Feest op de Laan van Nieuw Guinea: Behangwinkel Wijkmans bestaat 50 jaar - De Utrechtse Internet Courant Feest op de Laan van Nieuw Guinea: Behangwinkel Wijkmans bestaat 50 jaar - De Utrechtse Internet Courant

Feest op de Laan van Nieuw Guinea: Behangwinkel Wijkmans bestaat 50 jaar

Feest op de Laan van Nieuw Guinea: Behangwinkel Wijkmans bestaat 50 jaar
‘Colors At Home Wijkmans’ aan de Laan van Nieuw Guinea in Utrecht bestaat op 9 februari vijftig jaar. Al 32 jaar werken Lisa en Theo Wijkmans met veel liefde in hun behangwinkel. Dat zij na al die jaren nog steeds bestaan, mag nu gevierd worden.

‘Colors At Home Wijkmans’ aan de Laan van Nieuw Guinea in Utrecht bestaat op 9 februari vijftig jaar. Al 32 jaar werken Lisa en Theo Wijkmans met veel liefde in hun behangwinkel. Dat zij na al die jaren nog steeds bestaan, mag nu gevierd worden.

De ouders van Theo begonnen in 1986 een klein winkeltje in verf en behang aan de Laan van Nieuw Guinea. Dit liep zo goed dat zij vijf jaar later al konden verhuizen naar de huidige locatie enkele meters verderop in dezelfde straat. Ze gingen van een bescheiden winkeltje van 100 m2 naar een riante winkel van ruim 500 m2.

Vijfentwintig jaar lang werkten zij zelf in de winkel. Theo en Lisa hielpen vaak mee. Zij waren toen al onafscheidelijk. “We ontmoeten elkaar toen we zeventien jaar waren en woonden al snel samen”, vertelt Lisa. Toen de ouders van Theo in 1997 met pensioen gingen, was al snel beslist dat het verliefde koppel de zaak zou overnemen.

Overname

“Het was geweldig om aan het roer te staan van de winkel, maar het bleek ook een uitdaging. We hebben hard moeten vechten om het hoofd boven water te houden. Het is niet voor niets dat we de enige behangwinkel zijn die nog bestaat in Utrecht. Vooral tien jaar geleden tijdens de recessie was het erg zwaar. In die periode was iedereen huiverig voor grote aankopen. Laat staan dat iemand zijn huis ging verbouwen of een nieuwe vloer ging laten leggen. Voor ons was dat natuurlijk een groot probleem.”

Dankzij vaste klanten en mond-tot-mondreclame wist de winkel te overleven. “Ik denk dat we nog bestaan omdat klanten zich hier echt thuisvoelen. We nemen de tijd om gericht advies te geven. Als een samenwonend stelletje bij ons langs is geweest voor de inrichting van hun huisje, zijn ze vaak een paar jaar later terug voor spullen voor de babykamer. Soms lopen zelfs kleinkinderen van oude klanten van ons de zaak binnen.”

‘Tuurlijk scheld je elkaar af en toe verrot’

Concurrentie

Wijkmans moet concurreren met websites en grotere winkels. Eerst specialiseerden zij zich vooral in behang en verf, maar dat is uitgebreid naar vloeren, gordijnen en alles wat nodig is in huis. “Verf kopen mensen net zo makkelijk online, maar vloeren en gordijnen moet je zien of voelen. Vaak merk ik dat mensen iets op een website hebben gezien en in de winkel komen kijken zodat ze het vervolgens online kunnen bestellen. Ik leg ze dan uit dat het zonder de online bezorgkosten bij ons net zo goedkoop is en dat ze altijd mogen terugkomen voor reparaties. Vaak doen ze de aankoop dan toch bij ons.”

Het meest bijzondere is misschien niet de winkel zelf, maar het team erachter. Al 32 jaar staan Lisa en Theo samen in de winkel. Sinds 15 jaar zonder verder personeel. Pittig, maar vooral heel gezellig. “Tuurlijk scheld je elkaar af en toe verrot, maar als de klant binnenkomt zijn we altijd weer heel gezellig hoor”, lacht Lisa. “We zijn elkaar na al die jaren nog steeds niet zat. We vormen ook een goed team. Theo is van de grove dingen zoals vloeren en ik ben meer van de inrichting. Ik vind het leuk om mensen te helpen bij het vinden van spulletjes, om zo hun plek eigen te maken.”

Jubileum

Sinds 3 jaar is de winkel officieel een franchise van Colors At Home, een internationaal bedrijf in woonspullen. Maar daar merken ze niet zoveel van. “We zijn heel zelfstandig. We kiezen zelf hoe we alles aanpakken en wat er in ons assortiment ligt. Wel is het een goede stap geweest, je krijgt goede feedback en samen sta je sterker.” Het 50-jarig jubileum viert Wijkmans door op 9 februari alle vertegenwoordigers uit te nodigen voor een feestelijke borrel in de winkel. “Ik heb zelfs ballonnen besteld. Normaal ben ik niet zo van die dingen, maar dit is zo’n bijzondere mijlpaal dat ik een uitzondering maak.”

1 Reactie

Reageren
  1. Diana

    Gefeliciteerd Lisa en Theo!
    Ik ben erbij!
    Groetjes Diana

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).