Brouwerij Maximus brengt Leidsche Rijn tot leven | De Utrechtse Internet Courant Brouwerij Maximus brengt Leidsche Rijn tot leven | De Utrechtse Internet Courant

Brouwerij Maximus brengt Leidsche Rijn tot leven

Brouwerij Maximus brengt Leidsche Rijn tot leven

In Leidsche Rijn heeft gisteravond Brouwerij Maximus haar deuren officieel geopend. De ruim 50.000 bewoners van de Utrechtse nieuwbouwwijk krijgen er daarmee in één klap een brouwerij, een proeflokaal en een ontmoetingsplek bij. Plus een bijzonder leerwerkbedrijf, want in het najaar gaat de bierbrouwer voortijdige schoolverlaters opleiden.  

Brouwerij Maximus haakt in op de toenemende belangstelling voor bijzondere bieren en kleine brouwerijen. Achter het initiatief staan drie ervaren (horeca)ondernemers (Marcel Snater, Arend-Jan van Dieën en Ewald Visser) die al langer rondliepen met plannen voor een brouwerij annex leerwerkplaats. Brouwerij De Prael in Amsterdam, waar ze al sinds 2002 ervaring hebben met sociaal ondernemen, vervulde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het ‘Maximus-concept’. In oktober beginnen de selectiegesprekken met de eerste schoolverlaters. Wie daardoorheen komt, begint met een ‘snuffelstage’ van drie maanden. In die tijd kunnen beide partijen kijken of het wel of geen zin heeft het leerwerktraject in te gaan. Bij een gezamenlijk ‘ja’ volgt een traject van twaalf maanden. De verwachting is dat er jaarlijks zo’n tien jongeren doorstromen naar betaald werk. Dat gebeurt met hulp van officiële leermeesters en enkele mentoren. Dat zijn mensen die een tijdje uit het arbeidsproces zijn geweest, bijvoorbeeld na ziekte of een burn-out, en hier weer werkritme opbouwen. De brouwerij krijgt een fikse steun in de rug met gelden van maatschappelijk investeerder Start Foundation, VSBfonds en Stichting Doen.

Morgen is er tussen 14.00 en 22.00 uur een openingsfeest, speciaal voor de mensen uit Leidsche Rijn en omgeving. Maximus heeft zich namelijk ook tot doel gesteld om een prettig ontmoetingspunt te worden voor de mensen die hier zijn komen wonen en op zoek zijn naar hun plek in een nieuwe en groeiende buurt. De strakke en moderne inrichting van het pand sluit daarop aan. De opening wordt tevens aangegrepen om ‘Maximus Bock’ te introduceren. Dat wordt, samen met zes andere bieren op de kaart, op ambachtelijke wijze gebrouwen met zo veel mogelijk biologische ingrediënten. Maximus Brutus – eerder gemaakt in samenwerking met een collega-brouwerij – werd in 2011 uitgeroepen tot het meest gewaardeerde bier van de provincie Utrecht.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).