Op bezoek bij Coffeeshop Andersom: ‘In het begin verbaasde ik me over de mensen die hier kwamen’ | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Coffeeshop Andersom: ‘In het begin verbaasde ik me over de mensen die hier kwamen’ | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Coffeeshop Andersom: ‘In het begin verbaasde ik me over de mensen die hier kwamen’

Op bezoek bij Coffeeshop Andersom: ‘In het begin verbaasde ik me over de mensen die hier kwamen’
Coffeeshop Andersom aan de Vismarkt. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij Coffeeshop Andersom aan de Vismarkt.

De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal. DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Jesse Holweg ging deze week op bezoek bij Coffeeshop Andersom aan de Vismarkt.

Op een van de drukste plekjes van Utrecht zit al meer dan dertig jaar een zeer goed bezochte ‘winkel’ met dagelijks honderden bezoekers. Coffeeshop Andersom is een begrip in Utrecht waar een zeer breed publiek komt. Bedrijfsleider Bob Ockhuizen noemt zijn werk veelzijdig en afwisselend: “Geen dag hier is hetzelfde.”

Bedrijfsleider Bob Ockhuizen van Coffeeshop Andersom

Bij Andersom kan er op straatniveau cannabis worden afgehaald en een verdieping lager is een rookruimte om te blowen. Al kort voor openingstijd is het druk beneden; medewerkers vullen kasten met frisdrank bij en drinken een kop koffie voordat de eerste klanten binnenkomen. Bij de kassa’s kletsen ze vrolijk bij en ze leggen er zakjes met wiet en hasj klaar. Om klokslag 10.00 uur gaan de deuren open en komt de eerste klant binnen.

Diversiteit

De klassieke hippies zijn weinig te vinden in Andersom, valt Ockhuizen op. “Ik ben zelf geen blower, dus had er voor ik hier kwam werken nooit bij stilgestaan wie de mensen zijn die naar coffeeshops gaan. Ik zag mensen van wie ik dacht: ‘Blowen die?’ Mannen in pak die willen ontspannen na het werk, Marokkaanse jongeren, groepjes Nederlandse studenten. Er valt geen peil op te trekken.“ Al dat verschillende volk bijt elkaar niet, zegt Ockhuizen in een onmiskenbaar Utrechts, plat accent. “In tegenstelling tot andere horeca hebben we hier geen overlast door zwaar alcohol- of harddrugsgebruik.” Daar voegt hij lachend aan toe: “Rokers zijn geen stokers, hè.”

De blowruimte in coffeeshop Andersom

Ook de werknemers zijn divers. “Bert is altijd een linkse activist geweest en is wat dat betreft dus een beetje een hippie”, wijst Ockhuizen als een van zijn medewerkers langsloopt. “En er staat een donkere jongen achter de kassa die jarenlang met lange dreadlocks rondliep. Dat is meer een ‘binnenstadsjongen’, zeg maar.” Ockhuizen zegt dat er maar zelden hoeft worden ingegrepen. “Heel soms is het zo dat iemand een blowtje te veel heeft gerookt. Dan zakt de suikerspiegel en geven we ze een Mars en een AA om de suikerspiegel omhoog te krijgen. Dan zetten we ze even op de trap en na tien minuten gaat het beter. Dan is het natuurlijk wel einde verhaal.”

Bijzondere overstap

Tot acht jaar geleden was Ockhuizen accountmanager bij Autotrader. “Psychisch moet je ertegen kunnen dat je de hele dag ‘nee’ te horen krijgt. Ik was dat zat.” Dus maakte hij een opvallende overstap, naar de deurpost van de coffeeshop. Hij was portier tot hij drie jaar geleden bedrijfsleider werd. Ockhuizen was naast zijn baan als accountmanager al uitsmijter in Utrecht. “Het helpt wel mee dat mensen je kennen, dan kun je met praten alles oplossen.” Ook is hij nog hoofdbeveiliger van het supportershome van FC Utrecht. “Maar dat is meer hobby.”

Wietverkoop in coffeeshop Andersom. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC

De hoofdtaak van een portier bij een coffeeshop is een andere dan bij een discotheek, of het stadion van FC Utrecht. Hij moet vooral minderjarigen buiten de deur houden en zorgen dat volwassen niet een straat verderop cannabis aan hen doorverkopen. Dat is een dagtaak. “Een flinke kostenpost, maar het is niet anders”, zegt de breedgeschouderde Ockhuizen. “Aan de gemeente en omwonenden moet je laten zien dat het veilig is en dat we er alles aan doen om dat zo te houden.”

‘Het is hier geen Albert Heijn, mensen komen ook echt voor een praatje’

Ockhuizen stond jarenlang met een andere bekende portier van de coffeeshop voor de deur op de Vismarkt: Willem Grootscholten. Die kwam in 2014 om het leven bij de vliegramp van MH17. Er was een stille tocht voor hem georganiseerd en aan de gevel van het pand hingen dagenlang vele bloemen en kaarten. “We werkten samen. De gebeurtenis had veel impact op mij en het bedrijf, maar ook op klanten. Het mooiste vond ik dat burgemeester Van Zanen op zijn fietsje langskwam. Zonder dat er iemand anders bij was, stapte hij onverwachts binnen om iedereen te komen condoleren.” Ook klanten toonden veel medeleven na het overlijden van Grootscholten. “Sommige klanten komen hier bijna dagelijks en worden dus goede bekenden. Het is hier geen Albert Heijn; mensen komen ook echt voor een praatje.”

Tric Trac in de rookruimte

Tegenwoordig zijn er niet meer veel coffeeshops waar ook binnen gerookt mag worden. “Ik weet niet precies waarom dat is, maar ik kan wel zeggen dat wij het hebben volgehouden door ons aan de regels te houden. Beneden in de rookruimte zijn we ook vrij streng’ het enige wat je mag doen behalve roken, is schaken of een spelletje Tric Trac spelen (een soort backgammon, red.). Met kaarten krijg je gezeur, want dan gaan ze gokken. Dat doen we dus niet.”

Coffeeshop Andersom trok van oudsher veel toeristen aan, maar volgens Ockhuizen is dat de laatste jaren steeds minder het geval; het ‘blowtoerisme’ neemt af. “Spanjaarden en Fransen komen niet meer, want in Spanje heb je tegenwoordig verkapte coffeeshops.  Vroeger kwamen ze met hele bussen hiernaartoe, nu zijn er vooral Japanners en Chinezen in Utrecht en die komen niet voor de wiet.”

Coffeeshop Andersom werkte enthousiast mee aan het interview, maar de standpunten over het achterdeur- en gemeentebeleid liet bedrijfsleider Ockhuizen liever achterwege. “We zijn met andere coffeeshops in Utrecht daarover in gesprek met de gemeente, dus dat is op dit moment niet handig.”

2 Reacties

Reageren
 1. jannes

  Leuk deze teksten met een links pacifistische insteek, maar helaas heb ik teveel verhalen en ervaringen meegemaakt met hun publiek op een negatieve manier. Tot aan een titanium plaat in iemands jukbeen toe.

  Toegegeven, dit is ruim 10 jaar geleden. Op dat moment, zeker, begaven coffeeshops zich op een dergelijke grijs en onduidelijk juridisch vlak met bepaalde aspecten van bedrijfsvoering, dat het veel foute boeven aantrok. Zowel daar, als in andere wijken… Mensen die aan het rennen zijn met een dik gevulde sporttas, maar vervolgens haast een astma inhaler nodig hebben, is niet fris. En nee, daar zaten geen Nikes in…

  Geen idee hoe het anno 2017 is met de recente zogenaamde successen van de partij voor de zwevers (d’66), maar ik hoop dat het allemaal wat frisser is. Want zolang softdrugs crimineel (maar gedoogd) blijven, zal het altijd aantrekkingskracht hebben voor mensen die de maatschappij onderuit willen halen. Ookal is Bob met passie en de beste bedoelingen bezig met zijn toko, is handelen in gedoogde drugs niet juridisch ‘check’. Onzin natuurlijk, want er kan prima accijns en btw over getrokken worden. Daar zou iedereen uiteindelijk baat bij kunnen hebben.

  Adieu!

 2. Jan

  Mooi Jannes, bejaarde verhalen ophalen van 10 jaar geleden. Heeft niemand wat aan. Het tij is gekeerd, blijf jij maar fijn wijntjes wegtikken. Je mening hierover is niet meer relevant.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).