Auke Jager van ijssalon Schep!: “Ik heb in drie maanden ijs scheppen meer mensen blij gemaakt dan in dertig jaar journalistiek” | De Utrechtse Internet Courant Auke Jager van ijssalon Schep!: “Ik heb in drie maanden ijs scheppen meer mensen blij gemaakt dan in dertig jaar journalistiek” | De Utrechtse Internet Courant

Auke Jager van ijssalon Schep!: “Ik heb in drie maanden ijs scheppen meer mensen blij gemaakt dan in dertig jaar journalistiek”

Auke Jager van ijssalon Schep!: “Ik heb in drie maanden ijs scheppen meer mensen blij gemaakt dan in dertig jaar journalistiek”

Dankzij het warme zomerweer beleefde ijssalon Schep! afgelopen vrijdag tot en met zondag zijn drukste weekeinde van het jaar. DUIC sprak met eigenaar Auke Jager over zijn liefde voor ijs. “Mensen worden echt gelukkig van ijsjes.”

Maandagmiddag, kwart over vier. Achter de toonbank van ijssalon Schep! staat Auke Jager (55). Hij is druk bezig om drie hoorntjes te vullen met verse bolletjes ijs, voor drie Italiaanse toeristen. “Where are you from?” vraagt Jager aan één van hen, terwijl hij een bolletje aardbeienijs in een hoorntje schept.

Als de drie Italianen weer buiten staan, ieder met een ijsje in de hand, neemt Jager plaats op de houten bank bij het raam. “Er komen hier veel toeristen, al vanaf het begin. Ja, ook veel Italianen. Die nemen dan later hun hele familie mee.”

IJssalon Schep! (Foto Martijn Nobel)
Schep! is te vinden op Langejanstraat 2.

Midas IJspan

Jarenlang werkte Jager als journalist, onder meer als videomanager bij de Wereldomroep. Vorig jaar hield hij de journalistiek voor gezien. In april opende hij zijn eigen ijssalon: Schep! Zijn liefde voor ijs – het proeven én het zelf maken – ontstond een jaar of dertig geleden, vertelt Jager, nadat hij een slokje cola heeft genomen. “Ik begon met een Midas IJspan. Daarmee ben ik gaan experimenteren. Gewoon voor mijn gezin. Dat vond ik leuk.”

Nadat hij stopte bij de Wereldomroep, wilde Jager wat gaan doen met zijn passie. “En áls je dan een ijssalon opent, moet je wel met iets nieuws komen. Anders ben je nummer 74 in de rij,” vindt Jager. Hij wijst naar het kleine vrieskastje achter hem. “Vers ijs wordt bij anderen nadat het is gemaakt, in een vriezer bewaard. Als je het er dan vier uur later weer uithaalt, is de smaak minder lekker. Wij bewaren het ijs dus niet.”

Jager wil alleen echt vers ijs verkopen, daarom wordt het ijs vers gemaakt in acht ijsmachines die te zien zijn in de toonbank van ijssalon Schep! De ijsmaker legt uit hoe het werkt: “Dit zijn kleine ijsmachines waar we het ijs rechtstreeks uithalen. De temperatuur van het ijs dat uit de ijsmachine komt is -9 en niet -14, zoals in een ijsvitrine. Daardoor blijft het lekker romig. Proef maar.”

IJssalon Schep! 2 (Foto Martijn Nobel)
Je kunt kiezen uit acht smaken.

Vier vaste smaken

Bij Schep! kun je kiezen uit vier vaste smaken ijs: Italie’s best (“fijne hazelnoot”), citroen, chocolade en yoghurt. “Dan heb je ook nog de wisselsmaken, zoals aardbei, banaan-kokos, mojito en pinacolade,” vertelt Jager. “Van de toppings zijn de spikkels het populairst.”

Een meisje en een jongen komen de ijssalon binnenlopen. Zij kiest een bolletje chocolade ijs, hij neemt twee bolletjes: mango en yoghurt. Nadat Jager heeft uitgelegd hoe het ijs wordt gemaakt, wijst hij zijn klanten op de Schep!-stempelkaart. “Die hebben we al,” zegt de jongen.

IJssalon Schep! 1 (Foto Martijn Nobel)
Van de toppings zijn de spikkels het populairst.

CHOCOLA!

Zijn nieuwe werk bevalt Jager uitstekend, al is de hele dag staan wel vermoeiend. “Ik heb het gevoel dat ik het maken van ijs in de vingers heb. Het is leuk dat mensen echt gelukkig worden van ijs. Ik denk dat ik in drie maanden ijs scheppen meer mensen blij heb gemaakt dan in dertig jaar journalistiek.”

Regelmatig komt er een klein jongetje de ijssalon binnenlopen, vertelt Jager. “Dat staat hij hier voor de toonbank met een stralende glimlach en roept hij heel hard…” nu zet Jager een big smile op “…CHOCOLA! CHOCOLA!” Dan, weer serieus: “Dat vind ik dus echt geweldig.”

Tekst en foto’s: Martijn Nobel

IJssalon Schep! is te vinden op de Lange Jansstraat 2, schuin tegenover de Neude. De ijssalon is open van maandag tot en met zondag van 12.00 tot 21.00 uur.

IJssalon Schep! 5 (Foto Martijn Nobel)
Behalve voor ijsjes kun je bij Schep! ook terecht voor Belgische wafels.
IJssalon Schep! 6 (Foto Martijn Nobel)
Deze ijskar is te huur voor “feesten en partijen”.

 

 

IJssalon Schep! 3 (Foto Martijn Nobel)
De ijssalon wordt veel bezocht door toeristen.

3 Reacties

Reageren
  1. Eef

    Ben wel benieuwd waar de LangeJanstraat is in utrecht. Waarschijnlijk bedoelen jullie de Lange Jansstraat, die bestaat wel! Ken je stad!

  2. Van Pimpelen

    … eey Eef,
    Je hebt iets voor m’n neus weggekaapt, maar ben in geval van de utrechtse Internet Courant overal op voorbereid (alfabetiseren op lidwoorden is niet gebruikelijk).
    In eerdere stadia schreef dUIC vol lof over The Tosti Spot op eenzelfde adres gevestigd (iets met uitersten; koude tostie’s of warm ijs).
    Een tegenovergelegen broodjeszaak -naast Wammes- poogt al maanden open te kunnen gaan. Zouden zij daar ‘helva’ verkopen?
    Spreek de ‘v’ uit als een onvolkomen b. Iets met een straffe ‘v’, lijkt meer op een ‘b’ maar dan fluffy.

  3. berend huisman

    Hoewel bij van Pimpelen overal op voorbereid weet hij me toch weer te verrassen. Onnavolgbaar en onbegrijpelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).