Hangt er in de toekomst bij iedereen thuis een grote batterij? Zover is het voorlopig niet. De markt voor thuisbatterijen is nog relatief klein, maar groeit gestaag. Daar is sinds deze week een nieuw product bij, de Planetpod. Bedacht en ontwikkeld door twee broers die in Utrecht wonen, Roel (29) en Maurice van der Ende (26).
De grijszwarte kast ziet er strak uit, maar het draait allemaal om wat er binnenin de Planetpod zit. Het is de nieuwste thuisbatterij, en eentje van Utrechtse bodem. In de basis een simpel product, gewoonweg een heel grote batterij, maar het is de software van de batterij die het echte werk moet doen. Net zoals zonnepanelen ooit in opkomst waren, menen sommigen dat thuisbatterijen een grote rol gaan spelen in de energievoorziening.
De eerste thuisbatterijen waren vooral goed voor opslag van opgewekte elektriciteit van zonnepanelen. Het is namelijk zo dat zonnepanelen op het midden van de dag de meeste stroom opwekken, maar bewoners gebruiken juist in de avonduren de meeste elektriciteit. Door het tijdelijk op te slaan in een batterij hoeft het niet teruggeleverd te worden aan het net, maar kunnen huishoudens ook in de avonduren hun eigen opgewekte stroom gebruiken. Tegenwoordig zijn ‘slimme’ thuisbatterijen in opkomst, die kunnen meer dan alleen stroom opslaan. Dat is ook nodig, om het rendabel te maken.
Energie opslaan
Al anderhalf jaar werken de broers Roel en Maurice aan hun slimme thuisbatterij. “Zes jaar geleden begonnen we met ons eerste bedrijf, Mountox, een vergelijkingssite voor elektrische auto’s. Via dit bedrijf kwamen we erachter dat energieopslag in Nederland ver achterloopt.” De twee hebben een slimme thuisbatterij ontwikkeld: “Eentje waar je zonne-energie in opslaat die je dag en nacht kunt gebruiken én verhandelen. De energie die je overhoudt, verkoopt de Planetpod als de tarieven gunstig zijn. Dankzij onze slimme software verdient die zichzelf snel terug”, legt Roel uit.
Dat terugverdienen is een lastige kwestie bij thuisbatterijen. Wie even zoekt op Google komt al snel bij tal van pagina’s uit waar gezegd wordt dat de kosten van een thuisbatterij niet terug te verdienen zijn voordat de levensduur voorbij is. Dat zou helemaal het geval zijn zolang de salderingsregeling van kracht blijft, met deze regeling van de overheid kunnen huishoudens het jaarlijkse verbruik wegstrepen tegen de jaarlijks opgewekte elektriciteit. Die stroom zelf opslaan, levert dan ook geen financieel voordeel op.
Dynamisch energiecontract
Toch menen de broers Van der Ende dat hun thuisbatterij zichzelf terugverdient in zes tot zeven jaar tijd. Dat zit zo; de thuisbatterij maakt gebruik van AI-software waarmee de Planetpod gaat handelen in elektriciteit. Heel simpel gezegd, als de stroom duur is, verkoopt de thuisbatterij stroom en als de stroom goedkoop is neemt de Planetpod stroom af. Dit is uiteraard alleen mogelijk met een dynamisch energiecontract, waarbij de prijs voor stroom steeds wisselt.
Daarbij moet de AI-software van de Planetpod de opbrengst van de zonnepanelen, het weer en het energieverbruik voorspellen. Door al deze data te berekenen en daarop te verkopen of kopen via verschillende energiemarkten moet de thuisbatterij zichzelf terugverdienen.
De terugverdientijd die Planetpod communiceert, staat wel in contrast met recente onderzoeken, zoals van onderzoeksbureau CE Delft. Daarin is de conclusie dat het terugverdienen van een thuisbatterij nog heel lastig is, omdat er te veel onzekerheden zijn. Ook veel websites schrijven dat thuisbatterijen nog niet rendabel zijn.
De broers kennen het onderzoek en de artikelen online: “CE Delft is altijd heel voorzichtig, en er is ook wel wat op aan te merken. Wij menen dat het met onze software wel mogelijk is. Ook is de prijs van de batterij in dit onderzoek is hoger dan werkelijk. Er wordt er niet rekening gehouden met de btw teruggave en een restwaarde. Met een slimme batterij kan men namelijk de btw op de thuisbatterij terug krijgen.”
UtrechtInc
Planetpod neemt deel aan UtrechtInc, een ecosysteem van startups op het Utrecht Science Park. De voorverkoop van de thuisbatterijen is deze week begonnen. Volgend jaar moet de Planetpod geleverd kunnen worden voor 5790 euro. Voorlopig lijken thuisbatterijen vooral nog een productgroep voor early adopters, de toekomst moet duidelijk maken of ze straks net zo normaal worden als zonnepanelen en daarbij zijn (prijs)ontwikkelingen in de energiemarkt een belangrijke factor.
7 Reacties
ReagerenWie zal dat betalen, wie heeft dat besteld… Wie heeft zoveel pingpingpingping, wie heeft zoveel geld? Weer iets voor de rijken. En de armen die bezwijken.
Tof, mannen! Ziet er heel gesjeest uit. Goede website ook. Met deze overheid -die hoogst gemotiveerd lijkt dit land in een ongekende energiecrisis te storten- is het verstandig om naar energie-autonomie toe te werken en de aanschaf van een dergelijke batterij in ieder geval te overwegen. Het verroeste staatsnetwerkje staat nu al op instorten, en dan moet het wiebelstroomtijdperk eigenlijk nog beginnen…
Als ik wel een klein constructief puntje van kritiek zou mogen leveren; ik mis informatie over hoe dit product zich verhoudt tot het aanbod van de concurrentie, zoals bijvoorbeeld de Tesla Power Wall.
Hoe dan ook; op naar baggervette winsten!
Als dit soort systemen maar zorgvuldig worden ontwikkeld. Net als mensen maakt AI nog weleens fouten..
@De Heus, het zullen wel weer eerst de woningcorporaties (sociale huur) zijn die dit in hun huurwoningen aanbieden. Net als zonnepanelen. De huizenbezitters schaffen dit of niet aan omdat het niet rendabel is, of omdat ze het niet kunnen betalen.
@scherpschutter
Autonomie is maar de vraag, gezien (veel) huidige accu’s op de markt enkel werken wanneer er netvoeding is. Het is niet zo dat wanneer de stroom wegvalt van het net dat je dan door kunt op de thuisbatterij. Persoonlijk vind ik dat een behoorlijk minpunt aan die dingen.
Zonder subsidie zijn deze thuisbatterijen vooralsnog waardeloos. Helemaal met de salderingsregeling, zonder die regeling ook. Toch, is het een logische stap om dit te gaan promoten ivm het netwerk wat de stroom van zonnepanelen nog amper aan kan.
Leuk initiatief, dat zeker, maar om AI er nu bij te slepen en te gebruiken als verkoopargument? Dat riekt teveel als meeliften op de hype.
AI gebruiken om software te maken is prima, ‘AI software’ als onderdeel van een apparaat in je huis? Mij te vaag. Waar ligt de verantwoordelijkheid als er iets goed fout gaat?
Leuk verkoop verhaal met AI en zo.
Maar ik zie de baggervette winsten @Scherpschutter niet zo.
De realiteit is namelijk dat we net een winter met maandelange permanente bewolking en regen hebben gehad. Half NL werd er depressief van, vanwege klimaverandering en zo…
Die zonnecellen renderen alleen in de zon, maar die batterijen kunnen nog steeds geen 3 maanden zomerzon energie opslaan om dan in de 3 zonloze wintermaanden te gebruiken. Een huidige oplossing is een serie batterijtjes, dus minstens 90 stuks à 6KwH elk. Kortom een hele woonkamer vol…
Laat ze dat probleem eens oplossen ipv met AI (domme algoritmes die heel erg veel energie verslinden om te berekenen) te leuren.
Er is nog een andere mogelijkheid om TEVEEL opgewekte zonne energie te gebruiken zonder dat die aan het net wordt teruggeleverd.
Een toepassing daarvan zijn appartementen gebouwen waar slechts een deel van de bewoners zonnepanelen heeft.
Stel 50% heeft zonnepanelen. Als daarmee meer electriciteit wordt opgewekt dan de bewoner zelf verbruikt dan kan die hoeveelheid direct verbruikt worden door de 50% bewoners, in hetzelfde gebouw, ZONDER zonnepanelen.
De bewoners MET zonnepanelen leveren electriciteit terug, maar niet aan het net. Het gaat naar de bewoners ZONDER zonnepanelen. Bij de een wordt het als teruggeleverd bijgehouden op de meter, bij de ander als verbruikte electriciteit maar tegen een verlaagd tarief. maar geen 9ct/kWh 5vergelijk het met een DALuren tarief