Bedrijf uitgelicht: Echt Mooij Fotografie | De Utrechtse Internet Courant Bedrijf uitgelicht: Echt Mooij Fotografie | De Utrechtse Internet Courant

Bedrijf uitgelicht: Echt Mooij Fotografie

Bedrijf uitgelicht: Echt Mooij Fotografie

Door: Stef van der Werf  

‘Leven, helpen en kunst aan de muur’ 

Echt Mooij Fotografie is een bedrijf van mens en fotograaf Arnaud Mooij. In zijn studio aan huis aan het Leo Fallplantsoen ontvangt hij mensen voor het maken van foto’s, die écht raken. Ook trekt Arnaud regelmatig de studio uit om fotoreportages op locatie te maken. Bezoekers van een Open Coffee herkennen hem aan zijn blonde lokken verscholen achter een indrukwekkende lens. Arnaud Mooij, de man achter de lens, een portret van hem en zijn werk.

Spirituele Vinexruimte
Arnaud verwelkomt mij met puntige glimlach bij de voordeur van zijn nieuwbouwwoning. Ervaren gaat hij mij voor de wenteltrap op naar een ruimte met een paarse wand, een rode bank, wat wierookstokjes en een Boeddha beeld; een kleurrijke spirituele inrichting. Na het brengen van een kop espresso, vertelt Arnaud mij dat het de trainingsruimte van zijn vrouw is. Het is zijn ritueel om mensen eerst hier of in zijn studio op het gemak te stellen, zodat ze zich openstellen. Het geeft het beste resultaat is zijn ervaring.

Jong kind en oude fotocamera
Fotograferen zit Arnaud al van jongs af aan in het bloed. Als twaalfjarige kreeg hij een oude fotocamera van zijn moeder cadeau. Zijn moeder en anderen in zijn omgeving regeerden enthousiast op de gemaakte kiekjes, herinnert Arnaud zich. ‘Toen besefte ik voor het eerst echt iets met fotografie te willen’. Als zeventienjarige koos Arnaud voor een studie bedrijfseconomie en dito carrière in de financiële wereld. Het fotograferen werd een hobby. Een keuze voor financiële zekerheid.

Oerol en het roer om
Als fotograaf tijdens het Oeral festival legt Arnaud zijn huidige vrouw vast op de gevoelige plaat. ‘Het was liefde op het eerste gezicht, een spirituele verbondenheid maakte zich van ons meester’; zo vertelt Arnaud op bevlogen toon. Ze zijn snel daarna gaan samenwonen. Zijn vaste baan bij een financiële instelling kost hem gaandeweg meer energie, terwijl het thuis bruist van de creatieve energie. Arnauds bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2006 neemt hij het rigoureuze besluit te starten als zelfstandig fotograaf.

Middeleeuws meester-gezel principe
Zonder vakopleiding loopt Arnaud vier maanden stage bij topfotograaf Sjaak Ramakers. Sjaak herkent zijn talent en leert hem belangeloos de fijne kneepjes van het vak. Sjaak geeft Arnaud foto opdrachten, die dan na een paar weken besproken worden. Waar hij als zelfstandig professionele fotograaf eerst zelf acquisitie moest plegen, wordt hij nu gevraagd. Tegenwoordig maakt hij grote reportages voor bedrijven zoals de Rabobank. De gezel is verworden tot een meester.

Drie kruisende paden
Het werk van Arnaud laat zich het beste omschrijven als fotografie die écht raakt door contact te maken, zonder te forceren. ‘Het is wat het is’. In zijn werk herkent Arnaud drie kruisende paden, namelijk: Leven, Helpen en Kunst aan de Muur. ‘Leven’ staat voor het portretteren van mensen. Zijn speciale aandacht gaat uit naar het fotograferen van ouderen. Mensen boven de 100 jaar worden kosteloos gefotografeerd. ‘Het is onvoorstelbaar, dat jongeren geen mooie foto laten maken van ouderen. Als ze overleden zijn is het te laat’; zegt hij. ‘Mijn portretfoto’s kunnen een nieuw zelfbewust zelfbeeld creëren.’ Arnaud vindt het belangrijk om elkaar te ‘Helpen’. Hij zet zich daarom belangeloos in voor maatschappelijke organisaties, zoals stichting Make a Memory. De stichting heeft als doel foto’s te maken van kinderen van nul tot 16 jaar, die net zijn overleden, of zullen overlijden. Binnen 45 minuten na verzoek kan Arnaud ter plaatse zijn om een nagedachtenis vast te leggen. ‘Dat is ook heel heftig’; beaamt hij wanneer ik hem de vraag stel. Ook ondersteunt hij bij minder heftig situaties bijvoorbeeld via een workshop fotografie voor kinderen in de buurt. ‘Kunst aan de Muur’ is het zakelijke en creatieve pad. Arnaud vindt dat er te weinig fotokunst aan de muren van bedrijven, organisaties en instellingen hangt. Hij heeft enkele mooie opdrachten uitgevoerd waaronder het portretteren van zijn stad Utrecht en de reportages bij Open Coffee. Arnaud loopt wel eens tegen een ‘Muur’ op. ‘Het kost soms moeite hen van het nut te overtuigen’, maar Arnaud blijft doorzetten.

Nomen est Omen
Over vijf jaar ziet Arnaud de drie paden nog meer kruisen. Het portretteren van ouderen zal hij verder hebben uitgebreid. Zijn werkelijke droom is om een Nationale Dag te organiseren, waarin fotografen belangeloos mooie foto’s maken van ouderen. Een fotograaf met zo een passende achternaam kan hij eigenlijk ook niet anders dan foto´s blijven maken, Nomen est Omen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).