Ondernemerstips van O.Cuisine
Door: Olga Leever
Van freelance kok tot eigenaar van een Ontmoet & Doet-centrum: Will Overheul zet steeds een stapje verder. Hij is geen doorsnee cateraar; biedt de klant graag een beleving. Zoals een workshop met de Dutch Oven, waarin hij met vergeten groenten als pastinaak Oud-Hollandse stoofpotten bereidt. Onlangs verhuisde hij naar een nieuwe locatie op Lage Weide. Een interview.
‘In 2003 begon ik voor mezelf als kok, onder de bedrijfsnaam O.Cuisine. Al snel huurde ik een eigen productieruimte in Houten. Vanuit deze ruimte werkte ik als cateraar en verzorgde hapjes voor bijvoorbeeld personeelsfeesten, verjaardagen en bruiloften. Mijn vrouw Corina ondersteunt me en bij grote evenementen huur ik freelancers in. Vanaf het begin heb ik gewerkt met eerlijke producten. Zoveel mogelijk biologisch en met lokale producten.’
‘Echt militair voer’
‘Toen ik een paar jaar geleden een Dutch Oven zag, was ik meteen verkocht. De oven is van gietijzer en gebruik je buiten, boven een vuur. Geweldig! De historie van eten interesseert me: waar komt de aardappel vandaan, wat voor gerechten maakten mensen in de Middeleeuwen? Ik schafte een Dutch Oven aan en begon tijdens de Fortenmaand met een workshopje. Mensen konden bij mij leren hoe ze een Oud-Hollandse stoofschotel konden bereiden. Echt militair voer. Ik vertelde er verhalen bij over het ontstaan van de gerechten. Het was een groot succes. Hier wilde ik meer mee.’

Boterboontjes
Sinds 2010 is Will Overheul op allerlei evenementen te vinden met de Dutch Oven. ‘Op Boerderij Vredegoed, C-Fordt Maarsseveen, tijdens Open Monumentendag: overal word ik ingehuurd. Het liefst kook ik dan met historische groenten zoals boterboontjes, warmoes en pastinaak. Ook op netwerkbijeenkomsten en bedrijfsuitjes kom ik langs. Ik vind het leuk om mensen iets te leren, iets te vertellen over de bereiding van voedsel. Daarom geef ik steeds vaker workshops.’

Wow!-factor
Will en Corina gingen op zoek naar een grotere bedrijfsruimte waar Will kookworkshops kon verzorgen. Sinds oktober is het bedrijf gevestigd aan de Zonnebaan 18. Will Overheul: ‘Van buiten is dit een doorsnee bedrijfsverzamelpand. Kom je binnen, dan ervaar je de ‘Wow!-factor’.’ De ontvangstruimte is sfeervol ingericht met lange steigerhouten tafels en een bar. Achterin de zaak is de keuken. Ook zijn er drie vergaderzalen beschikbaar. Will en Corina hebben inmiddels de pay-off ‘Ontmoet & Doet’ aan hun bedrijfsnaam toegevoegd. ‘Een workshop doen bij O.Cuisine is een beleving. Buiten, met de Dutch Oven, of hier in de keuken tijdens een bitterballen- of tapasworkshop: je leert iets, je werkt samen, je hoort een verhaal. ‘ Bij het O.Cuisine Ontmoet & Doet-centrum kunnen bedrijven vergaderen en kookworkshops volgen.
‘Blijf verrassen’
Heeft Overheul tips voor andere ondernemers? ‘De klant wil geen standaard verhaal. Hij wil een beleving. Wij zorgen daarvoor. Met open vizier en met een eerlijk product. Flexibiliteit en een persoonlijke benadering horen daarbij. Daarmee onderscheid je je van anderen. Luister naar je klant, denk met hem mee. Als je mensen blijft verrassen, komen ze steeds weer bij je terug.’
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.