Frietwinkel meest duurzame horecazaak Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Frietwinkel meest duurzame horecazaak Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Frietwinkel meest duurzame horecazaak Utrecht

Frietwinkel meest duurzame horecazaak Utrecht
Dapp Frietwinkel aan de Vinkenburgstraat 10 in Utrecht heeft de Duurzame Week Award gewonnen. De jury was zeer te spreken over de manier waarop er in de zaak  op alle vlakken duurzaam wordt gedacht. Ook de publieksprijs ging met ruime meerderheid naar de Frietwinkel.

Dapp Frietwinkel aan de Vinkenburgstraat 10 in Utrecht heeft de Duurzame Week Award gewonnen. De jury was zeer te spreken over de manier waarop er in de zaak  op alle vlakken duurzaam wordt gedacht. Ook de publieksprijs ging met ruime meerderheid naar de Frietwinkel.

Zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak scoorde de winkel goed. De Frietwinkel recycled bijvoorbeeld de olie tot biodiesel en gebruikt alleen groene energie. En zelfs over details als vorkjes, verpakkingen en servetten is nagedacht. Deze zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar, gerecycled materiaal.

Duurzame Week

Ook de publieksprijs is overtuigend gewonnen door Dapp Frietwinkel. Van de bijna 1.000 stemmen gingen er ruim 600 naar de biologische frieten. De verkiezing werd gehouden in kader van de Duurzame Week, die deze week van start is gegaan in Utrecht.

“De Duurzame Week gaf ons de kans perfecte kans om een hele andere kant van onze onderneming in de schijnwerpers te zetten. We laten zien dat we niet alleen liefde en passie hebben voor lekkere biologische frieten maar ook voor de grondstoffen die we gebruiken en de wereld om ons heen” Aldus Siem van Bruggen mede oprichter van Dapp.

Andere winnaars van de Duurzame Week Award zijn de De Vegetarische Slager in de categorie ‘retail’ en Greenjoy Sloepverhuur werd gekroond tot winnaar in de categorie ‘service’.

4 Reacties

Reageren
  1. Hannah

    Nou, gefeliciteerd hoor, de Frietwinkel heeft het mooi voor mekaar met een hip en doortimmerd verkoopverhaal. Maar wel een paar broodnodige kanttekeningen want zo goed zijn ze nou ook weer niet bezig… Onder aan de streep zijn het gewoon ondernemers die hun kostje moeten verdienen.

    Enne… Echte Utrechters weten natuurlijk nog dat je vroeger de lekkerste friet at bij Wim Kruijs in de oude stationswijk!

    1. ‘Moeders stoofvlees’…
    Als je echt duurzaam wilt zijn, verkoop je geen stoofvlees, zoals ze bij de Frietwinkel wel doen. Dan kun je wel beweren dat het biologisch vlees is, maar dat maakt het alleen maar erger:

    Uit een onderzoek van Vrij Nederland:

    “Biologisch vlees leidt tot meer klimaatverandering dan gewoon vlees. Biologisch vee mag gelukkiger zijn, het produceert wel meer klimaatgassen. Per liter geproduceerde melk stoten biologische koeien minder CO2 uit dan hun zusters in de reguliere veehouderij, maar ze produceren weer veel meer methaan en lachgas, die veel schadelijker zijn (de oorzaak is een verschil in dieet). In totaal levert dit meer klimaatverandering op.”

    2. Biologische aardappelen?
    De biologische aardappelen die de Frietwinkel gebruikt, zijn ook niet per definitie duurzaam. Wat weinig mensen weten, is dat in de biologische aardappelteelt de inzet koperoxichloride tegen de beruchte aardappelziekte phytophthora op onbekende schaal voorkomt. Dit is een middel wat voor gangbare akkerbouwers verboden is, doordat het veel nadelige effecten heeft op de plantgroei en de omgeving.

    3. Vervuilende garnalen
    Die biologische garnalenkroketten van de Frietwinkel zijn ook helemaal niet zo duurzaam als het lijkt. Biologische garnalenkweek is minder vervuilend dan de ‘normale’ kweek, maar toch echt verre van ‘echt duurzaam’.

    4. Rot op met je windmolens
    Over de inzet van groene energie valt ook wel iets te melden. Windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales zorgen namelijk ook voor vervuiling van het landschap en ze kunnen natuurgebieden aantasten. Windmolens nemen bijvoorbeeld veel plaats in en zorgen voor schaduw die ongunstig is voor de aanwezige flora. Ze veroorzaken ook vaak geluidsoverlast voor de omwonenden.
    Daarnaast wordt ook de leefomgeving van dieren aangetast. Jaarlijks sterven er rond de 20.000 vogels doordat ze tegen de rotorbladen van de windmolens aanvliegen. Ook vissen die in de buurt van waterkrachtcentrales komen, vinden daar vaak hun dood.

  2. Zapata

    @ Hannah
    Maar de patatjes zijn wél lekker!

  3. Jan

    @ Hannah

    Al je opsommingen vallen wel mee. Heb je wel eens nagedacht over het aantal vogels dat dood gaat door tegen een huisraam aan te vliegen? Het aantal vogels dat dood gaat door windmolens is relatief erg klein.

    Dat koperoxichloride verboden is en dus echt niet veel langer nog terug te vinden zal zijn op aardappels? Makkelijk op te lossen door extra te controleren en bestaande wetten en regels bij te werken.

    Dat de methaan uitstoot van koeien vermindert kan worden op meerdere manieren? In Frankrijk krijgen ze bijv. lijnzaad en alfalfa om methaan uitstoot tegen te gaan. Overigens stoten koeien heel weinig lachgas uit en is dat verhaal ondertussen al ontkracht.

    Verder als je echt last hebt van de “horizonvervuiling” of “geluidsproductie” van een windmolen, dan zijn er nog wel meer bezwaren te bedenken voor algemeen geaccepteerde zaken zoals wolkenkrabbers die veel schaduw werpen en wind veroorzaken en vogels vangen… Kortom, je kunt ergens anders wonen als het echt moet.

  4. Robert Jan

    Ach Hannah, zolang de wereld maar niet net zo zuur wordt als jij, valt het allemaal wel mee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).