B&B Sionskameren in de A.B.C.-straat: ‘Toen ik een wandje in de badkamer sloopte, ontdekte ik een open ruimte’ | De Utrechtse Internet Courant B&B Sionskameren in de A.B.C.-straat: ‘Toen ik een wandje in de badkamer sloopte, ontdekte ik een open ruimte’ | De Utrechtse Internet Courant

B&B Sionskameren in de A.B.C.-straat: ‘Toen ik een wandje in de badkamer sloopte, ontdekte ik een open ruimte’

B&B Sionskameren in de A.B.C.-straat: ‘Toen ik een wandje in de badkamer sloopte, ontdekte ik een open ruimte’
Als inwoner van Utrecht is het wellicht niet iets waar je direct op let, maar de stad kent vele Bed & Breakfast locaties die jaarlijks duizenden toeristen trekken. De schatting is dat er een kleine honderd Bed & Breakfast adressen in de stad zijn. Hoe kom je er toe om in de grote stad een deel van je huis af te staan aan toeristen? Wat voor soort mensen bezoeken de stad? En uiteraard, wat is de ontbijt-specialiteit? Bert van Plateringen stapt de komende tijd in de wereld van Bed & Breakfast Utrecht.

Als inwoner van Utrecht is het wellicht niet iets waar je direct op let, maar de stad kent vele Bed & Breakfast locaties die jaarlijks duizenden toeristen trekken. De schatting is dat er een kleine honderd Bed & Breakfast adressen in de stad zijn. Hoe kom je er toe om in de grote stad een deel van je huis af te staan aan toeristen? Wat voor soort mensen bezoeken de stad? En uiteraard, wat is de ontbijt-specialiteit? Bert van Plateringen stapt de komende tijd in de wereld van Bed & Breakfast Utrecht.

“Het is jammer dat het bijna af is”, vertelt Willemijn Haspels over Bed & Breakfast Sionskameren in de A.B.C.-straat. De uitspraak is typerend voor het avontuur dat zij en haar man Dirkjan in 2009 aangingen. “Toen we de panden kochten was het hier volledig volgroeid met wilde planten en onkruid”, wijzend op de sfeervolle tuin die tegenwoordig de binnenplaats vult. Van de aangrenzende gebouwen was op dat moment ook weinig meer over. “Daken waren ingestort, het houtwerk was grotendeels verrot en het stonk enorm naar kattenpoep. Iedereen om ons heen verklaarde ons voor gek. Waarom hier aan beginnen?” 

De geschiedenis van de Sionskameren gaat terug naar de 16de eeuw. Destijds gebouwd voor oudere bewoners van de stad. In de jaren 50 van de vorige eeuw werden de Sionskameren aan hun lot overgelaten en werd er geen onderhoud meer gepleegd. Lang is zelfs gedacht dat de woningen verdwenen waren maar toen Dirkjan Haspels in 1997 een woning kocht in de A.B.C.-straat deed hij een opmerkelijke ontdekking. “Toen ik een wandje in mijn badkamer sloopte, ontdekte ik een open ruimte. Ik ben er ingekropen en ontdekte de vervallen woningen met in het midden iets dat ooit een tuin was geweest.”

Sionskameren 07Scheve kozijnen

Het zou uiteindelijk tot 2010 duren voor de toenmalige eigenaar het bod van Dirkjan en Willemijn accepteerde. Het avontuur kon beginnen. Het grove werk deden Dirkjan en Willemijn zelf. “Ik heb een achtergrond in de makelaardij en heb in mijn studententijd het huis waarin ik woonde verbouwd maar dit was toch een iets andere klus”, lacht Willemijn.

Na de nodige verrassingen (vervuilde grond en scheve kozijnen die vier keer duurder bleken dan rechte) werd in 2012 het grootste deel van de verbouwing afgerond en waren de vergunningen binnen.

Vlak na de start worden Dirkjan en Willemijn benaderd door het Gilde van Bed & Breakfasts in de zuidelijke binnenstad. Dit is een samenwerkingsverband van zo’n twintig Bed & Breakfasts in het Museumkwartier. “Dat was voor ons in de eerste fase handig. We kwamen in die tijd makkelijker aan onze gasten. Nog steeds hebben we veel aan deze samenwerking. We hebben regelmatig contact en delen kennis en ervaring”, legt Willemijn uit. Bijna drie jaar later, in de zomer van 2015, halen de Haspels hun gasten ook via een hele andere manier naar de Sionskameren. Het stel heeft meegedaan aan het televisieprogramma Bed&Breakfast van Omroep MAX. “Het heeft mij verbaasd wat de impact van zo’n programma is. In eerste instantie wilden we niet eens meewerken. We hebben enorm veel reacties uit binnen en buitenland gehad en dat terwijl ik het zelf een tenenkrommend programma vond”, lacht Dirkjan.

Sionskameren 05Oorlogsverhalen

Aan de ene kant van de binnentuin zijn drie kamers en een ontbijtkamer. Dit is waar de gasten verblijven. De andere kant van de tuin is het huis van de familie Haspels. Dirkjan en Willemijn wonen hier met hun drie kinderen. “Je moet er van houden om contact te hebben met mensen. Wij zitten hier regelmatig een wijntje te drinken en vragen onze gasten, als ze terugkomen van hun dag, om een wijntje met ons mee te drinken. Ik hou daar van en je hoort de meest bijzondere verhalen”, vertelt Dirkjan met een voldane glimlach op zijn gezicht. Zo was er een jongen uit Afghanistan die na een lange dag werken om 23.30 uur terug kwam en uitgebreid vertelde over de oorlog in zijn land. “Je zag gewoon aan hem dat hij zijn verhaal kwijt moest.”

De laatste tijd is het aantal zakelijke gasten aan het toenemen. Als er bijvoorbeeld een grote beurs in de Jaarbeurs is dan zitten er steevast een aantal internationale gasten in de Sionskameren. “Het zijn fijne gasten. Ze zijn netjes, dankbaar en ze komen vaker terug. De gasten van de Sionskameren komen uit alle windstreken. Nieuw Zeeland, Japan, Italië maar ook dichterbij huis. “We hadden pas nog een huwelijksaanzoek. Het stel woont in Leidsche Rijn.”

Sionskameren 08Ontbijt-specialiteit

Het ontbijt kan onmogelijk ontbreken in een Bed & Breakfast. De Sionskameren heeft zo haar eigen ontbijt specialiteit: Bakkerij Moolenbeek. Om de hoek, op de Nieuwe gracht zit deze knusse bakkerij waar de gasten voor € 8,50 een heerlijk ontbijtje zelf af kunnen halen. Uiteraard bieden Willemijn en Dirkjan ook een ontbijt aan maar daar moet dan wel € 15,- voor worden betaald.

“Het maken van een ontbijt kost relatief veel tijd dus ik ben blij met een bakker om de hoek waar we goede afspraken mee kunnen maken”, erkent Willemijn. Op zaterdag wordt er geen ontbijt gemaakt voor de gasten. “Zaterdagochtend is het ontbijtje voor ons gezin”, glimlacht Willemijn. “Een Bed & Breakfast run je zeven dagen per week maar op zaterdagochtend zijn we met z’n vijven.”

Klagen doen Dirkjan en Willemijn echter niet. “Als we morgen een ‘nieuwe’ Sionskameren zouden vinden duiken we meteen weer in het avontuur.”Sionskameren 10

8 Reacties

Reageren
  1. Jeroen

    Wat een fantastisch verhaal! Zou het mogelijk zijn om zomaar een keertje te komen kijken?

  2. Buurman

    Gelukkig hebben wij als buren er gigantisch last van gehad met al die verbouwingen hier.

    En dan krijgen wij straks nog allerlei dronken toeristen die ons ook nog lastig gaan vallen.

    Bedankt (not)

  3. Jcobson

    Jeroen, je kunt zelfs blijven slapen 🙂

  4. Loes

    De buurman heeft een groot punt. Mensen, die zoiets aangaan, hebben vaak geen idee wat dit voor de directe omgeving betekent aan lawaai etc. De omgeving mag wel (ongevraagd) de lasten dragen, maar van lusten is waarschijnlijk geen sprake.

  5. RobH

    Dus dan maar laten verkrotten?

  6. Jeroen

    Jcobson, ik woon in Utrecht 🙂

  7. Tja

    Raar dat je op zaterdag, de uitgelezen dag voor gasten, geen ontbijt kan krijgen. Raar soort ondernemerschap. Lijkt ook al op wel de lusten en niet de lasten namens de eigenaren. Misschien geen gezin en ondernemerschap combineren dan als je het niet aankan. 15 euro voor een ontbij is trouwens je reinste afzetterij.

    Laatst in Duitsland in een kwaliteitsrestaurant gegeten. Hoofdgerecht kostte onder de tien euro. Toeristen lachen je uit met dergelijke prijzen. Hopelijk laten ze dit dan ook links liggen, ondanks de mooie locatie en zeer nette uitsraling.

    De “klacht” van de buren zou eens serieus genomen moeten worden bij het verlenen van dergelijke vergunningen.

  8. Johan

    Bah bah. Wat een gezeur weer. Laten we als stadsbewoners blij zijn met mensen die dit soort verborgen juweeltjes ontdekken en openleggen voor de stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).