Ooit zat hier het uitstekende Chinese restaurant Glorie. Nadat deze zijn deuren sloot, was wokrestaurant De Chinese Muur de opvolger. Deze zaak hield het vijf jaar geleden voor gezien, waarmee een jarenlange Chinese traditie op de Oude Gracht ophield. Het pand werd vervolgens aangekocht door de Flantua Groep (Kloosterhoeve en het onlangs in Zuilen geopende Colour Kitchen) langdurig en radicaal verbouwd om plaats te bieden aan de brasserie Bresson.
Didier Prince, ontwerper van horecaconcepten en recent verantwoordelijk voor wijnbar Lefebvre en de Thai/Vietnamees Yum Saap, kreeg de opdracht om het ultieme Parijse gevoel te creëren. En dat is heel aardig gelukt. Lange rijen linnen gedekte tafeltjes, spiegelwand, veel zwart/wit foto’s, open keuken. Jammer dat het er toch wat clean uitziet. Een brasserie hoort doorleefd te zijn, de tand des tijds kan ook zijn charme hebben.
Belangrijker is of de keuken zich kan meten met de doorsnee Franse brasserie. Volgens het tijdschrift “Leven in Frankrijk” wel, want die nomineerde Bresson voor de verkiezing van “Het Fijnste Franse restaurant van Nederland.” (uitslag in september).
Wij gingen op onderzoek uit.
Eerste indruk
Bij binnenkomst een paar tafeltjes, vervolgens een bar en door lopend komen we in de grote eetzaal. Achter een gordijn ook nog een flinke ruimte die nu niet gebruikt wordt. Het is vakantietijd maar het restaurant zit op twee tafeltjes na vol. Het publiek is gevarieerd en lijkt hier vooral te komen voor een avondje uit. We worden welkom geheten door een vriendelijke ober die samen met een vrouwelijke collega de bediening voor zijn rekening neemt. In de keuken zien we drie koks die zich vanavond niet hoeven te vervelen. Er hangt een prettige sfeer in dit restaurant.
De kaart
Vanzelfsprekend de gerechten die je bij een brasserie verwacht. Hoewel Lapin à la Moutarde, Navarin d’agneau en Poireaux vinaigrette ook niet hadden misstaan. Buiten de kaart om vandaag mosselen. Altijd op de kaart de entrecôte met bearnaisesaus voor 18,50 euro. Een schotel die, zo weten wij van eerdere bezoeken, er best mag zijn.
Wij nemen als voorgerecht de uiensoep met Gruyère en slakken op bourgondische wijze. De uiensoep vinden we matig. Geen gegratineerd brood op de soep. Toch een kenmerk van deze klassieke soep. Smaak is vlak. Slakken zijn behoorlijk maar leveren ook bepaald geen smaaksensatie op.
Als hoofdgerecht kiezen we de Canard à l’Orange en de Tournedos Rossini. Dat laatste is volgens een mededeling op de muur een specialiteit van de Chef en daar is geen woord van gelogen. De tournedos is een formidabel stuk vlees, bijzonder mals en met madeirasaus en truffeljus heerlijk op smaak gemaakt. Een 10! Overigens is de tournedos met 26 euro wel flink geprijsd.
De eendenborst is prima rosé gebakken, de poot helaas te droog. De bij dit gerecht geserveerde gestoofde bospeentjes zijn goed knapperig. De frites met de huisgemaakte mayonaise (lekker dat zurige) zijn prima.
Als dessert ontkomen we niet aan de brasserie-klassieker Crème brulée. Hij wordt geflambeerd op tafel gezet. Voor ons is dat nieuw en we vinden het geen sterk idee. De bovenkant in deze versie is gewoon te zacht en dus niet goed.
We sluiten af met koffie die we buiten op het terras willen drinken. Van de bediening mag het maar van de gemeente niet. Bresson kon voor twee overtredingen een fenomenaal bedrag aan boete aftikken. Dure koffie dus. Vreemd? Wel als je bedenkt dat je een paar meter verderop bij Jan de Winter gewoon een biertje kan drinken.
De wijnkaart
Hier houdt Bresson zich consequent aan de Franse afkeer van buitenlandse wijnen. En gelijk hebben ze. Je bent een Franse brasserie of je bent het niet. Languedoc en Rhône goed vertegenwoordigd, een Fleurie en een Régnié uit de Beaujolais en ook nog een Pinot Noir uiteraard uit de Bourgogne. Helaas zijn de interessantere wijnen niet per glas verkrijgbaar: Jammer want de Cabernet Franc uit Saumur hadden we graag willen proeven. Hetzelfde geldt voor de witte wijnen, een Quincy, een Menetou-Salon en een Saint-Véran, niet per glas. Tijd voor een wijnkast?
Verder nog:
Gratis Wifi
Elke dag open. Ook lunch.
Parkeren: parkeergarage Springweg
http://www.brasseriebresson.nl/
Cijferlijst
Ambiance: 8
Keuken: 7,5
Bediening: 7,5
Het oordeel
We hebben hier leuk gegeten. Bediening was wat onpersoonlijk maar wel professioneel. Wijnadvies getuigde daarentegen van weinig diepgang. Een Côte du Rhône adviseren bij elk gerecht is te makkelijk.
Bresson is geen Lipp, geen Flo, geen Terminus Nord, geen La Coupole. Het zou wat meer mogen bruisen, wat meer Joie de vivre mogen uitstralen. Maar Bresson ligt niet in Parijs. Voor een Utrechtse Brasserie doen ze het niet verkeerd. En laten we eerlijk zijn, er zijn zaken in Parijs waar je slechter eet. De nominering “Fijnste Franse Restaurant in Nederland” vinden we overdreven.















geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.