Autobedrijf Spyker: ‘Ma Flodder was hier een keer, dat was wat, joh’ | De Utrechtse Internet Courant Autobedrijf Spyker: ‘Ma Flodder was hier een keer, dat was wat, joh’ | De Utrechtse Internet Courant

Autobedrijf Spyker: ‘Ma Flodder was hier een keer, dat was wat, joh’

Autobedrijf Spyker: ‘Ma Flodder was hier een keer, dat was wat, joh’
Wie binnenstapt bij Spyker, stapt binnen in een bijzondere zaak. Al ruim tachtig jaar is het autobedrijf gevestigd in Utrecht. De vele foto’s en oorkondes die in het kantoortje aan de muur hangen geven een mooi beeld van de zaak door de jaren heen.

Wie binnenstapt bij Spyker, stapt binnen in een bijzondere zaak. Al ruim tachtig jaar is het autobedrijf gevestigd in Utrecht. De vele foto’s en oorkondes die in het kantoortje aan de muur hangen geven een mooi beeld van de zaak door de jaren heen.

Tekst: Agnes Peijster

De hele familie is aanwezig in het autobedrijf en dat zorgt voor een gezellige sfeer. Jan Spijker en zijn zoon Jan Spijker (jr.) zijn druk bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een auto. Leerling Jarno loopt er ook rond en Joke Spijker komt vriendelijk lachend het kantoortje uitgelopen. “Waar is Willem?”, vraagt ze. “Die is nog even snel zijn haar goed doen voor de foto”, grapt Jan (jr.).

Vertienvoudigd

Sinds 1937 zit het autobedrijf in Utrecht. “Opa Spijker is ermee begonnen”, vertelt Joke, terwijl ze wijst naar een foto van hem aan de muur. De vader van haar man heeft de zaak opgericht en later overgedragen aan zijn zoon. Inmiddels werken haar zonen Willem en Jan (jr.) ook al jaren in het bedrijf. Zouden ook hun kinderen uiteindelijk het bedrijf gaan overnemen? “Natuurlijk zouden we het leuk vinden als het bedrijf van de familie blijft. Maar net als bij onze zonen zullen we onze kleinkinderen nooit ertoe verplichten. Ze moeten het wel echt zelf willen”, zegt Joke vastberaden. Voor allerlei reparaties en onderhoud aan hun auto kunnen Utrechters al decennia lang terecht bij Spyker. Alleen tijdens de oorlog is het bedrijf enkele jaren dicht geweest. “De Duitsers gebruikten de ruimte als opslagplaats voor eten. Verder reed er haast geen auto in de stad tijdens die jaren. Na de bevrijding kwam het allemaal weer op gang”, legt Jan (sr.) uit. Ook hebben ze tien jaar lang een tijdelijke vestiging gehad in Wittevrouwen.

Tussen 1990 en 2000 werd de grond in de wijk namelijk gezuiverd. “De hele bodem zat nog onder het teer vanwege een verwoestende brand in 1918 van een asfaltfabriek die op deze plek stond. Ons pand is samen met andere panden uit dit deel van de wijk afgebroken en opnieuw opgebouwd.” De familie heeft in al die jaren de omgeving zien veranderen. “De wijk is langzaamaan heel erg veranderd”, vertelt Joke terwijl ze vluchtig trekjes neemt van haar e-sigaret. “In plaats van gezinnen met kinderen wonen er nu vooral jonge mensen.” Maar ook die mensen weten Spyker goed te vinden. “Toen we hier in 1990 weggingen, liep het een tijdje iets minder. Sinds 2000 is het aantal klanten vertienvoudigd”, vertelt Jan (sr.). Ondanks de explosieve groei kan Spyker het grote aantal klanten nog prima aan. “Het is hier heel effectief ingedeeld, zodat we overal makkelijk bij kunnen en auto’s snel kunnen repareren. We hebben bijvoorbeeld vier hefbruggen zo neergezet dat we er alsnog makkelijk bij kunnen”, vertelt Jan (jr.). Daarnaast is het bedrijf heel toegankelijk voor een groot publiek. “We zitten aan de rand van de stad, dat vinden mensen fijn. Als ze hier hun auto brengen, krijgen ze een leenfiets mee of als mensen slecht ter been zijn brengen we ze thuis.”

Ma Flodder

In al die jaren heeft de familie geen hele gekke dingen meegemaakt. “We hebben nog nooit iets raars aangetroffen in een auto, hoor”, grijnst Jan (sr.). “Maar er zijn bijvoorbeeld wel eens bekende acteurs hier geweest.” Dat kan zijn zoon zeker bevestigen. “Ma Flodder was hier een keer. Dat was wat, joh”, begint Jan (jr.). Hij gaat er even goed voor zitten en begint te glunderen zodra hij het verhaal vertelt. “Ze waren hier voor het pand met de hele crew opnames aan het maken. Het regende ontzettend hard. De zoom van de broek van Nelly Frijda (Ma Flodder, red.) was kapot. Ze was helemaal over de toeren en boos dat wij niet binnen twee seconden naald en draad voor haar hadden. Ik zei: rustig aan, ik zal even kijken. Gelukkig ging ze een stuk vriendelijker weg. We zijn zelfs nog met haar op de foto geweest.” Ook Joke kan zich nog goed herinneren hoe het ging toen er een bekende acteur de zaak binnenkwam. “Ik was met een vrouw aan het afrekenen en die zei: oh kijk, dat is Fedja! Toen keek ik goed en zag ik dat het Fedja van Huet was.” Jan (jr.) knikt instemmend. “Het is toch wel gek om iemand die je alleen kent van films en series ineens in het echt te zien.”

Kop koffie

Dat mensen bij Spyker niet alleen terecht kunnen voor een reparatie aan hun auto, maar ook voor een kop koffie – of twee – en een goed gesprek is iets wat alle leden van de familie Spijker vanzelfsprekend vinden. “Mensen willen soms hun verhaal kwijt en dan bieden wij ze een luisterend oor. Ze weten ook dat wat ze ons vertellen binnen deze muren blijft”, zegt Joke. “Het komt wel eens voor dat iemand hier in tranen uitbarst”, vertelt Jan (jr. ). “Dan zet ik een kop koffie en gaan we even zitten in het kantoortje bij mijn moeder. Als diegene er behoefte aan heeft zet ik nog een kop koffie. Het is voor mensen vaak een hele opluchting als ze alles eruit kunnen gooien. Wij oordelen niet, maar vinden het belangrijk om er voor onze klanten te zijn .” Heeft Spyker daarom zo veel trouwe klanten? Het zal wellicht een rol spelen. Piet Biemond was een medewerker van het bedrijf in de tijd van ‘Opa Spijker’. De man is inmiddels negentig en komt nog regelmatig langs voor bakje koffie. De Spijkers krijgen een glimlach op hun gezicht: “Dat is toch fantastisch?”

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).