Fatma hielp naast haar kantoorbaan in de avonduren haar broer mee in zijn restaurant. Mustafa kwam op zijn negentiende naar Nederland en zocht een baan. Die baan vond Mustafa bij de broer van Fatma en nu, jaren later, zijn de twee getrouwd en hebben ze twee restaurants in de binnenstad van Utrecht, Karaf en Loof.
“Ik heb in Turkije ontzettend veel met horeca gedaan en zag in Nederland mogelijkheden om mijn eigen zaak te openen. Fatma komt zelf uit een horeca familie en weet als geen ander hoe de horeca werkt,” vertelt Mustafa. “We zijn eerst begonnen aan de Mariastraat en dat was vanaf dag één een succes. Daarna hebben we verschillende zaken gehad en zijn we blijven hangen bij Artisjok, die zaak hebben we ruim acht jaar gehad.”
“Mustafa wilde graag zijn eigen zaak beginnen. We hadden al een kindje en toen Mustafa net was begonnen in zijn eerste eigen restaurant bleek ik zwanger te zijn van een tweeling,” vertelt Fatma. “Omdat horeca niet te combineren is met een gezin, was ik er niet zo blij mee dat Mustafa zoveel tijd in zijn restaurant stak. Gelukkig liep het restaurant zo goed dat ik mijn kantoorbaan kon opzeggen en thuis kon blijven voor de kinderen,” vertelt Fatma.
De tijd na restaurant Artisjok
“Na acht jaar Artisjok waren we eigenlijk klaar met de hele horeca,” vertelt Fatma. Mustafa beaamt dit: “Ik was op. Ik kon niet meer. Ik heb altijd zelf meegeholpen in de zaken die ik heb gehad, rust was er niet bij. Mustafa vertelt dat het ook niet makkelijk is om als allochtoon een restaurant te openen: “Je moet altijd beter zijn dan de restaurants om je heen, omdat we Turks zijn. Mensen hadden vooral in het begin erg veel vooroordelen als ze ons in het restaurant zagen staan. Zo hebben we een keer gehad dat een man binnenkwam met een groep, ons zag en meteen zei dat hij zich met al die ‘zwarten’ niet zo op zijn gemak voelde. Ik heb hem vriendelijk vertelt dat we vol zaten en hem de deur gewezen,” vertelt Mustafa. “Na een tijdje begonnen mensen ons beter te leren kennen en kregen we vooral vee lieve vaste klanten die met elk restaurant dat we hebben gehad zijn meegekomen.”
Na Artisjok wilden ze beide eigenlijk het liefst terug naar Turkije om daar een restaurant op te zetten. “We hebben gewoon even pauze genomen. Ik wilde kijken of er andere mogelijkheden waren dan dag en nacht werken. Maar ik ben erachter gekomen dat ik leef voor de horeca, dus zijn we toch maar weer iets kleins in Utrecht begonnen.” En dat ‘kleins’ was restaurant Karaf aan de Lange Nieuwstraat.
Het begin van Karaf
“Ik weet nog dat ik op de Lange Nieuwstraat fietste toen we net Artisjok waren begonnen en het pand van Deeg zag, het restaurant dat voor Karaf in het pand zat. Ik baalde dat we dat pand niet eerder hadden opgemerkt en het gekocht hadden, het zat op de perfecte plek en zag er heel leuk uit,” vertelt Fatma. “Toen we gestopt waren met Artisjok kwam na een jaar dat pand aan de Lange Nieuwstraat te koop. Het had gewoon zo moeten zijn.”
Loof
Het idee was dus om een klein restaurant te hebben en het daarbij te houden. “Dat ging een beetje fout toen er een pand aan het Domplein vrijkwam,” vertelt Mustafa lachend. Fatma vult aan: “We hebben nooit een terras bij onze restaurants gehad. Het pand aan het Domplein had dit wel. Ik heb een week gewacht voordat ik het Mustafa vertelde, omdat ik wist dat hij veel te enthousiast zou zijn.”
Vier maanden geleden hebben ze het pand op het Domplein omgedoopt tot restaurant Loof. “Ik zou graag willen dat het plein gezelliger wordt,” zegt Mustafa. “Op dit moment zijn het heel veel losse restaurantjes en omdat het hier altijd zo waait, kun je helemaal niet lekker op het terras zitten.” Ook Fatma zou het hier graag gezelliger zien: “De gemeente regelt hier alles. Zo mogen we geen windschermen neerzetten om het aangenamer te maken op het terras. Ook over terrasverwarming doen ze moeilijk. Eigenlijk zou de gemeente even naar Turkije moeten gaan om te zien hoe het ook kan. Het plein zou heerlijk zijn om lekker op het terras te zitten, terrasverwarming erbij en je kunt tot in het najaar buiten zitten.” Mustafa vult aan: “Al zetten ze er lekkere foodtrucks neer met popcorn of nootjes, dat maakt het al een stuk gezelliger!”
Afgelopen zomer kregen Fatma en Mustafa een leuke verrassing. Ze zijn opgenomen in the Lonely Planet 24 hours in Utrecht. “We krijgen wel vaker buitenlandse journalisten over de vloer die een hapje komen eten in Karaf, dus meestal zoeken we er niet zoveel achter. Dat we nu worden aanbevolen in the Lonely Planet is wel een hele eer,” zegt Fatma.

3 Reacties
ReagerenLeuk. Nooit geweest. Ga d’r zeker een keer naartoe. Kaart ziet er goed uit.
Was al een paar jaar niet bij de Artisjok geweest, maar van het weekend wel en ik/we vroegen ons al af waar die super vriendelijke mensen waren, met “ultimate” bediening, van voorheen. Nou die zijn hier dus 🙂 We komen zeker langs! Ik kan niet wachten 🙂
Ik was al fan van ze bij de Artisjok. Ook bij de Karaf en Loof weer heerlijk gegeten en vooral ontzettend gastvrij ontvangen. Ga zo door dus!