Eigenaar café DeRat begint Taplokaal Gist: “We willen onafhankelijk bijzondere bieren schenken” | De Utrechtse Internet Courant Eigenaar café DeRat begint Taplokaal Gist: “We willen onafhankelijk bijzondere bieren schenken” | De Utrechtse Internet Courant

Eigenaar café DeRat begint Taplokaal Gist: “We willen onafhankelijk bijzondere bieren schenken”

Eigenaar café DeRat begint Taplokaal Gist: “We willen onafhankelijk bijzondere bieren schenken”
Jasper Borgdorff (l) en Erik Lebbing (r), eigenaren van Taplokaal Gist op de Helling. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
Er moeten wel dertig verschillende taps achter de bar van Taplokaal Gist komen. Het toekomstige café- restaurant aan de Helling is onlangs een crowdfunding gestart. “Lokaal bier is niet het allerheiligst voor ons. Het gaat om de beste kwaliteit en originaliteit.”

Er moeten wel dertig verschillende taps achter de bar van Taplokaal Gist komen. Het toekomstige café- restaurant aan de Helling is onlangs een crowdfunding gestart. “Lokaal bier is niet het allerheiligst voor ons. Het gaat om de beste kwaliteit en originaliteit.”

Op het gebied van bier zijn er volgens de eigenaren ongelimiteerde mogelijkheden. “Het is saai als iedereen weer met de Weizener, IPA, een herfstbock of lentebock komt. Wees creatief! Zo heeft brouwerij de Kromme Haring een stout gemaakt met verse cold brewed coffee”, vertelt een van de eigenaren van het toekomstige Taplokaal Gist, Erik Lebbing enthousiast.

Lebbing is al negen jaar eigenaar van café DeRat. “Omdat het zo goed gaat met DeRat vonden we het een goed moment om aan iets nieuws te beginnen”, vertelt hij. Samen met compagnon Jasper Borgdorff en chefkok Manon de Graaf begint hij aan een nieuw avontuur. “Dit moet iets heel vernieuwends worden in Utrecht. In het taplokaal komen dertig taps achter de bar en willen we géén bier schenken van grote merken, maar alleen speciale biersoorten.”

Crowdfunding

Voor het Taplokaal is de een crowdfunding belangrijk, omdat de initiatiefnemers ervoor kiezen geen financiële steun te ontvangen van grote brouwerijen. “We willen volledig onafhankelijk zijn”, vertelt Jasper Borgdorff. “Wat veel mensen niet beseffen is dat horeca-eigenaren afspraken hebben gemaakt met brouwerijen om hen te steunen. Als een grote brouwerij geld investeert in jouw kroeg, dan willen ze dat wel terugverdienen. Ze zorgen dat de pilsprijs laag blijft, maar op alle andere manieren verdienen ze geld.”

Onafhankelijk

In Taplokaal Gist willen ze daarentegen zélf bepalen wat ze op de tap hebben. Naast lokale en niet-lokale speciaalbieren moet het taplokaal ook gerechten die aansluiten op de biersmaken gaan aanbieden. “Zo zijn oesters met een stout een klassieke combinatie. We willen bijzondere smaaksensaties opzoeken. Schoppen tegen de gevestigde normen en de grenzen verleggen”, vertelt Borgdorff.

Manon, Jasper en Erik.

Rotsoord

Het Taplokaal gaat neerstrijken in het gebouw De Kade, direct aan de De Vaartsche Rijn op Rotsoord. Het voormalig industrieterrein ontwikkelt zich als creatieve woon- en werklocatie. De plek is volgens de eigenaren ideaal: “Aan het water en dicht bij de stad”, vertelt Lebbing.

Of de bierkenners een favoriet bier hebben? “Nee, dat is hetzelfde als dat je zou vragen: ‘Wie is je favoriete kind?’ Het wisselt per moment”, lacht Lebbing.

De crowdfunding is afgelopen vrijdag gestart en loopt nog 45 dagen. Om te beginnen met het uitvoeren van de plannen is minimaal 200.000 euro nodig. Eind dit jaar hopen de initiatiefnemers de deuren van Taplokaal Gist te kunnen openen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).