De Clique ziet waarde in afval Utrechtse horeca en opent zeecontainers Europalaan | De Utrechtse Internet Courant De Clique ziet waarde in afval Utrechtse horeca en opent zeecontainers Europalaan | De Utrechtse Internet Courant

De Clique ziet waarde in afval Utrechtse horeca en opent zeecontainers Europalaan

De Clique ziet waarde in afval Utrechtse horeca en opent zeecontainers Europalaan
Zes zeecontainers worden donderdag aan de Europalaan geplaatst waar vanuit wordt gehandeld in afval. De Clique ziet geld in het afval, of zoals ze het zelf noemen: de grondstoffen. Fietskoeriers halen de resten op bij tientallen horecazaken in Utrecht en vanuit de zeecontainers worden de resten verder verstuurd.

Zes zeecontainers worden donderdag aan de Europalaan geplaatst waar vanuit wordt gehandeld in afval. De Clique ziet geld in het afval, of zoals ze het zelf noemen: de grondstoffen. Fietskoeriers halen de resten op bij tientallen horecazaken in Utrecht en vanuit de zeecontainers worden de resten verder verstuurd.

Door Utrechtse horeca wordt er dagelijks veel eten weggegooid. Dit terwijl veel van die resten hergebruikt kunnen worden. De Clique springt hierop in. Met bakfietsen worden driemaal in de week de resten die goed hergebruikt kunnen worden opgehaald bij de verschillende restaurants.

Nu doen zaken als de Rechtbank, GYS, de Winkel van Sinkel, BROEI en The Colour Kitchen al mee.

Schoonmaakmiddelen

De Clique startte in april en heeft al 16.000 kilo grondstoffen verzameld. Deze worden nu nog direct verhandeld. De Clique stuurt de resten door aan partijen die er nieuwe producten van maken. Met de komst van de zes zeecontainers, die het nieuwe kantoor en opslagplaats vormen, wil het bedrijf ook zelf een deel van het afval gaan verwerken tot nieuwe producten.

Zo worden uit sinaasappelschillen oliën geperst die gebruikt worden in schoonmaakmiddelen en gaan er oesterzwammen gekweekt worden op koffiedik. De Clique is op zoek naar zo veel mogelijk toepassingen voor de restproducten. Daarnaast heeft het bedrijf als doel om bij 100 horecazaken, cateraars of andere bedrijven het afval op te halen.

9 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wat een prachtig initiatief. Nog mooier uiteraard dat deze rasondernemers hier een kans zien en zonder ook maar een cent subsidie voor eigen rekening en risico de wereld weer een stukje schoner maken. Daar zouden we er meer van moeten hebben, mensen die niet leunen op subsidies maar gewoon een kans zien en pakken. Want nog meer subsidieslurpers die kansloze projectjes opzetten en daarmee hun zakken vullen hebben we niet nodig.

 2. Egbert

  Een aanvulling met vergisten van restafval is ook nog een mooie toevoeging, dan hou je mest en gas over.

 3. Hetty

  Toen ik dit las, raakte ik in een juichstemming, wat een geweldig initiatief. Ik wist al van het kweken van oesterzwammen op koffiedik, http://www.rotterzwam.nl , en bij Clique, wat een prachtnaam, doen ze met andere soorten voedsel nog meer. Ik hoop, dat andere horecagelegenheden zich snel bij dit circulaire initiatief gaan aansluiten.

 4. Henk v Bil

  Wat een goed idee! Bij ons in Rotterdam hebben we GroenCollect (www.groencollect.nl) die hetzelfde doet. Echt tof om te zien dat ondernemers kansen zien om dit te doen zonder subsidie!

 5. Massegast

  Een prachtige activiteit, maar dat gebeurt toch deels al. Ik zie in de binnenstad regelmatig vrachtauto’s van de firma Rotie bij restaurants vetresten ophalen. In de fabriek in Amsterdam wordt er biodiesel van gemaakt.

 6. Koel Hoofd

  Grappig initiatief.
  Waarom gaan ze in de stad zitten en niet op een bedrijventerrein? Of wordt dat dan te ver fietsen?
  Want restafval van voeding opslaan en verwerken (?) in de stad gaat een keertje problemen geven omdat er ook mensen wonen.

 7. Hadjememaar

  Zonder enige afbreuk te willen doen aan dit charmante initiatief en de hardwerkende ondernemers snap ik iets niet helemaal. Ze hebben in een half jaar 16 ton herbruikbaar afval opgehaald (chapeau!). Zeecontainers hebben een laadvermogen van 20 tot 30 ton. Laten we van het gemiddelde uitgaan, 25 ton per container, dan hebben ze voor 150 ton opslagcapaciteit. Als ze helemaal geen afval zouden doorverkopen, hebben ze met de huidige afvalstroom 5 jaar nodig om de containers te vullen. Inderdaad Koel Hoofd, dat gaat vreselijk stinken!

  Maar ik heb ongetwijfeld iets gemist in het verhaal. De containers zijn vast niet voor opslag van organisch afval.

 8. Loekie Langendoen

  Ik heb jarenlang kaarsrestanten opgehaald bij hotel en restaurants en daar weer nieuwe kaarsen van gemaakt.
  Misschien kunnen jullie daar iets mee.
  Er wordt echt heel veel weggegooid,dus het is echt de moeite waard omdat te gaan doen.

 9. Zwaon

  Bravo !!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).