Café de Morgenster bestaat 100 jaar: “Maxima liep hier ineens met grote kinderwagen naar binnen” | De Utrechtse Internet Courant Café de Morgenster bestaat 100 jaar: “Maxima liep hier ineens met grote kinderwagen naar binnen” | De Utrechtse Internet Courant

Café de Morgenster bestaat 100 jaar: “Maxima liep hier ineens met grote kinderwagen naar binnen”

Café de Morgenster bestaat 100 jaar: “Maxima liep hier ineens met grote kinderwagen naar binnen”
Café de Morgenster zit al 100 jaar aan de Oudegracht
Café de Morgenster bestaat zondag 18 september honderd jaar en gaat dat in kleine kring vieren. Eigenaar Chris Terhorst ziet op deze dag graag dat buurtbewoners, vaste gasten en vrienden verhalen over het café gaan delen. 

Café de Morgenster bestaat zondag 18 september honderd jaar en gaat dat in kleine kring vieren. Eigenaar Chris Terhorst ziet op deze dag graag dat buurtbewoners, vaste gasten en vrienden verhalen over het café gaan delen. 

Al 25 jaar staat Chris Terhorst vrijwel elke dag in de kroeg langs de Oudegracht. Niet altijd achter de bar, maar wel immer aanwezig in de zaak. Op 18 september wil ze het eeuwfeest in besloten kring vieren. “We hebben hier stamgasten die er al langer komen dan dat ik er werk. En dat is ook de kracht van het café: we zijn er voor (oud-)buurtbewoners. Een tweede huiskamer waar veel sociale contacten worden opgedaan. Alleen hier kan je zelf bepalen wanneer het mooi is geweest en hoef je de gasten niet naar huis te sturen, dat regel ik.”

Het café is gevestigd in een zestiende eeuws pand aan de Oudegracht, een woning vol historie. Zo dateert de oudste vermelding van het pand in de archieven van 1581. Toen zat slagerij ‘De Drie Hammen’ er gevestigd. “Het is waarschijnlijk dat op deze locatie toen ook al drank geschonken werd”, vertelt Terhorst. “Er zaten in die tijd veel brouwerijen gevestigd op de Oudegracht. “Een paar panden verderop was bijvoorbeeld een brouwerij gevestigd onder de naam ‘De Ster’. Rond 1900 zat slijterij ‘De Morgen’ in het pand, zo blijkt uit de archieven. Dan is het niet meer dan logisch dat de toenmalige eigenaren in 1916, precies honderd jaar geleden, de naam ‘Café de Morgenster’ deponeerden.”

Maxima

Het meest bijzondere moment voor Terhorst was zo’n acht jaar geleden toen niemand minder dan toenmalig prinses Maxima zomaar binnenliep. “Ze liep hier ineens naar binnen met een grote kinderwagen. De gasten in de kroeg hadden helemaal niet in de gaten dat zij het was”, lacht Terhorst. “Ze had destijds alleen nog Amalia en Alexia en was daarmee naar Nijntje wezen kijken.”

Op de foto met Maxima zat er echter niet in voor de kroegeigenaar. “Nee, ben je gek. Ze kwam hier niet voor mij. Het was heel gek. Er zat ook een beveiliger een tafel verderop die de boel in de gaten hield. De kinderen maakten een kleurplaat en toen ze vervolgens weer weggingen kwam er ineens een auto uit het niets aangereden om haar weer veilig weg te brengen. De kleurplaten hangen nog altijd in de kroeg.”

Terhorst vermoedt dat Maxima bij De Morgenster uitkwam vanwege de ligging en de goede reputatie van het café. “We zullen van tevoren wel gescand zijn. Er zijn hier nooit problemen. We zijn gewoon een gezellig buurtcafé.”

10 Reacties

Reageren
 1. Jelle

  Topkroeg. Al een eeuw (blijkbaar). Maar sssttt, niet doorvertellen.

 2. Johan

  We zijn nog nooit zo ongastvrij ontvangen in een Café in Utrecht, we werden gewoon weg gekeken door vermoedelijk stamgasten aan de bar van middelbare leeftijd die stom naar ons zaten te giechelen ,vooral die arrogantie wijven !
  En bij het bestellen van onze tweede consumptie keek de barvrouw ook niet al te vrolijk ,zwijgend werd onze consumptie gebracht, we hebben afgerekend en zijn naar de Rat gegaan wat een verschil van sfeer en we komen daar nog steeds.

 3. Teunemans

  Zij wist dus duidelijk niet waar ze terecht kwam.

 4. Hetty Thompson

  Gefeliciteerd met het 100 jaar bestaan van de Morgenster.
  Wat Een prachtig verhaal

 5. Maurits Schmidt

  Ha Chrissie,
  Ik heb nog in jouw bed geslapen. Tenminste, het bed waarin ik sliep zou heel goed kunnen staan waar het jouwe nu staat. Bij deze hengel ik dus naar een uitnodiging voor de intieme viering van honderd jaar Morgenster.
  Het zat zo. Het was weer eens laat geworden in de Morgenster. Onverbiddelijk hield jouw voorganger Wouter gebiedend de hand op: “Sleuteltjes!” (Kejje nagaan, toen kwamen we blijkbaar nog met de oto naar de kroeg!) Ondanks mijn ongetwijfeld “Gaat nog wel, gaat nog wel” werd ik naar boven gestuurd: “Slapen”.
  Ik wil maar zeggen: ik kom in de Morgenster sinds Wouter de zaak overnam, nadat hij De Zaak die hij zelf had opgezet had verlaten. Waar ik ook al klant was natuurlijk. En wel vanaf 1976. Ik vier dus mijn veertigjarig Morgenster-met-voorgangerjubileum dit jaar. Vanaf de Ganzenmarkt, van waaruit Wouter als fotograaf van het Nieuw Utrecht Dagblad NUD en ik vanuit het aanpalende Volkskrantregioredactietje de stad onveilig maakten. De promotie van Gerrit Jansen, De Eeuwige Kroeg, hier nog naast mij onder handbereik, en CCS-Crones De Schuiftrompet waren voor mij de klaroenstoot tot de opmars naar de Morgenster. Ik heb Wouter nog uitgezwaaid, hij ergens horizontaal achter het Diaconessenhuis, en jou ingezwaaid. Nadien heb ik vrijwel elk interview dat ik in een openbare gelegenheid in de stad moest houden bij jou gehouden, eerste tafeltje meteen rechts naast de deur. Ik ben lang niet meer geweest, en als je er dan bent, zoals de laatste keer, ben jij er niet, of inderdaad boven. Je kent me niet eens denk ik, of nauwelijks. Stamgast ben ik dan ook allang niet meer. Wel, in zekere zin, trouwe gast. Nou, wie weet tot de achttiende? yours, maurits

 6. MJPD

  @Johan, “vermoedelijk stamgasten aan de bar van middelbare leeftijd die stom naar ons zaten te giechelen ,vooral die arrogantie wijven !”

  Ik kan me heel goed voorstellen dat u werd weg gekeken…

 7. Johan

  MJPD , nog zo’n arrogante persoon ,wij zijn tenminste gewone Utrechtse mensen die niet over een woord vallen…….wat een kleinzieligheid !

 8. Richard

  @Johan. MJPD , nog zo’n arrogante persoon ,wij zijn tenminste gewone Utrechtse mensen die niet over een woord vallen…….wat een kleinzieligheid !
  Dan was het alleen bij jou, ik wordt altijd goed ontvangen vooral door de jongens die aan het werk zijn.
  Misschien ben jij wel een persoon die nog meer kan zeiken dan waarderen.

 9. Willem

  Ik ben er nog nooit geweest en ik kan er dus ook geen zinnig woord over zeggen. Wat ik me wel afvraag: die arrogante wijven die zaten te giechelen om Johan, waren dat nou Maxima, Amalia en Alexia? Overigens fijne namen om op het plat Utrechts uit te spreken

 10. clemens

  wanneer gaan jullie weer open ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).