DUIC krant: De Stadstuin: “Verwacht bij ons niet zo’n suffe vrijdagmiddagborrel met twee biertjes en een bitterbal” | De Utrechtse Internet Courant DUIC krant: De Stadstuin: “Verwacht bij ons niet zo’n suffe vrijdagmiddagborrel met twee biertjes en een bitterbal” | De Utrechtse Internet Courant

DUIC krant: De Stadstuin: “Verwacht bij ons niet zo’n suffe vrijdagmiddagborrel met twee biertjes en een bitterbal”

DUIC krant: De Stadstuin: “Verwacht bij ons niet zo’n suffe vrijdagmiddagborrel met twee biertjes en een bitterbal”
DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Hieronder kan je een van de verhalen lezen die de afgelopen week in de krant is verschenen. Wil je de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht.

DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Hieronder kan je een van de verhalen lezen die de afgelopen week in de krant is verschenen. Wil je de hele krant nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht.

Aan de Europalaan is het een broedplaats voor jonge ondernemers. De energie die in het gebouw voelbaar is, straalt er aan de buitenkant nog niet echt vanaf. Maar als je goed kijkt zie je een terras met een heus stadsstrand(je). Bij binnenkomst staat een groot krijtbord in de gang, waarop de indeling van het pand getekend is. De houten magneten erop geven aan wie waar zit. Dat is nodig, want het pand biedt namelijk kantoorruimte aan maar liefst 120 startende ondernemers.

In het hart van De Stadstuin kan gegeten en gedronken worden. In het lunchcafé op de begane grond kun je terecht voor een lekker broodje, maar zo veelzijdig als de ondernemers in het gebouw is ook de horeca. Op het stadsstrand kun je namelijk met lekker weer ook terecht voor een vers sapje of een kokosnoot. De bar binnen is vaak tot 01.00 uur of later geopend voor een Belgisch biertje of cocktail. “De bedoeling was om een oplossing te vinden voor het leegstaande kantoorpand en het een publiek karakter te geven, want normaal kom je niet zo snel in een bedrijfskantine. Maar hier wel, al is het maar voor de feestjes”, lacht mede-initiatiefnemer Edo Wiersema.

Edo Wiersma
Edo Wiersma

De Utrechter is een van de twee initiatiefnemers van De Stadstuin. Door zijn studie Stadsgeografie aan de Universiteit Utrecht was hij al actief binnen de vastgoedwereld. “Voor mijn master heb ik onderzoek gedaan naar leegstand van gebouwen”, vertelt hij. “Na een aantal klussen in de vastgoedwereld kwam ik erachter dat ik niet graag met cijfers werk, maar met mensen. Ook had ik al een groot netwerk van creatieve ondernemers opgebouwd.” Daarom ontstond voor hem al snel de droom om tijdelijke werkplekken te creëren voor startups in leegstaande panden. Op een netwerkevent van de gemeente Utrecht liep hij zijn compagnon Bas van Engeland tegen het lijf. Het klikte zo goed dat ze binnen vier maanden al samen stonden te klussen aan de Europalaan.

RGER_20160503_Stadstuin Hi-Res_0005Slim werken

“We zijn hier officieel vorig jaar op 1 april ingetrokken”, vertelt Edo. “Toen stond het kantoorpand al meer dan tien jaar leeg. Dat is niet goed voor een gebouw, dus je kan zelf wel bedenken hoe het er hier uitzag.” De eerste vijf maanden zijn ze bezig geweest met puin ruimen. “De volgende keer zal ik wel betere eisen aan een gebouw stellen, maar het was voor ons de eerste keer dus we grepen alles gewoon met beide handen aan.” Al het resthout van het gebouw is verwerkt in de inrichting. Zo fungeren de oude houten traptreden nu als omlijsting van de bar. Ook hebben ze vorig jaar vierkante houten blokken gekregen van Mysteryland. “Een gast die hier een ruimte huurde voor een evenement, werkte bij dat festival. Toen hij vertelde dat ze van die blokken af moesten, zijn wij gelijk in de auto gestapt naar Amsterdam.” Opvallend zijn ook de vele kurken onderzetters aan de muur. Een goedkope, maar toch leuke oplossing. “Om alle ruimtes in te richten moesten we slim werken. Zodra we de vergaderruimtes een aantal keer verhuurd hadden, konden we het weer verder inrichten.”

RGER_20160503_Stadstuin Hi-Res_0003De Stadstuin is een tijdelijke invulling van het gebouw. Aangezien het dus om tijdelijke werkplekken gaat, mogen de ondernemers zelf hun plekken inrichten. “Wij bieden de schil, maar iedereen mag het inrichten zoals die zelf wil.” Iedereen mag zelf bepalen hoe z’n ideale werkomgeving eruit hoort te zien: “Het moet een soort verlengde van je huiskamer kunnen zijn.” Die vrijheid zie je terug in de gangen, waar banken en pingpongtafels het gezichtsveld domineren. Alles mag. Je hoeft dus niet gek op te kijken van een ziekenhuisbed omgebouwd tot tafel of een kanon gemaakt van oude bomen. Een rondgang in het gebouw leid je langs een werkplaats, muziekstudio’s, ict-bedrijfjes, grafisch ontwerpers, modeontwerpers, fotografen en een schoonheidssalon. Op het moment van spreken wordt de fiets van Edo gerepareerd door een fietsenmaker, ook gevestigd in het pand. “Het bleek dat ik een te klein frame had voor mijn fiets, nu krijg ik eindelijk een degelijke mannenfiets.” Terwijl we bij de fietsenmaker staan, vertelt hij over de barbershop in het pand. “Op woensdag loop ik altijd even naar boven om me te laten bijknippen, handig toch”, zegt Edo.

Alles delen

Het uitgangspunt van De Stadstuin is jonge ondernemers goed te laten starten, op een plek waar ze elkaar kunnen inspireren en kunnen helpen. “Iedereen kan alles met elkaar delen. Hoewel de bedrijven inhoudelijk verschillen, zitten ze allemaal in hetzelfde schuitje. Iedereen is bijvoorbeeld aan het uitvogelen hoe ze klanten het best kunnen benaderen of hoe ze structuur kunnen aanbrengen in hun bedrijf. Wij zijn zelf ook een startup, dus kletsen gewoon mee”, lacht Edo. Wil je als starter het gebouw betreden, dan moet je beschikken over een KvK-nummer en een aantal dagen per week werken. “We willen geen creatieve amateurs.” Wanneer je in het lunchcafé zit, zie je goed wanneer er weer iemand komt werken: het magneetje wordt netjes op het bord geplakt. Edo schat de gemiddelde leeftijd in het gebouw rond de 25. Iets meer dan de helft daarvan is inmiddels man. “In het begin verhuurden we de ruimtes vooral aan vrouwen, de mannen kwamen hier pas later kijken.”

RGER_20160503_Stadstuin Hi-Res_0002De Stadstuin omschrijft zich als een ‘zakelijke woonkamer’. “Het moet voelen als je tweede thuis”, vindt Edo. Zo staan er bij de ingang van een werkplaats boven op de kapstok twee sloffen. Ook vertelt een jonge grafisch ontwerper enthousiast dat ze vaak blijft hangen op borrels en feestjes, waardoor ze soms vergeet dat er ook nog gewerkt moet worden. Haar kamer is volledig gestript, van plafond tot de vloer. “Dat vind ik rustig werken, want af en toe is het echt te gezellig hier. Oh Edo, had ik al verteld dat ik een nieuwe kast krijg? Ontworpen door hiernaast en gebouwd door beneden?” Edo kan alleen maar glimlachen.

Die borrels en feestjes komen vaak terug in het gesprek. Het populairst is de borrel op vrijdagmiddag, de Vrijmibo. “Dan staan we hier met zo’n vierhonderd man”, vertelt Edo. “En verwacht bij ons niet zo’n suffe vrijdagmiddagborrel met twee biertjes en een bitterbal. Wij hebben livemuziek, dj’s, cocktails, alles.” Iedereen is welkom op de borrel, ook mensen ‘van buiten’. De Stadstuin ligt zo’n tien minuten fietsen van het centrum. Komen er dan wel genoeg mensen? “In Utrecht zijn mensen verdomd lui wat betreft afstanden afleggen, kom je in Amsterdam of Rotterdam dan praten ze er niet eens over. Ik snap dat het als lunchgelegenheid soms wat ver is, maar als je hier ook rustig wil gaan werken dan is het prima te doen.” Op mooie zomeravonden wordt de barbecue buitengezet op het stadsstrand. Later komt de dj erbij. De werkplaats grenst aan het stadsstrand, waar volgens de jongens tijdens reguliere werktijden altijd de zon schijnt. De werklust moet dus hoog zijn om niet met een cocktail in een zitzak te belanden. Gelukkig is het pand 24 uur per dag open, dus je kunt er ook voor kiezen om ‘s nachts te gaan werken. Kortom: alles is mogelijk in De Stadstuin.

Tekst: Annabel van Heesbeen, Foto’s Renzo Gerritsen

 

3 Reacties

Reageren
  1. NAj

    Nu kun je wel heel gewichtig doen over je conceptje en het zal vast heel gezellig zijn, maar op de foto’s gebaseerd is het weer zo’n 13 in een dozijn concept, met van die industrial inrichting, bij elkaar geraapt schoolmeubilair, opengewerkte plafonds en stijgerpijpen. Het macbook gehalte wellicht hoog even als het man met stevige baard gehalte? Gin tonics, met zowel Gin als Tonic van een obscure brouwer uit de stad en verantwoorde koffie? Gun het deze mensen van harte, maar ik heb het ondertussen wel gezien met die broedplaatsen cq. tweede woonkamers. Tijd voor een nieuwe rage.

  2. Rob H.

    Als er een land momenteel achterloopt biertechnisch, dan is het België wel. Dus daar is niets hips aan. En er is niks mis met een bitterbal!

  3. bas

    “een te klein frame voor de fiets”, Ik denk dat deze fietsenmaker even terug mag naar de vakschool……. Dit klinkt wel erg knullig want het is namelijk ook niet mogelijk om een te klein frame voor je fiets te hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).