De Rechtbank: Met je bord op schoot | De Utrechtse Internet Courant De Rechtbank: Met je bord op schoot | De Utrechtse Internet Courant

De Rechtbank: Met je bord op schoot

De Rechtbank: Met je bord op schoot

Opmerkelijk horecanieuws. Het Utrechtse Court Hotel en restaurant De Rechtbank zijn overgenomen door Paul Westra en Hans Pieters, eigenaren van Broers en Zussen. Met de transactie (goodwill en exploitatie) zou volgens experts een bedrag van tussen de 2 en 2,5 miljoen euro zijn gemoeid.

Wij zijn geen financiële experts maar kunnen een goede maaltijd op zijn waarde schatten. Tijd om weer eens een vorkje te prikken in De Rechtbank.

Bij de opening van De Rechtbank een paar jaar geleden hoorden we veel kritiek op de bediening. Te traag en ongeïnteresseerd. Zeker wat betreft de bediening op het terras deelden we toen die mening. Veel leek het De Rechtbank niet te deren. Bij de eerste zonnestraal stroomde het terras vol. En ook binnen waren de tafels over het algemeen goed bezet.

Als wij op maandagavond De Rechtbank binnenlopen, zien we vier gasten. De vriendelijke dame die ons welkom heet, laat de keuze aan ons. Binnen eten of toch dat ene vrije tafeltje buiten nemen? Het is de eerste mooie dag van mei en we kiezen vanzelfsprekend voor de laatste optie. Wat een heerlijke plek. We wanen ons op een Zuid-Frans terras in plaats van aan de Korte Nieuwstraat in Utrecht. Het publiek is divers: een groep collega’s die de dag vrolijk afsluiten, stelletjes en veel buitenlanders. (hotelgasten nemen we aan)

De sfeer is prima, de glazen worden in een hoog tempo bijgevuld. Het leven kan aangenaam zijn. Van de hierboven genoemde zwakke bediening is geen sprake. Genoeg personeel, attent en snel.

De Kaart

Op de website van De rechtbank lezen we dat de nieuwe menukaart is geïnspireerd op de lente. Wij zien dat niet echt.

Geen asperges, geen lam, geen piepkuiken. Jammer. Wat resteert is een leuke kaart zonder pretenties, met slechts een gerecht boven de twintig euro. Er is ook een behoorlijke keuze voor de vegetariër

Een verhaal apart zijn de goed gevulde plateaus fruits de mer. Deze variëren van 52,50 tot 69,50 euro (voor twee personen).

We nemen als voorgerecht de gebakken coquilles met bloemkoolcrème, aardappelrosti, truffelolie van Livarham. Het is een veelbelovende start. Perfect gebakken flinke cocquilles met heerlijke aardappelkoekjes. Helemaal goed. Het tweede voorgerecht is licht geschroeide tonijn met een krokante sesamkorst. Ook de tonijn is uitstekend bereid maar de saus had pittiger mogen zijn.

Over de hoofdgerechten zijn we minder enthousiast. Ook de roodbaarsfilet (op grove Roseval aardappel chorizo, peterselie, courgette en saus verde) is goed gebakken, maar het gerecht heeft kraak nog smaak. En dan blijft een aardig visje over, meer niet.

Bij de tournedos van ossenhaas (met truffelmousseline, ratatouille en eendenlever-portsaus het zelfde verhaal. Een goed stuk vlees en dat is het dan wel zo’n beetje. Bakken en braden kunnen ze wel in de keuken maar daarmee is nog lang geen bijzonder gerecht gemaakt. Het lijkt er op dat de keuken het te druk heeft voor verfijning. Jammer, want daardoor dreigt af en toe de ondergrens van het eetcafé.

De pompoen-sinaasappel cake als nagerecht is mierzoet, naar onze smaak te zoet. De Irish Coffee is goed. Volgens de bediening standaard met spuitslagroom maar op ons verzoek met geslagen room.

De Wijnkaart

Een behoorlijke keus aan vooral makkelijke en betaalbare wijnen, waarbij opvalt dat voor de Nieuwe (wijn) Wereld geen plaats is. Zowel van rood als wit zijn vier open flessen.

Verder nog:

  • Gratis wifi
  • Ruime en nette toiletten
  • Twee fraaie bars
  • Parkeren: we wensen u succes

Cijferlijst

Ambiance: 8,5

 

 

 

Bediening: 8

 

 

 

Keuken: 6,5

 

 

 

Oordeel

De Rechtbank is een mooie zaak met een uniek terras. We hadden mede dankzij het prachtige weer een aangename avond. En dat is veel waard. Culinair is het helaas geen plek om te onthouden. In eerste instantie waren we verbaasd dat veel mensen op de loungebanken met hun bord op schoot aten. In principe doen wij dat alleen bij Studio Sport. Maar ach, met deze gerechten hoef je ook niet te moeilijk te doen. De nieuwe eigenaren hebben met De Rechtbank een logische keuze gemaakt. Net als bij Broers en Zussen is het hier prettig vertoeven. Maar ook hier niet teveel van de keuken verwachten.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).