DUIC in Zaken: Mijn coach van het Ondernemersklankbord geeft me inspiratie | De Utrechtse Internet Courant DUIC in Zaken: Mijn coach van het Ondernemersklankbord geeft me inspiratie | De Utrechtse Internet Courant

DUIC in Zaken: Mijn coach van het Ondernemersklankbord geeft me inspiratie

DUIC in Zaken:  Mijn coach van het Ondernemersklankbord geeft me inspiratie
Jarenlang werkte Gijs Rietveldt aan de zakelijke kant in de culturele sector. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de administratie van de horeca van het festival ‘Best Kept Secret’ en hij was  zakelijk leider van een culturele stichting. In die tijd kwam Rietveldt erachter dat veel zzp’ers, zeker in de culturele sector, wel wat ondersteuning konden gebruiken.

Jarenlang werkte Gijs Rietveldt aan de zakelijke kant in de culturele sector. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de administratie van de horeca van het festival ‘Best Kept Secret’ en hij was  zakelijk leider van een culturele stichting. In die tijd kwam Rietveldt erachter dat veel zzp’ers, zeker in de culturele sector, wel wat ondersteuning konden gebruiken.

“In veel van de facturen die ik moest betalen zaten fouten. Met btw werden bijvoorbeeld veel fouten gemaakt. Soms ontbrak een btw-nummer of deze werd fout berekend.” Om zijn ‘leveranciers te helpen, maakte Rietveldt een Excel-bestand waardoor heel veel fouten werden voorkomen. “Ik vond het leuk om mensen die heel goed in hun vak zijn, maar minder passie hebben voor de back-office, te helpen met het structureren van hun papierwerk.”

Van excelbestand naar boekhoudtool

Dat Excelbestand werd de basis van het bedrijf ‘The Bookie’. “Ik heb innovatiemanagement gestudeerd. Ik heb ook altijd het gevoel gehad eigen baas te willen zijn. Daarom ben ik met mijn bedrijf gestart.”  Rietveldt besteedde een half jaar aan het opzetten van een tool, waarmee zzp’ers eenvoudig hun administratie kunnen doen. Op 1 januari 2015 ging zijn kantoor van start in een werfkelder aan de Oudegracht. De zzp’ers die hij eerder uitbetaalde  vanuit zijn functies in de cultuursector werden zijn eerste klanten. Waar hij zelf veel zzp’ers helpt met hun papieren, had Gijs zelf ook een ‘hulp’ nodig. Om nieuwe stappen te zetten met zijn bedrijf klopte hij aan bij het Ondernemersklankbord. Met zijn coach spart hij over de ontwikkeling en toekomst van zijn bedrijf.

Angst wegnemen

The Bookie werkt met een abonnementsvorm, waardoor de ondernemer voor een vast bedrag de hele boekhoudige geregeld heeft. Door de webapp, en het online boekhoudprogramma werken ondernemers nauw samen met hun ‘Bookies’. Zo wordt voorkomen dat een ondernemer ongemerkt een fout in zijn administratie maakt waar hij of zij tijdens de belastingaangifte in de problemen komt. “Onzekerheid of ze het goed doen leeft heel sterk bij onze klanten. 80% is bang voor een naheffing van de belastingdienst. Doordat je regelmatig contact met ons hebt zorgen we dat je tijdig bijgestuurd wordt als er iets niet helemaal goed gaat.”

Community

Waar boekhouders doorgaans een stoffig imago hebben is dat bij The Bookie niet het geval. Het logo van het kantoor zou ook van een hipsterkapper kunnen zijn. Eén keer per kwartaal is er een borrel op het kantoor. Die borrel wordt voorafgegaan door een middag gezamenlijk bonnen invoeren. “Dat is ooit ontstaan toen een van onze klanten vroeg of hij bij ons op kantoor mocht zitten om zijn bonnetjes van de afgelopen drie jaar in te voeren. Hij lunchte mee en het beviel goed. We hebben er nu een event van gemaakt met een borrel zodat iedereen een goede reden heeft een dagdeel te blokken om zijn administratie op het juiste moment te doen.” Er is rond The Bookie een ondernemersnetwerk ontstaan. Hij denkt dat die community zorgt dat zijn klanten daar profijt van hebben. “Bij ons is boekhouden luchtig. We proberen de drempel zo laag mogelijk te maken om een vraag te stellen of kennis te delen. Daarnaast organiseren we workshops en gaan op zoek naar alternatieven, zoals het Broodfonds als ArbeidsOngeschiktheidsVoorziening  Ik zie ‘The Bookie’ als meer dan alleen een boekhoudkantoor, we zijn er ook voor kennisoverdracht en samenwerking.”

Hulp van het OKB

Ook de man die talloze zzp’ers helpt met ondernemen heeft zelf hulp nodig. Na drie jaar ondernemen kwam Rietveldt eind 2017 voor een aantal zakelijke keuzes te staan. “Moest ik externe financiering aantrekken om te groeien en moest die groei dan binnen dat kantoor of kon ik beter een nieuwe vestiging openen?”  Dankzij een tip van zijn vriendin zocht Rietveldt contact met het Ondernemersklankbord in Utrecht. “Ik had niet zo zeer een specifieke vraag. Ik brainstorm graag over diverse aspecten van het ondernemen. Ik vind het daarom heel fijn om met iemand te kunnen sparren. Iemand die ervaring heeft met de keuzes waar ik zelf voor sta.” Rietveldt waardeert de maandelijkse ontmoeting met zijn coach van het Ondernemersklankbord erg. “Uit de gesprekken met mijn coach haal ik inspiratie. Ik krijg bevestiging over de keuzes die ik maak.”

www.thebookie.nl

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).