Bijzondere kookwinkel Hinkelman geopend aan Burg. Reigerstraat | De Utrechtse Internet Courant Bijzondere kookwinkel Hinkelman geopend aan Burg. Reigerstraat | De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere kookwinkel Hinkelman geopend aan Burg. Reigerstraat

Bijzondere kookwinkel Hinkelman geopend aan Burg. Reigerstraat
Hinkelman aan de Burgemeester Reigerstraat
Een zaak met een ‘thuiskeuken van onze moeders en oma’s’. Hinkelman is deze week geopend aan de Burgemeester Reigerstraat. “De ultieme droom is een kookboek uitbrengen van alle recepten die mensen hier hebben gedeeld.”

Een zaak met een ‘thuiskeuken van onze moeders en oma’s’. Hinkelman is deze week geopend aan de Burgemeester Reigerstraat. “De ultieme droom is een kookboek uitbrengen van alle recepten die mensen hier hebben gedeeld.”

“Het is niet makkelijk om een label te plakken op Hinkelman”, vertelt Loes Varwijk (51) de eigenaresse van de nieuwe zaak, die gaat draaien op de ‘Nederlandse thuiskeuken’. Dat zijn gerechten van eigen bodem. Van een broodje stoofvlees tot een stamppot van zoete aardappel. “We doen alles wel op een eigentijdse manier. Dus niet te veel suiker bijvoorbeeld. Maar ook werken met vergeten groenten en ‘Hinkelmans Helden’, zoals we onze lokale leveranciers noemen.”

Hinkelman is een mix van horeca en retail. Als je binnenkomt, heb je eerst het winkelgedeelte en achterin kan je aanschuiven voor een maaltijd, die altijd seizoensgebonden zullen zijn. “Dus niet het hele jaar door aardbeien bijvoorbeeld.”

Hinkelmenneke

De naam Hinkelman is een knipoog naar het verleden van Varwijk. “De inspiratie komt van de keukentafel bij mijn eigen moeder. Daar wordt dialect gesproken. Als iemand niet lekker zijn vel zat, ging ze tomatensoep voor diegene maken. Als dat was gebeurd, zei ze tegen mij: ‘Breng dat hinkelmenneke eens naar hem’. En dat woord is weer een afgeleide van de lunchbox van vroeger. Als mensen gingen lunchen, namen ze een aluminium pakje met een soort van hendel mee. Hinkel is Duits voor hendel.”

In de winkel moeten mensen zich echt thuis voelen. “Eten is emotie. We hebben als proef een aantal keer op de markt gestaan. En bepaalde smaken roepen bij mensen een emotie of een gevoel op van vroeger, toen ze zelf nog aan tafel bij hun moeder of oma zaten.” De ultieme droom is dan ook om een eigen kookboek te maken. “Ik hoop dat mensen al hun oude gerechten van vroeger willen delen, zodat die gebundeld kunnen worden en worden uitgebracht als kookboek zodat je een overzicht krijgt van oud-Hollandse gerechten vanuit alle windstreken”, besluit Varwijk.

1 Reactie

Reageren
  1. Rob Schrama

    Ik ben er geweest. Een geweldige winkel met een niet al te groot, maar wel uitgekiend assortiment. Meenemen? geen probleem. Direct opeten? Geen probleem. Het leuke is dat waarvan je eet en drinkt, dit ook in de winkel kan kopen.
    De kwaliteit van mijn lunch was erg goed. De bediening was bijzonder vriendelijk. Een aanrader dus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).