De Biltstraat is een bijzonder eetconcept rijker met De Pieper. Nadat Thijs Rullens met zijn lunchroom De Keuken van Thijs naar een grotere locatie verderop in de straat verhuisde, had hij ineens de ruimte om een gezonde snackbar te starten. “Al zou ik het liever haute friture of frietzaak willen noemen.”
In de frietzaak van Thijs Rullens wordt alles net even anders aangepakt dan in een gewone snackbar. Zo is er naast normale friet ook de keuze uit groentefriet van pastinaak, wortel of biet. Vrijwel alle producten in de zaak zijn van biologische aard op de piepers zelf na. “Het is vrijwel onmogelijk om het hele jaar door goede, biologische aardappels te krijgen,” vertelt Rullens. “We hebben hiervoor nu een samenwerking gezocht met een boer uit de buurt die zo min mogelijk kunstmest gebruikt voor zijn aardappels maar wel constante kwaliteit kan levert.”
En die kwaliteit is belangrijk want Rullens zet hoog in met zijn zaak. De Pieper moet over een paar jaar een keten zijn die je in meerdere steden terug gaat vinden. “Wij proberen boven de standaard cafetaria te zitten en we hebben De Pieper ook echt opgezet om er een keten van te kunnen maken.”
“We hebben dan ook echt iets nieuws te bieden,” vervolgt Rullens. “Ik denk dat mensen niet meer zitten te wachten op diepvries friet dat een half uur later nog krokant is vanwege de rotzooi die erin zit. Ik denk dat het juist goed is om te kijken hoe je zonder rotzooi een product zo lekker mogelijk weet te krijgen.”
Sousvide
Eén van de manieren waarop Rullens dit wil gaan realiseren met De Pieper is door zoveel mogelijk producten sousvide te bereiden. “Alles wordt hier gevacumeerd gegaard in een warm waterbad van 83 graden. Doordat er op deze manier geen zuurstof bijkomt, blijven de smaak en kwaliteit perfect.”
Voor het opstellen van de kaart is de hulp ingeschakeld van een chefkok Martijn Hartkamp van Food from the Hart. “Dat is misschien wel het geheim van de zaak. Hij doet die gerechten één keer voor en ik doe het vanaf dat moment tot op de gram na. “Je kan hierdoor straks voor vijf euro echt lekker, snel en gezond eten.”
De Pieper heeft veel weg van zijn voorganger. “Eigenlijk is het concept voor een groot deel hetzelfde als dat we bij de Keuken van Thijs hebben, maar dan vanuit de frituur gezien. Alles voor een goede prijs/kwaliteit en met veel samenwerking binnen de straat en de regio. Zo kan je voor onze snack van de maand denken aan fish en chips met bio-kabeljauw van Visgilde Lijffijt hier verderop of aan kipsaté met huisgemaakte pindasaus van de poelier aan de overkant .” zegt Rullens. “Tot slot moesten er ook ambachtelijke kroketten op de kaart. Met geitenkaas, garnalen of gewoon met kalfsvlees.”
7 Reacties
ReagerenDat zou zo maar de nummer 1 friettest 2017 kunnen worden,,,sukses!!
Ben er geweest. Erg lekker!
Past helemaal in deze tijd, enige minpuntje als verantwoorde ondernemer is nog kalfsvlees serveren, zelfs in een kroket.
@anna: waarom is dat een minpuntje? Een goede kalfskroket is immers niet te versmaden…
Precies anna, dat moet zijn: gewoon met paardenvlees.
Hoezeer ik het initiatief ook toejuich (slechter en smakelozer eten dan bij een standaard frituurkot kan ook bijna niet), dit een ‘gezonde’ snackbar noemen of zeggen dat je er ‘snel gezond’ kunt eten: dat kan natuurlijk niet. Daarmee neem je je klandizie in de maling, als er al niet sprake is van misleiding. Gefrituurd voedsel is per definitie ongezond en wordt vaak ook nog eens geserveerd met baggervette (zeer ongezonde) condimenten.
Je kunt hooguit zeggen dat je bij deze snackbar minder ongezond, diverser en smaakvoller kunt eten. Dat zou een een boodschap zijn die op waarheid berust.
Het is dat ik niet van in olie gedrenkt voedsel hou, maar anders had ik deze snackbar mogelijk best eens een bezoek gebracht. Interessant concept.
Ik heb hier laatst gegeten en zou toch (met werkervaring als cafetariamedewerker in mijn broekzak) de zaak een tip willen geven: bak de friet minder lang door. De frietjes zien er misschien lekkerder uit, maar op een gegeven moment is er een omslagpunt en zuigen de frietjes zich vol met vet. Dit was bij de friet van De Pieper zeker het geval, waardoor ze megavullend en minder lekker waren.