De Biltstraat begint langzaam een leuke straat te worden. Waar jaren lang het beeld werd gedomineerd door een hele rits aan uitzendbureau’s, zijn er de laatste tijd leuke winkels en restaurants gekomen. Voor liefhebbers van biologische eten waren er al De Estafette en De Groene Weg. Recent kwam op het zelfde rijtje de verantwoorde viswinkel Lijffijt & De Jong. Ook vernamen we dat er een kaaswinkel naast Bar Binnenbest komt. Aan de overkant openden nog geen jaar geleden de traiteur Aand8cht Voor Eten en het restaurant Inspired haar deuren. En dan hebben we ook nog De Keuken van Gastmaal, de restauranttak van de gelijknamige traiteur op de hoek Blauwkapelseweg en Griftstraat. We waren er hartje winter, kort na de opening, en beleefden een zeer aangename avond. Heeft De Keuken van Gastmaal het niveau van toen behouden? We zochten het uit. Deze keer op een broeierige zomeravond.
Eerste indruk
Wat van buiten een pijpenla lijkt, is bij binnenkomst een tamelijk grote en vooral sfeervol ingerichte zaak. Blikvanger is de fraaie open keuken waar we de twee koks geconcentreerd achter de kachel zien. Het is rustig, deze avond. We nemen plaats aan een van de tafeltjes op het terras aan de voorkant. We worden welkom geheten door een vriendelijke, gedreven maar bij vlagen wat geëxalteerde jongeman. We vragen om spa, krijgen een biertje die uiteindelijk werd en omgeruild voor een fles water. Een detail. Het bier is van De Leckere, er is geen tapbier. Voor de eerste trek komt er een bordje met smakelijk brood, bijna gesmolten boter, olijven en een paar plakjes worst.
De kaart
Je kunt hem beperkt noemen, je kunt hem ook overzichtelijk noemen. Drie voor-, drie tussen en drie hoofdgerechten, twee nagerechten. Er is een zomermenu dat vandaag bestaat parmaham, mosselen en wentelteefje voor 29,50 euro.
Vlees is biologisch en vis duurzaam gevangen. Alle gerechten onder de 20 euro.
We bestellen als voorgerecht buikspek van “’t Helder” varken, chiffonade van rode kool, frambozendressing en wilde perzik. Dit vlees is afkomstig van ekoolgische boerderij ‘Helder uit Winterswijk en heeft een bijna nostalgisch pure smaak. De rode kool is heerlijke knapperig en de vruchten (waar wij bij het eten nooit zo dol op zijn) vormen een perfecte aanvulling. Een binnenkomer die er mag zijn. Als tweede voorgerecht kiezen we voor schol, zeekraal en kreeftensaus (op de kaart is het een tussengerecht). Eigenlijk vreemd dat je schol tegenwoordig zo zelden op de kaart ziet. Want wat kan dat toch een lekkere vis zijn. Zeker als deze koks zich er mee bemoeien. Voortreffelijk gebakken en door de kreeftensaus zeer goed op smaak gebracht. Een tussengerecht dat in een forsere uitvoering als hoofdgerecht niet zou misstaan.
Voor een van de twee hoofdgerechten blijven we ook nu bij de afdeling tussengerechten. Want wat zou hier van een burger met Texels lam worden gemaakt? Het is een bescheiden burgertje dat op een bed van tabouleh en saus van tomaat en komkommer wordt geserveerd. Het klinkt eenvoudig en dat is het misschien ook, maar hier lusten we wel meer van. Perfecte smaakcombinatie.
De gegrilde entrecôte met bearnaisesaus, rösti en gebakken groenten is ons tweede hoofdgerecht. De keuken had al haar visitekaartje afgegeven en doet dat weer. Vanzelfsprekend is ook het vlees van uitstekende kwaliteit en goed gebakken, maar ook nu valt vooral op dat het bord zoveel fijne smaak heeft. We wilden er overigens wel een bakje frites bij. Dat is niet in huis. Sterker, we zijn volgens de bediening de eersten die daar om vragen (so what?) Het alternatief dat geboden wordt, is beter: een smakelijke schaaltje in de schil gebakken Opperdoesen. Als dessert onze traditionele Irish Coffee (goed) en een kaasplankje ( mooie selectie maar zuinige plakjes)
De Wijnkaart
Mooi assortiment aan wijnen: de meeste ook op verzoek per glas verkrijgbaar. Opvallend is de Grillo uit Sicilië, deze druif heeft ook de abrikoossmaak van de Viognier maar iets meer zondoorstoofd. De Grüner Veltliner en ja.. een favoriet van uw proefpanel een Reuilly, de Sauvignon Blanc die de kruisbessensmaak in zich heeft en gelukkig het overdreven grassige mist van de Sauvignons uit Nieuw Zeeland.
Uit de selectie rood dronken we de Côtes du Rhône van Xavier van de typische Rhône mix: GSM ( Grenache,Syrah en Mourvedre) en ja ook de Vaqueras, was zoals een Vaqueras hoort te zijn weer GSM maar voller en krachtiger dan de eerder genoemde Rhône. Op zo’n zeldzame zomeravond is voor ons ook een glas Brouilly, goed gekoeld een feest.
Wijnkaart, met voor elk wat wils in iedere prijsklasse.
Verder nog
Open dinsdag tot en met zaterdag voor diner vanaf 17.30 uur
Gratis Wifi
Parkeren: met geluk op de Biltstraat, anders parkeergarage Kruisstraat
Cijferlijst
Ambiance: 8
Keuken: 9-
Bediening: 7,5
Het oordeel
Veel inwoners van Wittevrouwen kenden de traiteur De Keuken van Gastmaal al. Het is een zaak die streng in de leer is als het om kwaliteit gaat. Die filosofie is doorgezet in dit restaurant. Hier begrijpen ze de essentie van koken. Geen rare fratsen maar goede ingrediënten met vakmanschap en passie bereid. Meer is ook niet nodig. Een half jaar na ons eerste bezoek bezorgde dit restaurant ons weer een zeer aangename avond. Ga er eens langs.

























geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.