Utrechters kunnen sinds kort via de gratis app ‘confy’ de bezorger van hun pakketje laten weten of ze thuis zijn. Zo niet, kunnen ze vertrouwelingen opgeven waaraan de bezorger het pakketje kan afgeven. Op deze manier kan de koerier gerichter te werk gaan, waardoor minder verkeersopstoppingen ontstaan en de uitstoot van CO2 kan verminderen.
Via de app, die momenteel wordt getest in de wijk Wittevrouwen, kunnen bewoners van Utrecht zich organiseren in kleine netwerkjes. Wanneer je aangeeft niet in staat te zijn het pakketje te ontvangen, wordt deze automatisch aan het adres van iemand in je netwerk bezorgd. “Zo heb je altijd controle over waar je pakketje terecht komt”, vertelt medeoprichter Jasper Voorendonk.
Volgens Voorendonk is er nogal wat mis met de huidige pakketbezorging. “Steeds meer mensen bestellen hun pakketjes online. Dat heeft tot gevolg dat straten vollopen met bestelbusjes, die de doorloop van de straat tegenhouden. Deze busjes stoppen namelijk om de zoveel meter om ergens aan te bellen. Vaak terwijl mensen niet eens thuis zijn; zo’n dertig á veertig procent van de pakketjes moeten weer terug”, vertelt hij. Ook levert het huidige systeem onveilige verkeerssituaties op. “Omdat bezorgers per pakketje betaald worden, rijden ze heel hard door de wijk heen.”
Volgens Voorendonk verergeren deze problemen rond de feestdagen, omdat een groot gedeelte van de kerstcadeaus online wordt besteld. “Er is al een stijging te zien van onlinebestellingen, maar rond de feestdagen is deze stijging extreem. Dan komt er ieder jaar rond de dertig á veertig procent aan bestellingen bij.”
Het toegenomen aantal bestelbusjes op straat heeft een verhoogde uitstoot van uitlaatgassen tot gevolg; een probleem waar de gemeente Utrecht juist wat aan wil doen. Omdat de confy-app indirect de uitlaatgassen kan reduceren, is deze opgenomen onder het overheidsplatform ‘GreenDeal ZES’. Dit is een organisatie die alle uitlaatgassen door goederenvervoer in Nederlandse steden wil elimineren.
3 Reacties
ReagerenTenzij ik een supermarkt of winkel als vertrouweling op kan geven lost dit alsnog het probleem voor de meeste mensen niet op. Ik vind het erg goed dat dit bedrijf iets probeert te doen aan de loze ritjes die bezorgers maken, maar als je, zoals ik, alleen maar werkende mensen in je omgeving hebt, dan schiet je hier alsnog niks mee op.
@Rick
Klopt, winkels toevoegen in je confy netwerk is mogelijk en gebeurt nu al veel. Verder geldt vooral: hoe diverser je netwerk, bijvoorbeeld door connectie te leggen met die oude dame verderop in de straat of dat studentenhuis (vo) drie deuren verder, hoe meer kans dat je pakketje altijd bij de eerste afleverpoging wordt afgeleverd. Naast dat onze app dit tot doel heeft is het ook mogelijk om juist deze, wellicht onverwachte, connecties leven te geven en de sociale cohesie in de wijk te verbeteren.
Vriendelijke groet,
Maarten van confy
Dat mijn pakket bezorgd wordt terwijl ik vantevoren al weet dat ik niet thuis zal zijn en ik dat nergens kan aangeven, verbaas ik me al een tijdje over. Top dat iemand dit initiatief heeft genomen!