Bijzondere drank van Bastiaan Staffhorst: Beleving door poëzie, beeld en een distillaat | De Utrechtse Internet Courant Bijzondere drank van Bastiaan Staffhorst: Beleving door poëzie, beeld en een distillaat | De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere drank van Bastiaan Staffhorst: Beleving door poëzie, beeld en een distillaat

Bijzondere drank van Bastiaan Staffhorst: Beleving door poëzie, beeld en een distillaat
Distillaten, gedichten en beeld Stadsoogst
Bastiaan Staffhorst, van de Utrechtse Staffhorst Jenever, is een samenwerking aangegaan met het Utrechts Stadsdichtersgilde en een Utrechtse kunstenares. Zij hebben hun creativiteit gebundeld met ‘Stadsoogst’ als resultaat; drie dranken van lokaal fruit met bijhorende gedichten en illustraties.

Bastiaan Staffhorst, van de Utrechtse Staffhorst Jenever, is een samenwerking aangegaan met het Utrechts Stadsdichtersgilde en een Utrechtse kunstenares. Zij hebben hun creativiteit gebundeld met ‘Stadsoogst’ als resultaat; drie dranken van lokaal fruit met bijhorende gedichten en illustraties.

Al een aantal jaren liep Bastiaan Staffhorst met het idee rond om meer verdieping en beleving te geven bij het drinken van een distillaat door middel van verschillende kunstvormen. “Als ik een eigen distillaat drink dan weet ik wat er in zit en dan denk ik terug naar waar het vandaan komt. Toen dacht ik dat het bijzonder zou zijn om een eau de vie, oftewel een fruitdistillaat, te stoken van lokaal fruit waarbij je terug kan denken aan de plek waar het vandaan komt.” Een eau de vie is een distillaat van fruit zonder enige toevoeging.

Staffhorst ging met het idee op zoek naar bijzondere plekken in Utrecht waar hij zijn fruit kon oogsten. Allereerst haalde hij in september 2014 Goudrenetten bij boerderij Nieuw Slagmaat. September en oktober zijn de oogstperiodes voor appel en peren.

Zijn tweede oogst haalde hij uit de boomgaard van Castellum Hoge Woerd. Het waren Doyenné du Comice peren. Tot slot haalde hij Kweeappels uit de tuin van Grand Hotel Karel V. Dit was zijn laatste en derde oogst. Arjan Smit van distilleerderij de Pronckheer verstookte het fruit vervolgens tot eau de vie.

De eau de vie wordt meestal gerijpt op Frans eikenhout. Staffhorst wilde ook hier de smaak van Utrecht in terug brengen. “Ik dacht bij mezelf, het zou toch tof zijn om het te laten rijpen op Utrechts Eiken. Stichting Tafelboom maken tafels van stadshout, van hen heb ik hout gekregen afkomstig van een eik uit het Vivaldiplantsoen.”

Om de beleving compleet te maken wilde Staffhorst gedichten over de eau de vie en daarbij beeld. De dichters, Ingmar Heytze, Ruben van Gogh en Alexis de Roode van het Utrechts Stadsdichtersgilde namen deze taak op zich, waarbij de inspiratiebron het ‘levenswater’ van Staffhorst was. Bij elk distillaat maakten zij een gedicht. Agnes Loonstra verzorgde, geïnspireerd door de gedichten en het distillaat, de illustraties.

Het geheel verschijnt in een kleine gesigneerde oplage. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via de Facebookpagina van Staffhorst Jenever. In totaal zijn er een kleine 150 flesjes beschikbaar.

Staffhorst is erg enthousiast over de uitkomst van de samenwerking. “Deze maand wordt er weer volop geoogst. Ik ga dit jaar onder andere oogsten in Lunetten, landgoed Oostbroek en opnieuw in de tuin van Karel V. Ik kijk ernaar uit om dit idee door te zetten en wellicht ook met de combinatie van andere soorten kunst zoals muziek.”

Voor de volgende aflevering van Stadsoogst is Staffhorst nog op zoek naar bijzondere fruitoogsten uit Utrecht. Tips zijn op zijn Facebookpagina welkom.

1 Reactie

Reageren
  1. JdV

    Tip voor Bastiaan: Haal je producten bij De Moestuin, Laan van Maarschalkerweerd. Daar haalt Karel V ook de biologische groenten en fruit die ze op de kaart zetten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).