Free Food Experience Overvecht: “Negentig procent van de buurt heeft te maken met armoede” | De Utrechtse Internet Courant Free Food Experience Overvecht: “Negentig procent van de buurt heeft te maken met armoede” | De Utrechtse Internet Courant

Free Food Experience Overvecht: “Negentig procent van de buurt heeft te maken met armoede”

Free Food Experience Overvecht: “Negentig procent van de buurt heeft te maken met armoede”
Initiatiefnemer van de Free Food Experience Richard Noordhoek. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
Bewoners uit Overvecht die met financiële problemen kampen, kunnen voor een avondje ontspanning sinds kort terecht bij de ‘Free Food Experience’. Iedere laatste zondag van de maand wordt in het buurthuis een gratis driegangenmenu voor ze bereid.

Bewoners uit Overvecht die met financiële problemen kampen, kunnen voor een avondje ontspanning sinds kort terecht bij de ‘Free Food Experience’. Iedere laatste zondag van de maand wordt in het buurthuis een gratis driegangenmenu voor ze bereid.

De initiatiefnemer, Richard Noordhoek, heeft zelf gewoond in Overvecht. “Toen zag ik wat voor mooie buurt het eigenlijk is. De bewoners zijn echt trots op de wijk”, vertelt hij. “Maar ik zag ook de andere kant; de armoede waar ongeveer negentig procent van de buurtbewoners mee te maken heeft.” Daarom besloot hij afgelopen zomer samen met zijn vrouw een evenement te organiseren waar deze mensen even al hun zorgen kunnen vergeten.

Sinds augustus kunnen elke laatste zondag van de maand zo’n veertig mensen terecht bij de Free Food Experience. Iedereen kan maximaal tien keer komen eten. “In Overvecht zijn er zó veel armen dat je wel een limiet moet stellen”, legt Noordhoek uit. “Anders komen er telkens dezelfde mensen en is je bereik te klein.”

Het regelen van het evenement kost Noordhoek veel tijd en energie, maar geen geld. Lokale supermarkten, groenteboeren en slagers zorgen voor het eten waar amateurkoks uit de wijk het driegangenmenu mee bereiden. “We kunnen gewoon gratis boodschappen bij ze doen. Daar droomt iedereen toch van”, vertelt hij lachend.

Uit het isolement

Noordhoek wil met het initiatief graag arme buurtbewoners uit het isolement halen. “Er rust echt een taboe op armoede”, begint hij zijn uitleg. “Mensen lopen er niet mee te koop. Daarom blijven mensen liever thuis, dat kost ook minder geld.”

De Eetruimte van de Free Food Experience
De Eetruimte van de Free Food Experience

Volgens Noordhoek krijgen veel van deze armen te maken met het vooroordeel ‘als ze schulden hebben, zullen ze het er wel zelf naar gemaakt hebben’. “Bij sommigen zal dat misschien ook wel zo zijn, maar het overgrote deel is de armoede gewoon overkomen. Dat laat je zo machteloos voelen. Je kunt er niet veel aan doen. Behalve dan zo’n avond organiseren. Ze moeten weten dat ze het waard zijn om het leuk te hebben”, vertelt hij zichtbaar geëmotioneerd.

Mix van culturen

Op de avonden komen mensen van allerlei verschillende nationaliteiten af. Zo zijn er al Marokkanen, Turken, Surinamers, Antillianen en Grieken langs geweest. “Dat vind ik er nou zo mooi aan”, zegt Noordhoek. “Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Iedereen is welkom, het gaat over cultuur heen.”

Tussen de mensen worden ook vriendschappen gesloten. Leeftijd speelt hierbij geen rol. “Bij één van de avonden was er een Marokkaanse moeder van acht kinderen. Haar twee jongste dochtertjes hebben dezelfde leeftijd als mijn dochters”, begint Noordhoek zijn verhaal. “Toen mijn oudste van elf laatst jarig was, heeft ze de Marokkaanse meisjes voor haar feestje uitgenodigd.”

Olievlek

Aan plannen heeft Noordhoek geen gebrek. Hij fantaseert eindeloos over wat hij nog meer kan doen in de toekomst. “Ik hoop echt snel uit te breiden, als een soort olievlek. Als ik dit ook op andere plekken kan doen, begin ik in Kanaleneiland”, droomt hij. “Het liefst zou ik ook een soort voedselbank beginnen, muziekavonden organiseren en zomers sportevenementen voor de kinderen organiseren. Maar dat is nog ver weg.”

Eerst wil Noordhoek een stichting opzetten. Ook wil hij keukenapparatuur aanschaffen en reclame maken om zowel vrijwilligers te vinden, evenals donateurs. Om dit te realiseren, is er afgelopen weekend een crowdfundingscampagne gestart. Hij hoopt hiermee zo’n 1200 euro op te halen.

11 Reacties

Reageren
 1. Herman

  90% van oververhit leeft in armoede ben benieuwd waar deze info vandaan komt of wat de definitie van armoede is.
  Dit is namelijk absolute onzin

 2. Dave

  @herman, armoede voor mij is dat mensen ervaren dat ze geld niet kunnen uitgeven aan zaken die essentieel zijn zoals verwarming kleding en eten. De enorme populariteit van dit initiatief geeft wel aan hoeveel mensen dit betreft want niet iedereen durf ervoor uit te komen dat het kopen van eten een probleem is.

 3. Rick

  Allereerst wil ik zeggen dat ik het een goed initiatief vind van Richard Noordhoek, en ik zou zeggen, ga er vooral mee door.

  Over de percentages die worden genoemd (90% leeft in armoede) wil ik nog wel wat kwijt. Als je kijkt naar de factsheet over armoede in Utrecht uit maart 2015 (https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/5.sociaal-maatschappelijk/Werk_en_inkomen/Pdf_2015/Factsheet_Armoede_in_Utrecht_01.pdf) dan zie je gelijk dat hier iets scheef loopt.

  Beschreven staat dat “armoede in Utrecht is toegenomen in de periode 2008-2014 tot circa 13% van de Utrechtse huishoudens (circa 18.000 huishoudens)”, dat “11% van de inkomens in Utrecht rond het Wettelijk Sociaal Minimum (WSM)” liggen, en dat “20% van de huishoudens in Overvecht een inkomen rond het WSM” heeft.

  Ik wil de (financiële) problemen in Overvecht echt niet wegwuiven. Maar laten we dit soort discussies wel een beetje zuiver houden. Wellicht dat meneer Noordhoek een compleet andere definitie van ‘armoede’ aanhoudt waardoor hij wel op 90% komt, daar ben ik dan wel erg benieuwd naar.

  In ieder geval succes met het project, dan moet wel lukken zo te horen!

 4. Wim Vreeswijk

  Als die 90% absolute onzin is volgens Herman. Wat is dan het echte % in Overvecht vergeleken met Utrecht, landelijk en Europees? en benoem dan ook de echte oorzaken die iedereen binnensmonds en taboe houdt!

 5. Toine Goossens

  Een prachtig initiatief. Ik hoop dat het veel navolging krijgt. Samen eten is een van belangrijkste elementen om weer hechtheid onder mensen te brengen. Daardoor groeit de sociale omgeving en ontstaat er, als vanzelfsprekend, een vorm van feed back. Hoor je ook eens hoe een ander er over denkt.

 6. Djjoen

  initiatiefnemer, Richard Noordhoek heeft er gewoond.
  90% in armoede?
  En de overige 10% rijdt in een Mercedes AMG of Audi RS6..
  op een Dikke scooter of Quad.

 7. FD

  Prima initiatief !
  hier zien ze het als verdien-model…
  https://www.duic.nl/ondernemen/restaurant-instock-opent-vestiging-in-utrecht-koken-met-geredde-producten/

 8. corine van weijen

  Wat een prachtig initiatief !!! Gewoon iemand met het hart op de juiste plaats. Wat maken die cijfertjes nu uit, iedereen weet dat Overvecht niet het Wilhelmina park van Utrecht is.

 9. Olivier Beens

  Volgens data van de gemeente Utrecht (laatste inwonersenquête, open data via utrecht.buurtmonitor.nl), heeft 15% van inwoners in Overvecht “moeite met rondkomen” (NB: dat is niet perse armoede). Ik zou als redactie even iets over die 90% zeggen (en uit de titel halen), want het zit er een factor 10 naast.

 10. Richard

  Het gaat er om dat 90 % word geconfronteerd met financiele problemen. Wat is dan armoede? Volgens mij is er dan een probleem met de definitie.
  het gaat er om dat er veel mensen zijn die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.

  Daar willen we iets aan doen. al is het maar eens in de maand.

 11. joeins

  Al langer is social makelaar Henk met zijn initiatievengroep aan de gang!
  Waarom ineens zo n kabaal om een initiatief van iemand stomweg omdat hij blijkbaar te veel geld om hem heen ziet in een andere wijk?
  Verder heft er al jarenlang in Zimhic goedkoop eten met iets extra s samen.. Volgens mij heft slimme Henk het wat moeilijk gekregen en ies in LR begonnen de duimschroeven aan te draaien

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).