 bewoond door de familie Wieringa (juwelier).
  Hun zoon Jaap Wieringa was Acteur en met hem heb ik op de planken van de Stadsschouwburg gestaan en had ik het genoegen in dit prachtige huis te mogen logeren! In 2001 is Jaap te vroeg overleden!
  Allemaal nostalgie!

 11. Stef

  @Isabelle: jep

 12. TK

  Grappig om al die nare reacties te lezen! Beste stuurlui staan weer aan wal! In mijn optiek een leuk concept in een prachtig pand! Dus tegen al die zuurpruimen zou ik zeggen “blijf thuis bekrompen stakkers” Wat betreft de exploitant; veel succes! Gaat vast lukken en respect voor jullie ondernemerschap en lef!!

 13. Wouter Denig

  Als wijnmaker en restaurant eigenaar in Australië verbaasd me het menu nogal. Toen ongeveer 25 jaar geleden de Australische keuken zich begon te ontwikkelen kon je soms kangoeroe, krokodil en emu (de struisvogel is van Zuid-Afrika) op het menu vinden. Maar deze zijn lang geleden uit het zicht verdwenen. De Australische keuken is nu opgegroeid en er is inderdaad veel invloed vanuit Azië, zuidoost Azië zoals Vietnam maar zeker geen kurrie vanuit India. En ook nog een aboriginal Shiraz, ik weet niet zeker of je dat hier zelfs mag zeggen?

 14. Anna

  Laten we een specie als een krokodil lekker weer op de kaart zetten, zelfs al worden deze misschien opgekweekt. De koude douche voor deze ondernemer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).