Een wandeling door Utrecht met Eric Odenwald van de Leckere | De Utrechtse Internet Courant Een wandeling door Utrecht met Eric Odenwald van de Leckere | De Utrechtse Internet Courant

Een wandeling door Utrecht met Eric Odenwald van de Leckere

Een wandeling door Utrecht met Eric Odenwald van de Leckere

In de flyer van het 15-jarig jubileum van Brouwerij De Leckere lees ik: “15 jaar geleden, ergens in een donkere kelder in Utrecht, kwamen een paar vrienden op het idee om bier te gaan brouwen. Niet zomaar bier, maar het leckerste bier. Nu, bijna 15 jaar later is dat initiatief uitgegroeid tot een volwaardige brouwerij. Elke dag worden er mooie en leckere bieren gebrouwen die door heel Nederland worden gedronken”.

Een groot deel wordt afgenomen in de regio Utrecht, vertelt Eric Odenwald, directeur van De Leckere. Met name de Utrechtse horeca en speciaal-slijterijen nemen de laatste jaren steeds meer onze pils en speciale bieren af. Als fust voor de (wissel-)tap of als flesjes op de vaste kaart. Het is smaakvol bier van deze tijd, en onze afnemers en drinkers proeven het verschil. Het is duidelijk dat Eric passie heeft voor zijn product. Evenals de 9 medewerkers die zich in De Meern bezig houden met het maken en verkopen van bier. Hun passie is om andere mensen blij te maken met goed en lekker bier en het op zoveel mogelijk plaatsen verkrijgbaar te maken.

Eric houdt van innovatie en marketing op het gebied van voeding en drank. Van het beter maken van producten, op biologische basis. Smaak, beleving, en lekker en verantwoord genieten, zijn bevlogen woorden die hem typeren. Naast de inhoudelijke bierbrouwers is hij als directeur voornamelijk bezig met de coördinatie, marketing en verkoop van hun producten. Dat lukt goed. Elk jaar wordt er rond de 500.000 liter “De Leckere” gebrouwen. En als ze voldoende vaten en ruimte hebben, dan wordt dat 1.500.000 liter binnen drie jaar. Vraag is er voldoende. Er wordt hard gewerkt aan de aanbod en productiekant om het mogelijk te maken.

Binnen de wereld van bieren is De Leckere een kleine brouwerij in Nederland. Inmiddels behoren ze tot de vier kleinere regionale speciaalbrouwerijen. De begin-status van “pionier” (zo’n 130 in Nederland!) zijn ze al lang ontgroeid. De grote merken zoals Inbev, Heineken, Bavaria, Grolsch richten zich op de massale productie van pils. Het team van De Leckere wil het lekkerste speciaalbier van Nederland maken. Maar ook hun drie jaar geleden gemaakte pils is een succes op de markt en wordt in toenemende mate afgenomen. In de communicatie ligt niet de nadruk op hun biologische bier, maar op het genieten van de lekkere smaak. Ondernemers die zich met hun productkeuze willen onderscheiden kiezen dan ook steeds vaker voor een speciaal-bier op hun menu. Niet alleen in Utrecht (goed voor 20% van de omzet) maar ook in de rest van Nederland (de andere 80%).

Dit jaar zijn er in verband met het 15-jarig bestaan 5 speciale bieren gebrouwen. Als de 6000 liter per soort op is, is het op. Op is op. Naar de toekomst toe zijn er aspiraties en ook al lopende contacten richting buitenland. Dichterbij huis ziet Eric een proeflokaal in Utrecht helemaal zitten. Om de speciaalbieren van De Leckere samen met andere bieren en pilzen te kunnen vergelijken en genieten. Als je in Utrecht wandelt en je ziet een luifel, bierviltjes, parasols met het zwart-witte beeldmerk dan weet je zeker dat er op de tap of in de fles bier van De Leckere aanwezig is.

Aanbevolen: de “inter-natural blond ale” (IBA)

Interview en foto’s: Rob van Veenendaal – Loopbanen en Levenswerken

2 Reacties

Reageren
  1. http://jonny6834.wordpress.com/2013/07/25/comparing-fast-plans-in-dumbbell-exercises//

    Some have a short bar with a static weight on each end.
    Just do not slow down so much that you lose what you just
    spent the last two months working so hard to achieve. They come in diverse designs
    and varieties, on account of the current increase
    of physical fitness devotees.

  2. marlies souren

    Hallo Geachte Heer Eric Odenwald

    wat een leuke historie mbt uw bierbrouwerij.
    Ik weet dat er een stuk over u/jou/ verschijnt in de oostkrant. Ik wil daarop inhaken (ook als dichter voor de Oostkrant) met een gedicht over Lecker Bier! mmm…. Daarmee ga ik het verhaal niet doorkruisen, hoogstens poëtisch onderschrijven. Ik vind het daarom zinvol om je even te ontmoeten en het bier te proeven….(haha) ik woon in Oost in de Oudwijkerlaan, Voel je ervoor om elkaar even gezellig hierover te spreken, de komende week?
    ik hoor graag!
    marlies souren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).